Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Černý bez https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=23&t=1518 |
Stránka 1 z 3 |
Autor: | Beladona [ ned kvě 22, 2011 12:46 pm ] |
Předmět příspěvku: | Černý bez |
Právě kvete černý bez, který je velmi zdravý. Můžete někdo doporučit nějaký dobrý recept? Dělala jsem placky s vajíčkem a je to výborné. Jak by se dal konzumovat za syrova? |
Autor: | Jarda [ pon kvě 23, 2011 9:29 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Beladona píše: Právě kvete černý bez, který je velmi zdravý. Můžete někdo doporučit nějaký dobrý recept? Dělala jsem placky s vajíčkem a je to výborné. Jak by se dal konzumovat za syrova? Tepelně upravený je určitě výborný a zdravý, ale konzumaci za syrova vidím jako celkem špatný nápad, v tomto stavu je docela toxický a bude vám po tom asi pěkně zle, což bych určitě nezkoušel. Jinak se dá z květů dělat slušný šampus, to bych doporučil spíše. |
Autor: | Beladona [ pon kvě 23, 2011 6:30 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Jarda píše: Tepelně upravený je určitě výborný a zdravý, ale konzumaci za syrova vidím jako celkem špatný nápad, v tomto stavu je docela toxický a bude vám po tom asi pěkně zle, což bych určitě nezkoušel. Jinak se dá z květů dělat slušný šampus, to bych doporučil spíše. Aha, tak už je mi to jasné Udělala jsem si ty placky jen tak narychlo, bylo to polosyrové a taky mi po tom bylo pěkně zle Hlavně jsem z toho měla divné stavy úzkosti. Já pitomec se ještě v rámci zdravé stravy otrávím Asi to chce pořádně podusit. Maminka dělá bezovou šťávu, ale dává to kvasit s cukrem. Můžete mi prosím poradit recept na to šampáňo? |
Autor: | Jarda [ úte kvě 24, 2011 8:19 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Beladona píše: Aha, tak už je mi to jasné Udělala jsem si ty placky jen tak narychlo, bylo to polosyrové a taky mi po tom bylo pěkně zle Hlavně jsem z toho měla divné stavy úzkosti. Já pitomec se ještě v rámci zdravé stravy otrávím Asi to chce pořádně podusit. Maminka dělá bezovou šťávu, ale dává to kvasit s cukrem. Můžete mi prosím poradit recept na to šampáňo? No postupujete zhruba jako jeden věhlasný čínský lékař, který se v průběhu svého života otrávil sice celkem 70x, ale vždy to přežil a dodnes se z jeho výsledků vychází. Nicméně se domnívám, že vy to již objevovat nemusíte a raději si o tom něco přečtěte, to je mnohem pohodlnější. Ten recept bych musel dlouho hledat, již jsem ho několik let nedělal, ale pokud napíšete do seznamu bezinkový sekt, tak se určitě něco objeví. |
Autor: | Jindra [ úte kvě 24, 2011 8:39 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Jarda píše: Tepelně upravený je určitě výborný a zdravý, ale konzumaci za syrova vidím jako celkem špatný nápad, v tomto stavu je docela toxický a bude vám po tom asi pěkně zle, což bych určitě nezkoušel wow to jsem nevěděl a přitom ho syrový přímo z keře jím, není to špatné, ale trpké.Jardo prosím Vás, mám plody černého bezu nasušené a maceruji z toho čaj, čili jen za vlažna přes noc vyluhovat do osmotické vody. Mám obavy, že při tomto postupu je tedy čaj taky toxický - protože není tepelně upravený... Děkuji Vám předem za odpověď. |
Autor: | Jarda [ úte kvě 24, 2011 9:10 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Jindra píše: wow to jsem nevěděl a přitom ho syrový přímo z keře jím, není to špatné, ale trpké. Jardo prosím Vás, mám plody černého bezu nasušené a maceruji z toho čaj, čili jen za vlažna přes noc vyluhovat do osmotické vody. Mám obavy, že při tomto postupu je tedy čaj taky toxický - protože není tepelně upravený... Děkuji Vám předem za odpověď. Ono dost záleží na množství a individuálních možnostech organizmu, rozhodně nejde o nějaký prudký jed, čili zase tolik se bát nemusíte. Ta sušená forma bude asi v pořádku, protože při sušení plody dost ohřejete a tím se toxicita vytrácí. To by jste poznal prostě by vám bylo blbě. |
Autor: | Jindra [ úte kvě 24, 2011 10:05 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Jarda píše: Ono dost záleží na množství a individuálních možnostech organizmu, rozhodně nejde o nějaký prudký jed, čili zase tolik se bát nemusíte. Ta sušená forma bude asi v pořádku, protože při sušení plody dost ohřejete a tím se toxicita vytrácí. To by jste poznal prostě by vám bylo blbě. Děkuji. Jen k tomu sušení - snažím se o zachování enzymů a ostatních látek, takže suším šetrně, za vlažna do těch asi 45 °C.No je to zajímavé o té toxicitě čerstvého bezu, to jsem nevěděl, děkuji moc |
Autor: | Beladona [ úte kvě 24, 2011 7:57 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Jarda píše: No postupujete zhruba jako jeden věhlasný čínský lékař, který se v průběhu svého života otrávil sice celkem 70x, ale vždy to přežil a dodnes se z jeho výsledků vychází. Nicméně se domnívám, že vy to již objevovat nemusíte a raději si o tom něco přečtěte, to je mnohem pohodlnější. Ten recept bych musel dlouho hledat, již jsem ho několik let nedělal, ale pokud napíšete do seznamu bezinkový sekt, tak se určitě něco objeví. To jo, objeví, ale ty klasické recepty s cukrem, který nemůžu. Ale už mě trochu přešla chuť na bez To máte pravdu, že mě při mých experimentech už bylo párkrát pěkně zle, nicméně jsem stále nic převratného neobjevila Ani tohle neměl být pokus, jen jsem si vzpomněla na kosmatice - specialitu mého dědečka, ale ten je evidentně nedělal polosyrové |
Autor: | Jarda [ stř kvě 25, 2011 9:16 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Beladona píše: To jo, objeví, ale ty klasické recepty s cukrem, který nemůžu. Ale už mě trochu přešla chuť na bez To máte pravdu, že mě při mých experimentech už bylo párkrát pěkně zle, nicméně jsem stále nic převratného neobjevila Ani tohle neměl být pokus, jen jsem si vzpomněla na kosmatice - specialitu mého dědečka, ale ten je evidentně nedělal polosyrové Tak z něčeko to kvasit musí, jinak bez je určitě zdravý a rozhodně bych se ho nevzdával, kvůli jednomu nevydařenému pokusu, to by byla škoda. |
Autor: | Sybilla [ pon kvě 30, 2011 10:21 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Napriek cukru a tepelnej úprave, predsa len sem dám recept na bazové víno. Z bobúľ je účinnejšie ako z kvetu. Bazové víno 3 l dozretej bazy (bobule) a 3 l vody pomaly varíme 1 1/2 hod. Keď vychladne prepasírujeme. 1 kg kryštálového cukru dáme do 5 l zaváraninovej flašky a dolejeme bazu čo sme prepasírovali a pridáme 7 ks klinčekov a 1/2 dkg kvasníc a dolejeme toľko vody, aby bolo po hrdlo zaváraninovej flašky. 10 dní necháme stáť a potom scedíme do fliaš a môžeme piť. Užívame Každý večer 0,5 dcl vína - dospelí a deti 1 pol. lyžicu a pri úprave železa udržiav. fázu 3xdo týždňa 0,5dcl alebo deti i pol. lyžicu. Po prepasírovaní nám zostanú cca 4 l bazového vína. Ak máme horšie výsledky a budeme užívať denne 0,5 dcl bazového vína, tak nám táto dávka vydrží 20-25 dní. Ak sme s výsledkami na tom lepšie tak 3x do týždňa. A vtedy vydržíme s vínom tak 4 až 5 mesiacov. Oodporúčam aspoň vyskúšať a na sebe si overiť výsledky užívania bazového vína, osvedčeného to receptu našich predkov. Je to skutočne preverený recept preto pozvite babky a rodinu na oberačku bazy do prírody Pozdravujem všetkých anemikov. |
Autor: | mariadra [ úte kvě 31, 2011 12:30 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Jindra píše: Jardo prosím Vás, mám plody černého bezu nasušené a maceruji z toho čaj, čili jen za vlažna přes noc vyluhovat do osmotické vody. Mám obavy, že při tomto postupu je tedy čaj taky toxický - protože není tepelně upravený... Děkuji Vám předem za odpověď. Tu je dosť informácií o baze čiernej, je tam aj zmienka o toxicite (okrem iných a podľa mňa veľmi užitočných rád). http://www.nutraceutica.sk/sk/zaujimavo ... ripke.aspx |
Autor: | Jarda [ úte kvě 31, 2011 8:01 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Černý bez |
Sybilla píše: Napriek cukru a tepelnej úprave, predsa len sem dám recept na bazové víno. Z bobúľ je účinnejšie ako z kvetu. Bazové víno 3 l dozretej bazy (bobule) a 3 l vody pomaly varíme 1 1/2 hod. Keď vychladne prepasírujeme. 1 kg kryštálového cukru dáme do 5 l zaváraninovej flašky a dolejeme bazu čo sme prepasírovali a pridáme 7 ks klinčekov a 1/2 dkg kvasníc a dolejeme toľko vody, aby bolo po hrdlo zaváraninovej flašky. 10 dní necháme stáť a potom scedíme do fliaš a môžeme piť. Užívame Každý večer 0,5 dcl vína - dospelí a deti 1 pol. lyžicu a pri úprave železa udržiav. fázu 3xdo týždňa 0,5dcl alebo deti i pol. lyžicu. Po prepasírovaní nám zostanú cca 4 l bazového vína. Ak máme horšie výsledky a budeme užívať denne 0,5 dcl bazového vína, tak nám táto dávka vydrží 20-25 dní. Ak sme s výsledkami na tom lepšie tak 3x do týždňa. A vtedy vydržíme s vínom tak 4 až 5 mesiacov. Oodporúčam aspoň vyskúšať a na sebe si overiť výsledky užívania bazového vína, osvedčeného to receptu našich predkov. Je to skutočne preverený recept preto pozvite babky a rodinu na oberačku bazy do prírody Pozdravujem všetkých anemikov. Bezinkové víno je výborné, ale ne ve větších dávkách, opravdu užívat jako lék. |
Autor: | Kometa [ sob zář 17, 2011 8:08 pm ] |
Předmět příspěvku: | Bezinky |
Nemáte někdo tip jak zdravě zpracovat bezinky? Kvalitní sušičku bohužel nemám. Natrhala jsem dnes tašku, odšťavnila Huromem a povařila. Příště asi napřed povařím, po vychladnutí odšťavním a pak ještě budu svařovat, aby šťáva měla v sobě i látky ze šlupky a zhoustla. Ale chci se zeptat, co s tím? Ráda bych si to nějak uskladnila, ale obávám se, že bez cukru se to zkazí. Mohla bych to osladit medem, ale to už bych pak skleničky nemohla zavařit a opět by se asi kazily (dala bych třeba 1kg medu na 6kg svařené šťávy, aby to nebylo přeslazené). Co s nimi? Škoda je na těch stromech nechat, když jsou tak léčivé. |
Autor: | Sybilla [ sob zář 17, 2011 9:55 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Bezinky |
Kometa píše: Nemáte někdo tip jak zdravě zpracovat bezinky? Kvalitní sušičku bohužel nemám. Natrhala jsem dnes tašku, odšťavnila Huromem a povařila. Příště asi napřed povařím, po vychladnutí odšťavním a pak ještě budu svařovat, aby šťáva měla v sobě i látky ze šlupky a zhoustla. Ale chci se zeptat, co s tím? Ráda bych si to nějak uskladnila, ale obávám se, že bez cukru se to zkazí. Mohla bych to osladit medem, ale to už bych pak skleničky nemohla zavařit a opět by se asi kazily (dala bych třeba 1kg medu na 6kg svařené šťávy, aby to nebylo přeslazené). Co s nimi? Škoda je na těch stromech nechat, když jsou tak léčivé. Tak ich daj do mrazáku tam sa im nič nestane a budeš mať zásoby na zimu. |
Autor: | Kometa [ sob zář 17, 2011 10:16 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Bezinky |
To není plně marné, ale otázkou je, jak je zamrazit, aby to bylo praktické. Chtělo by to spoustu maličkých krabiček, není to ovoce na nějakou větší konzumaci na posezení, takže ho nejde zmrazit v kilových balících. Leda bych zkusila udělat si teď sirup, co mi vystačí třeba na 4 měsíce.. a pak si uvařit další z bezinek schovaných v mrazáku. Když šťávu hodně svařím a přidám med, tak snad v lednici chvíli vydrží. Dobrý je datlový sirup, ten se vůbec nekazí, ani otevřený v teple. Naopak javorový sirup mi zplesnivěl. |
Stránka 1 z 3 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |