Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Kvašené pohankové palačinky https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=23&t=2273 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | Slim-Jim [ pát zář 14, 2012 1:02 am ] | |||
Předmět příspěvku: | Kvašené pohankové palačinky | |||
Recept je převzatý ze stránek http://wholehealthsource.blogspot.cz/2010/07/real-food-xi-sourdough-buckwheat-crepes.html,na pár odlišností postup v podstatě stejný. Takže 150g mechanicky loupané pohanky na 12-24hod máčím vě větším objemu vody,občas promíchám, tím dojde podle autora k vyloučení taninu voda bude do růžova a lehce zeslizovatí. Dále vodu sliji a pohanku řádně propláchnu, poté nechám naklíčit, jakmile začnou rašit sotva patrné klíčky hodím to do mixéru přidám vodu kolik gramů tolik mililitrů a pořádně rozmixuju,vzniklé řídké těstíčko naleju do misky přikreju víčkem a nechám pracovat matku přírodu, časem to nakyne poté splaskne a je hotovo. Pokud nebudete ihned spracovávat na palačinky stačí strčit do lednice kde vydrží pár dní nejdéle jsem nechal dva podle autora čtyři, jinak už jen připravit pánvičku kokosáček,sádlíčko či ghí a může se smažit, každý smažidlo tomu dodá jińou chut, dávám ještě pokličku a palačinka se pěkně zatáhne i z vrchu a pak už jen pomocí švihu a grifu v zápěstí obracím Osobně tedy přidám ještě dvě vejce a namleté chilli(kajenský pepř, za mně tedy raději Naga Bih Jolokia to je panečku materiál) to tomu dodá tu správnou chut a řís jinak je to takové ....no člověk musí vyzkoušet. Voda by se měla používat nechlorovaná a sůl bez jodu obojí zlikviduje bakteriální kulturu a kvašení neproběhne i když autor dává sůl už do mixéru já ji nedávám jelikož mi to pak nefunguje ikdyž to byli moje začátky, možná jsem dával málo vody, solím až nakonec. Na obrázku to tvoří struktůru skoro jako kefír. Vypadá to složitě, ale je to brnkačka, jednou za čas určitě nevadí. Vyzkoušejte a dejte vědět.
|
Autor: | Jarda [ úte zář 25, 2012 9:05 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
Slim-Jim píše: Recept je převzatý ze stránek http://wholehealthsource.blogspot.cz/2010/07/real-food-xi-sourdough-buckwheat-crepes.html,na pár odlišností postup v podstatě stejný. Takže 150g mechanicky loupané pohanky na 12-24hod máčím vě větším objemu vody,občas promíchám, tím dojde podle autora k vyloučení taninu voda bude do růžova a lehce zeslizovatí. Dále vodu sliji a pohanku řádně propláchnu, poté nechám naklíčit, jakmile začnou rašit sotva patrné klíčky hodím to do mixéru přidám vodu kolik gramů tolik mililitrů a pořádně rozmixuju,vzniklé řídké těstíčko naleju do misky přikreju víčkem a nechám pracovat matku přírodu, časem to nakyne poté splaskne a je hotovo. Pokud nebudete ihned spracovávat na palačinky stačí strčit do lednice kde vydrží pár dní nejdéle jsem nechal dva podle autora čtyři, jinak už jen připravit pánvičku kokosáček,sádlíčko či ghí a může se smažit, každý smažidlo tomu dodá jińou chut, dávám ještě pokličku a palačinka se pěkně zatáhne i z vrchu a pak už jen pomocí švihu a grifu v zápěstí obracím Osobně tedy přidám ještě dvě vejce a namleté chilli(kajenský pepř, za mně tedy raději Naga Bih Jolokia to je panečku materiál) to tomu dodá tu správnou chut a řís jinak je to takové ....no člověk musí vyzkoušet. Voda by se měla používat nechlorovaná a sůl bez jodu obojí zlikviduje bakteriální kulturu a kvašení neproběhne i když autor dává sůl už do mixéru já ji nedávám jelikož mi to pak nefunguje ikdyž to byli moje začátky, možná jsem dával málo vody. Na obrázku to tvoří struktůru skoro jako kefír. Vypadá to složitě, ale je to brnkačka, jednou za čas určitě nevadí. Vyzkoušejte a dejte vědět. Velice zajímavé, zatím jsem nic podobného nezkoušel, ale určitě to stojí za vyzkoušení. |
Autor: | Slim-Jim [ ned lis 10, 2013 9:31 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
Tak je tady update od původního autora, celá procedura se víceméně zachová až na to že se pohanka nemusí nechat kvasit jen se rozemele v mixeru po máčení a můžete rovnou dělat placky. Kdyby to někoho zajímalo, tepelně ji upravuji proto, jelikož po syrové se mi dělají afty. http://wholehealthsource.blogspot.cz/2013/11/buckwheat-crepes-revisited.html |
Autor: | Jarda [ ned lis 24, 2013 4:18 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
Slim-Jim píše: Tak je tady update od původního autora, celá procedura se víceméně zachová až na to že se pohanka nemusí nechat kvasit jen se rozemele v mixeru po máčení a můžete rovnou dělat placky. Kdyby to někoho zajímalo, tepelně ji upravuji proto, jelikož po syrové se mi dělají afty. http://wholehealthsource.blogspot.cz/2013/11/buckwheat-crepes-revisited.html To je poměrně zvláštní reakce na pohanku s tím se běžně nesetkávám. |
Autor: | SemTamTuPrídem [ sob led 21, 2017 11:03 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
Super. Urobim si z toho kasu. Skusim naklicenu pohanku uvarit hned po nakliceni, ale aj dodatocne vykvasenu... Samozrejme tu svetlu - mechanicky lupanu. |
Autor: | SemTamTuPrídem [ sob led 28, 2017 11:35 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
Namočil som pohánku na 12 hodín, klíčil nejakých 36 hodín (klíči rýchlo), rozmixoval, pridal trochu jablčného octu (mierne kyslé prostredie vhodné na kvasenie/fermentáciu), a nechal kvasiť/fermentovať 48 hodín... Divne to páchlo..... Ale aj tak som to uvaril (100g v ešte nenaklíčenom suchom stave), pridal 3 štipky himalájskej soli, a 5dcl kefíru (ten som samozrejme nevaril), v ktorom som predtým ešte rozmixoval a vykvasil 220g banánu... Zjedol som to s tým, že mi možno bude zle....ALE, zároveň s tým, že pohánku zvláštne cítiť samú o sebe (v porovnaní s inými obilninami), a že dúfam, že ten čudný pach neznamená, že je to pokazené.... Veď to nemá byť prečo pokazené, postupy som dodržal... Zjedol som to pred hodinou, zatiaľ mi nie je zle. Ak mi nebude zle do neskoršieho večera, tak všetko je o.k., a nebola pokazená. Vôbec však nebola kyslá, ale horká... Skúsim vykvasiť aj len namočenú pohánku, bez klíčenia... Či bude mať podobný/rovnaký pach... Ak áno, tak je to prirodzený pach kvasenej pohánky... No, nepíšem dopredu, dám to vedieť v pondelok alebo v utorok večer. |
Autor: | derkel [ pát úno 03, 2017 12:32 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
Nechápu pointu, klíčit a pak smažit? |
Autor: | SemTamTuPrídem [ sob úno 04, 2017 10:06 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
Smazenim zabijes len enzymy, nastiepenie skrobov a znasobenie vitaminov zostane. Vo vysledku bude jedlo chutnejsie a kludne aj lepsie stravitelne. Podla mna u obilnin ci pseudoobilnin je to vzdy tak - pre cloveka su stravitelnejsie tepelne upravene. Inak ja osobne ich po nakliceni ci/a fermentovani (pred fermentovanim vzdy zmixujem) varim na najmensom plyne, aby som nemusel pridavat dalsii vodu = aby mali co najmensi objem. |
Autor: | derkel [ sob úno 04, 2017 10:16 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
nenastanou při té tepelné upravě další strukturální změny? Podle mě se to nerozloží tak, aby se to už v žaludku nemuselo dál zpracovat, kromě HCL |
Autor: | SemTamTuPrídem [ sob úno 04, 2017 5:54 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kvašené pohankové palačinky |
derkel : Nastanu. Vo vysledku lepsia chut a aj stravitelnost. Nie vsetko surove je zdravsie nez varene. U klicenych a potom fermentovanych obilnin/pseudoobilnil to plati dvojnasobne. Jedine naklicene co by som jedol surove, su naklicene semena (nie zrna). Mandle, slnecnica. Ale nejem ani to. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |