Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Karbanátky https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=23&t=1584 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | Kometa [ sob čer 11, 2011 10:34 pm ] |
Předmět příspěvku: | Karbanátky |
Uznávám, že jídlo pečené při 160 stupních na pomazaném plechu asi není to nejzdravější, ale občas člověk musí dělat nějaké kompromisy, aby byla rodina nejen zdravá, ale i spokojená. Proto bych byla ráda, kdybychom mohli sdílet recepty na různé zdravější varianty v Čechách tolik oblíbených karbanátků. Můj dnešní pokus: 500g kysané zelí 200g kukuřičná mouka trocha tvarohu 2 vajíčka 2 cibule koření - majoránka a ostatní zeleň dle chuti, mořské řasy atd, jak je kdo zvyklý. Zelí půl hodiny povařit, nechat trochu vychladnout, vše smíchat a zformátovat do tenčích karbanátků a péct dokud nejsou na povrchu suché. Plech jsem vymazala olejem a vysypala kukuřičnou moukou, ale třeba by to šlo i na pečícím papíru. Kupodivu docela drží pohromadě. Pro mlsouny lze vylepšit posypáním a zapečením tvarůžků a po upečení očesnekovat. Jako příloha se k tomu hodí třeba brokolice nebo brambory vařené v páře. |
Autor: | Mat11 [ ned čer 12, 2011 12:10 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
Kometa píše: Uznávám, že jídlo pečené při 160 stupních na pomazaném plechu asi není to nejzdravější, ale občas člověk musí dělat nějaké kompromisy, aby byla rodina nejen zdravá, ale i spokojená. Proto bych byla ráda, kdybychom mohli sdílet recepty na různé zdravější varianty v Čechách tolik oblíbených karbanátků. Můj dnešní pokus: 500g kysané zelí 200g kukuřičná mouka trocha tvarohu 2 vajíčka 2 cibule koření - majoránka a ostatní zeleň dle chuti, mořské řasy atd, jak je kdo zvyklý. Zelí půl hodiny povařit, nechat trochu vychladnout, vše smíchat a zformátovat do tenčích karbanátků a péct dokud nejsou na povrchu suché. Plech jsem vymazala olejem a vysypala kukuřičnou moukou, ale třeba by to šlo i na pečícím papíru. Kupodivu docela drží pohromadě. Pro mlsouny lze vylepšit posypáním a zapečením tvarůžků a po upečení očesnekovat. Jako příloha se k tomu hodí třeba brokolice nebo brambory vařené v páře. Docela hustá kombinácia, že by vyvolávala pocit spokojnosti,hmm, no jo... Nechal by som tam len zelí a cibulu, ale to by nebolo ono |
Autor: | Jarda [ ned čer 12, 2011 8:00 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
Kometa píše: Uznávám, že jídlo pečené při 160 stupních na pomazaném plechu asi není to nejzdravější, ale občas člověk musí dělat nějaké kompromisy, aby byla rodina nejen zdravá, ale i spokojená. Proto bych byla ráda, kdybychom mohli sdílet recepty na různé zdravější varianty v Čechách tolik oblíbených karbanátků. Můj dnešní pokus: 500g kysané zelí 200g kukuřičná mouka trocha tvarohu 2 vajíčka 2 cibule koření - majoránka a ostatní zeleň dle chuti, mořské řasy atd, jak je kdo zvyklý. Zelí půl hodiny povařit, nechat trochu vychladnout, vše smíchat a zformátovat do tenčích karbanátků a péct dokud nejsou na povrchu suché. Plech jsem vymazala olejem a vysypala kukuřičnou moukou, ale třeba by to šlo i na pečícím papíru. Kupodivu docela drží pohromadě. Pro mlsouny lze vylepšit posypáním a zapečením tvarůžků a po upečení očesnekovat. Jako příloha se k tomu hodí třeba brokolice nebo brambory vařené v páře. O zrovna ideální jídlo sice nejde, ale určitě je mnohem lepší něž naprostá většina v Čechách běžně konzumovaných jídel a jako přijatelný kompromis, proč ne. |
Autor: | Mikard [ ned čer 12, 2011 8:21 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
já si občas dělám klasické karbanátky (hovězí,vepřové maso) a myslím, že když do toho nedám mouku tak jako zpestření je to ok, jenom přidám cibuli, majoránku a vajíčko. Když se k tomu udělá zeleninová příloha hodně čerstvé cibule a nějaký to lupení tak to pro tělo nebude až takový problém. Nebo nevim jestli je takovy rozdíl mezi masem a mrtvou hmotou ze zeleniny (tam už taky nebudou vitaminy asi) a v tom mase jsou aspon veci v kterych ovozelu tezko najdem. |
Autor: | Jarda [ ned čer 12, 2011 8:34 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
Mikard píše: já si občas dělám klasické karbanátky (hovězí,vepřové maso) a myslím, že když do toho nedám mouku tak jako zpestření je to ok, jenom přidám cibuli, majoránku a vajíčko. Když se k tomu udělá zeleninová příloha hodně čerstvé cibule a nějaký to lupení tak to pro tělo nebude až takový problém. Nebo nevim jestli je takovy rozdíl mezi masem a mrtvou hmotou ze zeleniny (tam už taky nebudou vitaminy asi) a v tom mase jsou aspon veci v kterych ovozelu tezko najdem. No nevím je tam množství hnilobných bakterií a reziduální látky, které se ani v té mrtvé zelenině nevyskytují o vlivu na zpomalení trávení ani nemluvě. Nicméně jednou za čas třeba ano, ale jako pravidelné jídlo určitě ne. Navíc vepřové je geneticky tak blízko lidskému masu, že velice dobře chápu důvod, proč ho mazaný prorok Mohamed zakázal věřícím. |
Autor: | Sybilla [ ned čer 12, 2011 6:56 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
Cukínové karbonátky: 1 stredne veľká cukína (nastrúhaná na stredné prúžky klasického strúhadla) 1 mrkva (karotka) 2-3 surové zemianky (nastúhané na stredné prúžky) 1 lyžica hrubej špaldovej múky (nemusí byť) 1 stredne veľká cibuľa 1 vajíčko 2-3 strúžky cesnaku trochu olivového (alebo iného vhodného) oleja majoránka, veľa posekanej petrželovej vňate alebo pažítky, alebo inej zelenej byliny, soľ v "zdravotnej" dávke pečiaci papier Všetko zmiešať a buď tvarovať karbonátky, ktoré sa môžu obaliť v špaldovej múke alebo vyliať na pekáčik a piecť na 180 stupňov dokiaľ vrch nezhnedne. Pečiaci papier doporučujem v oboch prípadoch. Variantov je veľa. Zemiaky sa dajú nahradiť napučanou pokankou alebo predvareným pšenom (jáhlami) a zeleninu obmieňať podľa chuti, s brokolicou je to veľmi chutné, aj strúhaný celer je veľmi dobrý. Zaujímavá farebne, je kombinácia s červenou repou-cviklou. Sýtejšia varianta je s fazuľkou azuki. Takže, nebojte sa experimentovať, priatelia. |
Autor: | sakul [ úte čer 14, 2011 8:06 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
Již jsem tu někde dával recept na snadné a poměrně zdravé placky-karbántky bez oleje i vajíček. Chce to jen kvalitní teflonovou pánev. Nastrouhejte na jemno trochu brambor a třeba kys. zelí. Další možnost je mrkev či jiná zelenina dle chuti. Přidejte zhruba jednou tolik pohankové (případně kukuřičné nebo jáhlové mouky) a dostatek vody. Samozřejmě ochuťte česnekem, cibulí, celozrnou hořčicí apod. Směs je třeba rukama pořádně rozmělnit, vyloženě až se tlačí skrze prsty, vytvarovat do menších placek a ještě poprášit moukou. Díky teflonové pánvi, jemnému nastrouhání a pořádnému zpracování rukama se vyhnete oleji a vejcím. Poté už stačí lehce opéct na pánvi a je hotovo. Kdo spěchá může prostě udělat jen pohankové placky tak, že smíchá pohankovou mouku s vodou a kořením a podle výše uvedeného návodu opeče na pánvi |
Autor: | ovekyska [ úte čer 14, 2011 8:59 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
sakul píše: Již jsem tu někde dával recept na snadné a poměrně zdravé placky-karbántky bez oleje i vajíček. Chce to jen kvalitní teflonovou pánev. Nastrouhejte na jemno trochu brambor a třeba kys. zelí. Další možnost je mrkev či jiná zelenina dle chuti. Přidejte zhruba jednou tolik pohankové (případně kukuřičné nebo jáhlové mouky) a dostatek vody. Samozřejmě ochuťte česnekem, cibulí, celozrnou hořčicí apod. Směs je třeba rukama pořádně rozmělnit, vyloženě až se tlačí skrze prsty, vytvarovat do menších placek a ještě poprášit moukou. Díky teflonové pánvi, jemnému nastrouhání a pořádnému zpracování rukama se vyhnete oleji a vejcím. Poté už stačí lehce opéct na pánvi a je hotovo. Kdo spěchá může prostě udělat jen pohankové placky tak, že smíchá pohankovou mouku s vodou a kořením a podle výše uvedeného návodu opeče na pánvi tot by dobre mohlo vyjst aj na peciacom papieri, pec pecie spolahlivejsie. |
Autor: | bexiczek [ ned led 08, 2012 6:55 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
Moc dobrý recept, moc nám chutnalo. |
Autor: | Amy [ pát dub 27, 2012 5:08 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
sakul píše: Již jsem tu někde dával recept na snadné a poměrně zdravé placky-karbántky bez oleje i vajíček... ...Přidejte zhruba jednou tolik pohankové (případně kukuřičné nebo jáhlové mouky) a dostatek vody... Do karbanátků všeho druhu, na obalování i na zahušťování se mi osvědčila "Hraška-jemná" http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska Vhodná i pro diabetiky a bezlepkovou dietu. "...Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index. Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech. V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku..." |
Autor: | Jarda [ ned dub 29, 2012 10:56 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Karbanátky |
Amy píše: Do karbanátků všeho druhu, na obalování i na zahušťování se mi osvědčila "Hraška-jemná" http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska Vhodná i pro diabetiky a bezlepkovou dietu. "...Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index. Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech. V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku..." Zajímavá vychytávka, ovšem nepodléhejte iluzi nějakého zdravého produktu, třeba na kvasinky to i tak dobré není. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |