Práve som odmeral teplotu 6-7 hodín kvaseného (bulharská jogurtová kultúra) "jogurtu" v zložení strúhaný kokos, voda, panenský kokosový tuk, jogurtová kultúra......... Podľa toho ako rýchlo na digitálnom teplomere (na meranie ľudskej teploty, na kuchynský teraz nemám VYHRADENÉ penaize
) vyskočila teplota, tipujem to kľudne na 45 a nožno aj 47 stupňov, vôbec nepomáha zložený obväz medzi nádobkou a dnom jogurtovača ako "čiastočný izolant" teploty
.... Ono to nezahubí tie kultúry, lebo tento jednoduchý jogurtovač (Ariete Yogurella 621) je celkom chváelný v diskusiách, čiže jogurty ROBÍ.... Len, zistil som z jednej diskusie, že v takom prípade (pri mnou uvádzanej teplote) ZBYTOČNE budem niečo (mliečny jogurt, kokosový jogurt, kvasenie orechov) jogurtovať 20-24 hodín.... To skôr bude už na škodu, a to z dôvodu, že pri tak vysokej teplote bude stčiť oveľa menej hodín, a to asi 8-10....na čisto "dozretý" jogurt živočíšny, či rastlinný...
Tu uvádzam trošičku z diskusie, z ktorej som "dostal rozum".... : "
....Proto existují dva odlišné způsoby výroby jogurtů – 1. rychlý = teplota 42 – 45 °C, vyšší očkovací dávka, kratší doba (několik hodin) – 2. pomalý (zejména na rozmíchávané ochucené jogurty) = teplota i 30 °C, nižší očkovací dávka, dlouhá doba zrání (až 19 hod)...."
Dotyčný tam ešte spomína, že každá z týchto dvoch (teoreticky) možností má svoje plusy a mínusy.
Logicky som došiel k tomu, prečo jogurtovače (aspoň asi väčšina z nich) používajú skôr vyššiu teplotu (teda nie pod 42 stupňov) na výrobu jogurtov.....NO PREDSA PRETO, ABY MOLHLI OPRÁVNENE NAPÍSAŤ V POPISE, že s konkrétnym jogurtovačom budete mať jogurt rýchlejšie hotový, než u konkurencie (jogurtovač, ktorý používa nižšie teplot na výrobu jogurtu, okolo 38-40 stupňov - ale nemám skúsenosť s takým)...
A čo to pre mňa znamená ? Používať svoj jogurtovač budem aj naďalej, ale dobu prevádzky skrátim o polovicu, a tak budem zároveň dúfať, že jogurtovač bude fungovať dva krát dlhšie...
Ešte som zabudol napísať........ Jeden pán na svojom blogu písal o tom, že aby sme odstránili z mlieka pri jogurtovaní čo najviac laktózy (v podstate úplne všetkú), treba jogurtovať 24 hodín.......... Ten pán ale používa ako jogurtovač práve ten môj - Ariete Jogurella 621........ Ja som jogurtoval v ňom 20-22 hodín, mliečny jogurt bol FAJN, chutil mi veľmi...... ŠKODA, ŽE MI NEMÁ KTO ZMERAŤ, KOĽKO LAKTÓZY OSTANE V JOGURTE PO 8-12 HODINÁCH JOGURTOVANIA V MOJOM JOGURTOVAČI, A PO 20-24 HODINÁCH, BEZ TOHO, aby som za to zaplatil peknýýýý balík....... A to sme si na začiatku 20. storočia my ľudia mysleli, že v roku 2000 bude stačiť lúsknuť prstom, a z mlieka sa za stane jogurt...
_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa.
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda