Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Pickles https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=23&t=899 |
Stránka 6 z 13 |
Autor: | Jarda [ čtv čer 30, 2011 9:49 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Oregon píše: Robím pikles podľa tohto návodu http://www.empatia.cz/kucharka/recepty/salaty/zeleninove/pikles-kvasena-zelenina Chcem sa spýtať či tú vodu môžem bez problémov piť? Ano, ta by neměla nijak vadit, pokud není vyloženě přesolená. |
Autor: | surikata [ čtv črc 07, 2011 4:45 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Oregon píše: Robím pikles podľa tohto návodu http://www.empatia.cz/kucharka/recepty/salaty/zeleninove/pikles-kvasena-zelenina Chcem sa spýtať či tú vodu môžem bez problémov piť? Takže v porovnání s tímto návodem dělám vše asi blbě-používám na kvašení jen malé množství(do 1l), protože nemám odvahu pickles skladovat v lednici déle než týden-jím to doma sama, po zkvašení se mi objevuje šedobílá pěna, kterou sice odstraním, ale částečně na povrchu je i zelenina zbarvená došeda. Vadí to? Zelenina kvasí tedy jinak než mléčně? |
Autor: | Jarda [ čtv črc 07, 2011 10:01 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
surikata píše: Takže v porovnání s tímto návodem dělám vše asi blbě-používám na kvašení jen malé množství(do 1l), protože nemám odvahu pickles skladovat v lednici déle než týden-jím to doma sama, po zkvašení se mi objevuje šedobílá pěna, kterou sice odstraním, ale částečně na povrchu je i zelenina zbarvená došeda. Vadí to? Zelenina kvasí tedy jinak než mléčně? Já se domnívám, že zásadní problém vám nevzniká, akorát by jste si mohla sehnat nějaké dřívko, které zabrání zelenině vystoupat nad tekutinu a zoxidovat, což je ta tmavší barva. |
Autor: | tombala [ stř črc 27, 2011 2:51 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Jarda píše: Já se domnívám, že zásadní problém vám nevzniká, akorát by jste si mohla sehnat nějaké dřívko, které zabrání zelenině vystoupat nad tekutinu a zoxidovat, což je ta tmavší barva. Práve tiež riešim pickles a podarilo sa mi naraziť na jeden zlepšovák http://www.youtube.com/watch?v=d4qjlHCVews V každom prípade ak ho objednám, tak napíšem skúsenosti. |
Autor: | Jarda [ stř črc 27, 2011 9:17 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
tombala píše: Práve tiež riešim pickles a podarilo sa mi naraziť na jeden zlepšovák http://www.youtube.com/watch?v=d4qjlHCVews V každom prípade ak ho objednám, tak napíšem skúsenosti. To vypadá dobře, ovšem je otázkou, zda se z toho kovu nemůže něco uvolňovat do konečného produktu, já si myslím, že kousek dřívka je opravdu s jistotou. |
Autor: | Jenik2011 [ stř srp 03, 2011 7:16 am ] | ||||
Předmět příspěvku: | Re: Pickles | ||||
Používám širší stranu násady (bez laku) od gumové palice (39,-). Výborně se s tím dělá. Druhý den se dělá nejvíc CO2. Nutno cca. 2x vytlačit CO2 násadou aby klesla hladina na 3cm pod víkem jak byla při naložení. Pak už jenom zraje a téměř žádný plyn to neprodukuje. http://www.cuketka.cz/?p=1481 Oblíbené sklenice: 1. Orion 0.9L TO82 96x165mm .... 9,30 (6ks 56,- běžně TESCO sezonní AKCE/výprodej) 2. Franko 720ml TO82 87x150mm .... 7,- (8ks 56,- běžně Hypernova sezonní AKCE/výprodej) --------------------------------------------------------------------------------------------- Okurky: - zralost blednutí zelené, sklovatění dužniny, vůně - nutné skladování v lednici (cca. po 3-5 dnech fermentace) - platky 7mm - na 1L láku 1 bobkový list, 3 kuličky pepře a n. koření, 1KL hořčičného semínka, 10g him. soli (Koření po vyvaření vyhazuji.) - syrové okurku, mrkev, cibuly, kopr zalévám 50°C lákem http://web.mac.com/atep3/Biozelenina/Va ... %A1ky.html Řepa: - 7mm kostky + anýz a zalít 80°C lákem (1% roztok soli) (Řepa bez šlupky) Daikon + chilli paprika: - důkladně omytý vč. šlupky nařezat podélně na 1/8ky, délka 1/3 výšky sklenice - paprika syrová malý kousek + kousek řasy kombu na dno - zalít lákem pokojové teploty (1% roztok soli) Kimchi:
|
Autor: | Jarda [ stř srp 03, 2011 7:24 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Jenik2011 píše: Používám širší stranu násady (bez laku) od gumové palice (39,-). Výborně se s tím dělá. Druhý den se dělá nejvíc CO2. Nutno cca. 2x vytlačit CO2 násadou aby klesla hladina na 3cm pod víkem jak byla při naložení. Pak už jenom zraje a téměř žádný plyn to neprodukuje. http://www.cuketka.cz/?p=1481 Oblíbené sklenice: 1. Orion 0.9L TO82 96x165mm .... 9,30 (6ks 56,- běžně TESCO sezonní AKCE/výprodej) 2. Franko 720ml TO82 87x150mm .... 7,- (8ks 56,- běžně Hypernova sezonní AKCE/výprodej) --------------------------------------------------------------------------------------------- Okurky: - zralost blednutí zelené, sklovatění dužniny, vůně - nutné skladování v lednici (cca. po 3-5 dnech fermentace) - platky 7mm - na 1L láku 1 bobkový list, 3 kuličky pepře a n. koření, 1KL hořčičného semínka, 10g him. soli (Koření po vyvaření vyhazuji.) - syrové okurku, mrkev, cibuly, kopr zalévám 50°C lákem http://web.mac.com/atep3/Biozelenina/Va ... %A1ky.html Řepa: - 7mm kostky + anýz a zalít 80°C lákem (1% roztok soli) (Řepa bez šlupky) Daikon + chilli paprika: - důkladně omytý vč. šlupky nařezat podélně na 1/8ky, délka 1/3 výšky sklenice - paprika syrová malý kousek + kousek řasy kombu na dno - zalít lákem pokojové teploty (1% roztok soli) Kimchi: To máte pěknou velkovýrobu, to se snad ani nedá sníst. |
Autor: | PavelZ [ stř srp 03, 2011 8:38 pm ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Pickles | ||
předloni jsem nakládal 30 kg zelí a sníst se to dá
|
Autor: | Jenik2011 [ pon lis 07, 2011 12:51 pm ] | ||
Předmět příspěvku: | STATUS V-kráječ | ||
http://www.agrikol.cz/ http://www.youtube.com/watch?v=O8g7r7iRENM http://www.uloz.to/10911448/status-v-krajec-navod-pdf - cena 348,- + doprava PPL 102,- = 450,- s DPH - v USA a Německu prodáván pod značkou GENIUS - šířka krájení 9,5cm - tlouštka plátků plynule nastavitelná (stupnice není přesně kalibrovaná - na max. 6. stupeň krájí max. 5mm) (aretace bez problémů) - na zelí vhodná mísa z TESCA průměr 26cm viz. foto (super nožičky, krásně drží) Na 20kg zelí <500,- super pomocník. Anebo tak : http://www.krimicke-zeli.cz/html/prodej ... neho-zeli/ http://zelik.webnode.cz/produkty2/ (krouhané zelí 8-10,-/kg) (bývá i na farm. trzích v Praze)
|
Autor: | derkel [ čtv led 05, 2012 8:44 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Mohu sklednici v průběhu kvašení otevřít? |
Autor: | Jarda [ pát led 06, 2012 8:31 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
derkel píše: Mohu sklednici v průběhu kvašení otevřít? Tu naopak musíte mít pootevřenou, jinak vám vybuchne. |
Autor: | HAKmet [ úte úno 28, 2012 5:16 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Všude po internetu jsem našel recepty, kde se uvádí, že zeleninu ve sklenici je nutné zatížit (kamen, lahev atd..). Je to tedy potřeba nebo ten Váš postup stačí a je srovnatelný? Přemýslím o koupi tohoto http://www.biounas.cz/remeslne-vyrobky/kvasak-na-picles Ale přemýšlím jestli to je tedy vůbec potřeba, jestli spolehlivě funguje Váš recept bez zatěžování. |
Autor: | Damila [ úte úno 28, 2012 9:11 pm ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Pickles | ||
HAKmet píše: Všude po internetu jsem našel recepty, kde se uvádí, že zeleninu ve sklenici je nutné zatížit (kamen, lahev atd..). Je to tedy potřeba nebo ten Váš postup stačí a je srovnatelný? Přemýslím o koupi tohoto http://www.biounas.cz/remeslne-vyrobky/kvasak-na-picles Ale přemýšlím jestli to je tedy vůbec potřeba, jestli spolehlivě funguje Váš recept bez zatěžování. Nádobka je moc pěkná, vystačím si však s primitivnějšími prostředky. Na menší množství zeleniny používám zavařovací sklenici 0,7 l + malou skleničku se šroubovacím víčkem naplněnou čistou vodou jako těžítko. Nastrouhanou a se solí promíchanou zeleninu napěchuji do sklenice, skleničku-těžítko vložím do mikroténového sáčku, zatížím zeleninu ve sklenici a sáček ohrnu přes okraj sklenice. Pickles je chráněno před nečistotami, přesto může dýchat.
|
Autor: | Xeelee [ stř úno 29, 2012 3:40 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
Dá se solit směsí chloridu draselnýho a epsomský soli? Damila: To vypadá dobře. Vyzkouším. Výhledově bych si ale taky chtěl pořídit nějakej větší kvašák. |
Autor: | Jarda [ stř úno 29, 2012 1:01 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Pickles |
HAKmet píše: Všude po internetu jsem našel recepty, kde se uvádí, že zeleninu ve sklenici je nutné zatížit (kamen, lahev atd..). Je to tedy potřeba nebo ten Váš postup stačí a je srovnatelný? Přemýslím o koupi tohoto http://www.biounas.cz/remeslne-vyrobky/kvasak-na-picles Ale přemýšlím jestli to je tedy vůbec potřeba, jestli spolehlivě funguje Váš recept bez zatěžování. Mě to funguje bez zatěžování i když asi opravdu dobře má celou věc dořešenou členka Damila, toto řešení mě třeba ještě nenapadlo. |
Stránka 6 z 13 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |