Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Kynutý koláč s aronií https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=23&t=4968 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | Pavelka [ pon čer 20, 2016 11:12 am ] |
Předmět příspěvku: | Kynutý koláč s aronií |
Příloha: Aronie černoplodá je keř, neuvěřitelně každoročne úrodný.Příznivé účinky: při srdcovocévních nemocích při hypertenzii (vysokém krevním tlaku) při poruchách štítné žlázy při zažívacích a žaludečních problémech pomáhá předcházet Alzheimerovej nemoci při stárnutí očí (snižuje oční tlak) pomáhá při křečových žilách má protizápalový účinek je žlučopudná podporuje činnost játrových a ledvinových funkcí je vhodná při detoxikci organizmu. Plody mají za surova trpko-sladkou příchuť. Arónie černoplodá je keř s neuveřitelnou každoroční plodivostí. Plody obsahují vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E a množství minerálních látek. Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče) Ingredience: 250g polohrubé mouky 12g droždí (kvasnic) 1 žloutek 35g práškového cukru (cukr moučka) 35g tuku (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) 1,5 dl mléka 1/4 balíčku vanilkového cukru 1/4 ČL soli kůra z 1/2 citronu cca 400 g arónie 30g krystalový cukr Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče) Čas přípravy: cca 1 hod Čas pečení:0,5 hod Postup: Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo. Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky. Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky. |
Autor: | martina72 [ pon čer 20, 2016 12:06 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kynutý koláč s aronií |
Sice uvádíte mírně neauktuální záznam z pečení, ale stejně je to fajn. Já mám na zahradě rakytník a aronii hned vedle sebe - prominenti - nejlahodnější produkty zahrady. |
Autor: | Dagmara [ pon čer 20, 2016 3:40 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kynutý koláč s aronií |
Aronie sice je zdravá ale tenhle koláč sem nepatří. |
Autor: | Jarda [ sob črc 02, 2016 10:34 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kynutý koláč s aronií |
Pavelka píše: Aronie černoplodá je keř, neuvěřitelně každoročne úrodný. Příznivé účinky: při srdcovocévních nemocích při hypertenzii (vysokém krevním tlaku) při poruchách štítné žlázy při zažívacích a žaludečních problémech pomáhá předcházet Alzheimerovej nemoci při stárnutí očí (snižuje oční tlak) pomáhá při křečových žilách má protizápalový účinek je žlučopudná podporuje činnost játrových a ledvinových funkcí je vhodná při detoxikci organizmu. Plody mají za surova trpko-sladkou příchuť. Arónie černoplodá je keř s neuveřitelnou každoroční plodivostí. Plody obsahují vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E a množství minerálních látek. Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče) Ingredience: 250g polohrubé mouky 12g droždí (kvasnic) 1 žloutek 35g práškového cukru (cukr moučka) 35g tuku (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) 1,5 dl mléka 1/4 balíčku vanilkového cukru 1/4 ČL soli kůra z 1/2 citronu cca 400 g arónie 30g krystalový cukr Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče) Čas přípravy: cca 1 hod Čas pečení:0,5 hod Postup: Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo. Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky. Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky. Aronie patří k tomu nejlepšímu co příroda člověku dala, určitě se dá doporučit prakticky pro každého. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |