Dobrý den. Asi pred rokom som sa cez net dozvedel o tejto božej rastline.
Dovolte prv trocha teórie:Veľa ľudí okolo nás, najmä tí, čo žijú v mestách, trpí cievnymi a srdcovými príznakmi starnutia - aterosklerózou. V ich krvi nachádzame zvýšené hladiny cholesterolu a tukov, ktoré sa ukladajú v stenách ciev. V dôsledku toho sa cievy poškodzujú, kôrnatejú a strácajú pružnosť. Na poškodených miestach vznikajú zápaly a usadzujú sa tu vápenaté soli mastných kyselín. Cievy sa zužujú, krv sa zvykne v týchto miestach zrážať, vzniká trombus, ktorý môže celkom zapchať aj väčšie cievy. Zvyšuje sa krvný tlak. Čím vyššia je koncentrácia cholesterolu v krvi, tým pravdepodobnejší je výskyt aterosklerózy. K vzniku tohoto ochorenia sú náchylní najmä obézni ľudia, diabetici alebo ľudia so sedavým zamestnaním bez pohybu. Jedným z účinných a bezpečných prostriedkov, ktoré túto chorobu odďaľujú alebo priamo liečia je cesnak medvedí. Táto bylina obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré znižujú koncentráciu cholesterolu a tukov v krvi, zabraňujú, aby vznikali usadeniny v cievach a neutralizujú rôzne jedy nachádzajúce sa v tele organizmu. Tieto látky pôsobia tiež proti agregácii krvných doštičiek - trombocytov v cievach. Cesnak medvedí je preto vhodný pre ľudí s náchylnosťou k tvorbe krvných embólií a k vzniku trombózy. Tým všetkým sa zlepšuje prúdenie a priechodnosť krvi v celej cievnej sústave. Rastlina zároveň znižuje krvný tlak, ktorý je tiež jedným z nebezpečných faktorov vzniku aterosklerózy.
Extrakt z cesnaku medvedieho: Aby sme mohli prijímať liečivú silu cesnaku medvedieho po celý rok, teda aj v zimnom období, vylisujeme z byliny šťavu a uložíme ju do chladničky (listy pred velkou nocou ešte tesne pred kvitnutím). Rastlinné vlákniny a listové farbivá časom klesnú na dno a žltohnedá šťava sa nám postupne vyčíri. Šťavu treba spotrebovať do nasledujúcej jari. Štava z listov má protiparazitárny, protibakteriálny a protiplesňový účinok. Látky, ktoré šťava obsahuje sa rýchlo dostávajú do krvi a s krvou sa roznesú do celého tela. Vydychujeme ich potom pľúcami a vylučujeme močom, stolicou i kožou. Organizmu pritom vôbec neškodia na rozdiel od mnohých, podobne účinkujúcich syntetických liekov. Celý organizmus nám prečistia a dezinfikujú. Šťavu z cesnaku medvedieho preto používame aj pri rôznych parazitárnych a infekčných ochoreniach tráviaceho alebo dýchacieho systému, pri črevných kataroch a hnačkách, pri zápaloch hrubého alebo tenkého čreva. Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, pri chrípke, účinná je na ekzémy infekčného pôvodu a na plesňové ložiská na koži. Ak nás šťava pri vonkajšom použití priveľmi štípe, môžeme ju zriediť vychladnutou prevarenou vodou, ale iba také množstvo, ktoré chceme použiť. Uskladnenú šťavu neriedime, pretože by sa mohla pokaziť. Zbierame do kvetu t.j. do konca apríla, podla lokality zberu, pretože keď kvitne, účinné latky sa spotrebuvaju na tvorbu kvetov. Ja som skúšal aj kvety a chutia znamenite v šakátoch. Pravidelné užívanie šťavy z cesnaku medvedieho zlepšuje krvný obeh, povzbudzuje činnosť hormonálnych žliaz, tráviaceho a vylučovacieho ústrojenstva, zmierňuje bolesti hlavy, posilňuje náš imunitný systém. Dáva teda do poriadku mnohé telesné funkcie.
Moje skúsenosti: Minulom roku presne v roku pána tesne pred velkonočnými sviatkami 2010, som sa vybral na zber cesnaku medvedího. V blízkosti Košíc nie je tak vela nálezísk. Nazbieral som pol vreca listov. Po príchode domov som ich umyl vo vani, odkapal, a odštavil som ich v odštavovači. Neverili by ste kolko štavy sa dá odštaviť z listov. Potom som začal kúru. Dávkovanie a sposob použitia nižšie. Podotýkam že trpím zvýšeným tlakom a mal som aj chlamidiovu infekciu a rôzne vírusi v tele. Ešte som ale v minulom roku nevedel o tom že som mal aj infekciu močového mechúra. Tento rok sa mi tlak udržuje v norme. Na ten zápal moč. ciest a testujem. Potom vám dám vedieť ako dopadnu testy moču na kultivácii.
Užívanie a kúra:Užívanie šťavy alebo tinktúry z cesnaku medvedieho: užívame pravidelne 10-30 kvapiek dvakrát denne niekoľko mesiacov alebo aspoň minimálne jeden mesiac. Ja som ho užíval pol roka. Zapíjame čajom alebo čistou vodou. Ja to riedim v pohári čistej obohatenej mineralizátorom vody z reverznej osmózy. Ale myslím že ráno do štavy by to šlo tiež.
Recepty na varenie:http://tinyurl.com/3ej2zp5Lieky zbytočne neničia pečeň a hlavne srdiečko sa nenamáha vďaka tejto úžasnej bylinke:Dôležité !: Na trhu sa objavili aj v práškovej forme. Tieto tabletky sú zložené z využíeného cesnaku obalené cukrovou vrstvou, aby nepáchli. Na nemeckých klinikách skúšali účinnosť týchto tabliet a zistili, že v doporučovaných dávkach sú neúčinné a dokonca sú neúčinné aj v dávkach sedemkrát vyšších ako sú doporučované. U 85 pacientov s vysokými hladinami cholesterolu a tukov v krvi nedošlo k zníženiu týchto hladín ani po 6 týždňovom užívaní cesnakových tabliet a takisto sa nezmenila ich náchylnosť k prílišnému zrážaniu krvi v krvnom riečišti.