Xion píše:
Ja osobne som v pripade konzumacie zivocisnych veci, ked clovek nechce byt vegan, za nazor ostat vegetarianom, teda zo zivocisnych veci ostat jest probioticke druhy mliecnych fermentovanych vyrobkov (bryndza, jogurt, kefir) v mensom mnozstve (max. 300g ekvivalentu mlieka denne) (+ vdaka tomu ide aj pouzivat sirnu patlaninu - vyborny zdroj omega-3 mastnych kyselin), kombinovat ich s cukrom aby probiotika prezili (ppridat susene ovocie, trochu medu, atd...) na syry sa kompletne vykaslat (masla ale kludne kopu, podla chuti, aj 50-100 gramov denne), vzdy radsej bryndzu a obcas nejake to vajce, samozrejme normalne varene, surove by som neriskoval. Snazit sa tak do 5 vajec tyzdenne (podla hmotnosti). Alebo vajcia vylucit, ci uplne minimalizovat (1 vajce tyzdenne, povedzme v receptoch ako makovy zavin, proste nerobit si policajta kvoli mikroskopickym mnozstvam vajec ked babicka spravi kolac,alebo je nieco potrete zltkom ako vianocka, atd...) a teda ostat "skoro" laktoovo vegetarian.
Vo veganstve ludia robia prilis vela chyb, takze jasne ze to nesadne kazdemu. Surovu zeleninu do seba cpat vo velkom mnozstve je blbost, takze to hustenie od veganov plne chapem zakladajuceho temy. Mne tiez vadi, a robia kopu nezmyslov, takisto vegetariani konzumujuci a doporucujucu soju, sojove jogurty, atd... necudujem sa, ze to kopcu ludi rozladilo travenie a metabolizmus, pri tom co som od veganov cital (a najma od vitarianov),
btw ked chce byt niekto vitarian tak by mal ist vzdy tak 75% ovocie/ 25% zelenina, popripade stuap az k cisto ovocie (nie navysovat zeleninu), a to tiez spravne ovocie. Konzumovat surovu zeleninu sa oplati len ak k vegetarianskym/varenym jedlam, nie samotne. samotne jedlo vzdy ovocie. Ale este lepsie je podla mna konzumovat ovocie + fermentovanu zeleninu + velmi kratko naparenu s malym mnozstvom surovej. A na cisto surovu zeleninu sa kompletne vykaslat a iba ju odstavovat. to uz ale vlastne nieje vitarianstvo, lebo sa tam naparuje, ale podla mna je to lepsie pre vacsie mnozstvo ludi. Takze podla mna ciste vitaranstvo je zbytocny extrem, ta naparena zelenina je dost dobra a ked sa pomiesa so surovou, nic zle to nespravi ani sa nenastartuje ta ich obavana leukocytoza. problem surovej zeleniny je aj to, ze na jej rozzuvanie musi byt clovek prezuvavec, kdezto naparenej moze do seba dostat pomerne velke mnozstvo, plus niektore latky sa stanu vyuzitelnejsie... paradoxne z tej naparenej teda clovek ziska ovela viac zivin, nez zo surovej... zvysok spravi odstavovanie, co je tiez dokonale rozomelnena surova zelenina. Ale aby to clovek zuval a jedol vo vacsom mnozstve, tak to je zbytocne blbnutie. Problem veganov je aj ten, ze ked im to nevyjde, lebo porobili kopec chyb, uz nechcu o tom nic pocut, a rovno idu do druheho extremu naspat, urazeni, namiesto toho aby sa triezvo pozreli, kde porobili chyby.
Este na zaver, blbost veganov byva aj prehnane pouzivanie olejov a semien (ako slnecnice, sezamu, atd...), avokada..., kedze nejedia ziadne ryby a rybi tuk, tak si kompletne rozladia pomer omega-3 : omega-6. Niekoho to odpali menej a niekoho viac.
Niekomu cely cas spobovoal problem len nejaky konkretny druh tuku/ovocia, ktory zacal jest vo velkom mnozstve (napriklad avokado), stacilo ho vylucit, alebo minimalizovat na 1 tyzdenne, ale on to zvali kompletne na cele veganstvo, a ked prejde na povodne stravovanie, tak danu vec uz vyluci a zrazu sa mu polepsi... takze niekedy za tym "nesadne to kazdemu" mohlo byt aj toto, ze len nieco pridal, co mu sposobovalo alergiu a za cele roky na to neprisiel.
To píšete dobře a je potřeba ještě dodat že zde opisování jako ve škole nefunguje, každý si na tu svoji cestu musí přijít sám, prostě ji hledat a ne aplikovat cokoliv co funguje někomu jinému s naivní představou že mě to přeci musí fungovat také.