Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 1:05 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned říj 14, 2012 9:05 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Silva píše:
Chtěla bych se zeptat kolik sklenic pickles se dá udělat, tak aby se to v lednici nezkazilo?Chtěla jsem něco do zásoby.
A kysané kvašené zelí máte někdo recept?

Ono se nezkazí, ale je stále kyselejší, čili moc bych ho do zásoby nedělal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned říj 14, 2012 9:35 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
Jarda píše:
Silva píše:
Chtěla bych se zeptat kolik sklenic pickles se dá udělat, tak aby se to v lednici nezkazilo?Chtěla jsem něco do zásoby.
A kysané kvašené zelí máte někdo recept?

Ono se nezkazí, ale je stále kyselejší, čili moc bych ho do zásoby nedělal.

ja som raz mala v chladnicke pickles asi mesiac, robila som kapustove (zeli). bolo ovela lepsie, maksie a kyslejsie samozrejme, co nikomu nevadilo \":wink:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte pro 04, 2012 11:31 am 
Offline

Registrován: úte pro 04, 2012 11:30 am
Příspěvky: 10
docela pěknej videonávod na domácí pickles

http://www.reproplast.cz/detail-kuchyns ... 2009230229


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 11:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
rimar77 píše:
docela pěknej videonávod na domácí pickles

http://www.reproplast.cz/detail-kuchyns ... 2009230229

Tak technicky dobrá vychytávka, ovšem kov do těchto procesů nepatří, čili zde vidím problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon pro 24, 2012 8:45 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv srp 25, 2011 2:08 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Ostrava
Jarda píše:
rimar77 píše:
docela pěknej videonávod na domácí pickles

http://www.reproplast.cz/detail-kuchyns ... 2009230229

Tak technicky dobrá vychytávka, ovšem kov do těchto procesů nepatří, čili zde vidím problém.

Dobrý nápad s tou pružinou. A aby nepřišel kov do kontaktu se zeleninou, možná by stačilo pružinu před vložením do sklenice dát do mikroténového sáčku, který se nahoře zaváže. Spíš by mi u tohoto nápadu vadilo, že zelenina nemůže dýchat, že je to celé uzavřené. Tak možná ještě víčko provrtat A je to!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte led 15, 2013 10:01 pm 
Offline

Registrován: stř lis 14, 2012 8:32 pm
Příspěvky: 30
Zdravím všechny,

čtu Zeleninové šťávy od N.Walkera, a narazila jsem na straně 31 na toto:

"šŠťáva z kyselého zelí
Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvaššení). Toto naložžení
a kvaššení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi šškodlivé a působí negativně i na kůžži, která často zdrsní.
Stimulující účinek ššťávy z kyselého zelí na zažžívací orgány je šškodlivý, protožže obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí. "

Co si o tom myslíte, specielně pan Jarda???
díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte led 15, 2013 10:16 pm 
Offline

Registrován: sob lis 17, 2012 3:01 pm
Příspěvky: 7
Nagualka píše:
Zdravím všechny,

čtu Zeleninové šťávy od N.Walkera, a narazila jsem na straně 31 na toto:

"šŠťáva z kyselého zelí
Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvaššení). Toto naložžení
a kvaššení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi šškodlivé a působí negativně i na kůžži, která často zdrsní.
Stimulující účinek ššťávy z kyselého zelí na zažžívací orgány je šškodlivý, protožže obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí. "

Co si o tom myslíte, specielně pan Jarda???
díky

Už se to tady řešilo, odpověď Jardy: http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=6&t=584&p=22687#p22687 a http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=13&t=1262&p=21149#p21213


Naposledy upravil user22 dne úte led 15, 2013 10:21 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte led 15, 2013 10:18 pm 
Offline

Registrován: stř srp 04, 2010 12:31 am
Příspěvky: 153
Nagualka píše:
Zdravím všechny,

čtu Zeleninové šťávy od N.Walkera, a narazila jsem na straně 31 na toto:

"šŠťáva z kyselého zelí
Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvaššení). Toto naložžení
a kvaššení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi šškodlivé a působí negativně i na kůžži, která často zdrsní.
Stimulující účinek ššťávy z kyselého zelí na zažžívací orgány je šškodlivý, protožže obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí. "

Co si o tom myslíte, specielně pan Jarda???
díky

Názor Jardy by mě taky docela zajímal, protože já mám informace i zkušenosti jiné. Rozhodně nesouhlasím s tím, že se "přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci". Sůl se tam přidává ze zcela jiného důvodu a kvašení naopak brzdí. Obecně platí, že čím větší množství soli, tím je rozmnožování mikroorganismů pomalejší!!!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob led 19, 2013 10:31 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Nagualka píše:
Zdravím všechny,

čtu Zeleninové šťávy od N.Walkera, a narazila jsem na straně 31 na toto:

"šŠťáva z kyselého zelí
Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvaššení). Toto naložžení
a kvaššení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi šškodlivé a působí negativně i na kůžži, která často zdrsní.
Stimulující účinek ššťávy z kyselého zelí na zažžívací orgány je šškodlivý, protožže obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí. "

Co si o tom myslíte, specielně pan Jarda???
díky

Jak vám správně odpověděl člen user22, již se to zde řešilo a pouze tedy odpověď zopakuji. Kyselé zelí to je takový oříšek a každý, kdo o něm píše, tak má nějaký svůj názor. Protože neexistuje pouze jeden rozlišovací náhled, ale jeho pojídání může v různých případech působit jinak než u ostatních lidí, tak nejednodušší je vytvořit si na věc vlastní názor a nepřebírat jiné. Já ho mám rád a tak ho tedy doporučuji a jemu třeba nechutnalo, tak měl názor opačný, jisté je, že jako zdroj soli ve velkém objemu vhodné není. Ovšem jako zdroj laktobacilů je zase opravdu výborné, čili problém nebude ani tak v tom zelí, jako v jeho konzumovaném množství a platí zde tedy všeho s mírou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2013 5:37 am 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
pecador píše:
Nagualka píše:
Zdravím všechny, čtu Zeleninové šťávy od N.Walkera, a narazila jsem na straně 31 na toto:
"šŠťáva z kyselého zelí
Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvaššení). Toto naložžení
a kvaššení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi šškodlivé a působí negativně i na kůžži, která často zdrsní.
Stimulující účinek ššťávy z kyselého zelí na zažžívací orgány je šškodlivý, protožže obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí. "
Co si o tom myslíte, specielně pan Jarda???
díky
Názor Jardy by mě taky docela zajímal, protože já mám informace i zkušenosti jiné. Rozhodně nesouhlasím s tím, že se "přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci". Sůl se tam přidává ze zcela jiného důvodu a kvašení naopak brzdí. Obecně platí, že čím větší množství soli, tím je rozmnožování mikroorganismů pomalejší!!!

Aniž bych chtlě (v souvislosti s diskusí v jiném vláknu) nějak zbytečně útočit na důvěryhodnost těch textů, musím přesně potvrdit, co zde píše kolega pecador. Vím to teoreticky (ze školy) i potom prakticky ověřeno: Sůl fermentaci zpomaluje. Jedná se o inhibici narušování buněčných stěn (např. bobtnání, když je řeč o mouce), takže ty mikroorganismy mají zhoršený přístup k potravě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2013 10:06 am 
Offline

Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm
Příspěvky: 40
Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
Jarda píše:
Jak vám správně odpověděl člen user22, již se to zde řešilo a pouze tedy odpověď zopakuji. Kyselé zelí to je takový oříšek a každý, kdo o něm píše, tak má nějaký svůj názor. Protože neexistuje pouze jeden rozlišovací náhled, ale jeho pojídání může v různých případech působit jinak než u ostatních lidí, tak nejednodušší je vytvořit si na věc vlastní názor a nepřebírat jiné. Já ho mám rád a tak ho tedy doporučuji a jemu třeba nechutnalo, tak měl názor opačný, jisté je, že jako zdroj soli ve velkém objemu vhodné není. Ovšem jako zdroj laktobacilů je zase opravdu výborné, čili problém nebude ani tak v tom zelí, jako v jeho konzumovaném množství a platí zde tedy všeho s mírou.

Jak zde již někdo psal, místo soli je možné přidat mléčnou Tibetskou houbu, nastartuje a podporuje kvašení a nemusí se dávat sůl, když tak trochu, špetku pro chuť. Zelí má potom specifickou chuť, (pro mne dobrou).Potom nemusíme řešit problém se solí. Kdo si děláte kefírovou houbu z mléka, určitě to vyzkoušejte. Dávám asi na 1,5 až na 1,7 kg zelí 3 polévkové lžíce kefírové houby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2013 11:13 am 
Offline

Registrován: úte led 08, 2013 5:04 pm
Příspěvky: 12
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s trvanlivostí. Mám v lednici picles přez dva měsíce, vypadá, voní a chutná dobře. Je to ještě ok? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Hrnec "picklesák"
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2013 11:23 am 
Offline

Registrován: ned led 20, 2013 11:03 am
Příspěvky: 1
Dobrý den, při hledání receptu jsem našla Vaše stránky a musím Vám ukázat, co jsem nedávno dostala \":-)\" ! Dnes učiním první pokus naložit pickles.
(snad se mi podaří přidat foto) \":roll:\"


Přílohy:
P1000656 – kopie.JPG
P1000656 – kopie.JPG [ 52.89 KiB | Zobrazeno 16604 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: hrnec "picklesák"
PříspěvekNapsal: pon úno 04, 2013 10:01 am 
Offline

Registrován: stř úno 01, 2012 12:28 am
Příspěvky: 91
Bydliště: polosamota
Nádhera!!! Právě včera jsem taky experimentovala, i když hrnec na kvašení mám ještě někde zahrabaný ve stodole: 1) červenou řepu s cibulí a křenem, 2) zelí, cibule, křen, kmín, vavřín... - jako pickles a dvě další varianty : 3) veškerá zelenina, co jsem našla v lednici a 4) jedna sklenice zelí nahrubo s květákem, cibulí kořením... pro změnu s nálevem jako na sladkokyselé okurky, co se dají jíst už druhý den \":-)\". To se těším !


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pát úno 08, 2013 8:42 am 
Offline

Registrován: úte pro 04, 2012 11:30 am
Příspěvky: 10
určitě - kvašené zelí v sudu taky vydrží celou zimu tak dokavaď voní a chutná je to ok, hlavnní je aby bylo pořád pod šťávou


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz