Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=23&t=667 |
Stránka 1 z 2 |
Autor: | Sybilla [ sob bře 27, 2010 9:00 pm ] | ||
Předmět příspěvku: | Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu | ||
Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku. Myslím, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním, ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíme do seba tlačiť všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne zväčšujú objem nášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania. Potrebujeme - 250 g maku - 100 g lieskových (vlašských) orechov - 100 g hrozienok - 2 - 3 PL medu - asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie Postup Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke. Ak by sa to rozpadávalo, pridáme pomleté orechy alebo semienko sezamu na lepšie spojenie. Obmena Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom. miesto hrozienok dávam nesýrené nesladké sušené brusnice a medu iba 1 lyžicu, aj tak je to sladké až dosť a miesto orechov radšej mandle miesto kokosovej múčky niekedy sezamové semienka a aj iné obmeny a kombinácie podľa tohto čo doma mám, ale mak sezam a mandle sú základ Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín tejto planéty. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín a je organického pôvodu, teda nezanáša telo kyselinami, kameňmi a hlienmi, má to však jeden háčik - nesmie sa cukrovať! inak sú účinky fuči fuč.. Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeholiečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajme ho preto preventívne i liečebne dokiaľ nám nezakážu makovice . pre zaujímavosť )): Lískové oříšky : 100g energia: 2 872kJ bielkoviny: 13,10g sacharidy: 10,90g tuky: 65,20g *** Dýňová semínka 100.0g 1 819,00kJ 18,10g 13,20g 3 4,00g Kokos strouhaný 100.0g 2 536,00kJ 8,90g 16,00g 68,80g g Lněná semínka drcená 100.0g 1 691,00kJ 19,00g 1 3,00g 31,00g Mák 100.0g 2 200,00kJ 19,50g 24,30g 40,80g Mandle 100.0g 2 587,00kJ 17,50g 19,00g 52,40g Sezamová semínka 100.0g 2 500,00kJ 20,00g 16,00g 50,00g Slunečnicová semínka 100.0g 2 435,00kJ 27,00g 15,00g 49,00g Vlašské ořechy 100.0g 2 822,00kJ 18,40g 14,60g 60,30g ***(celodenná dávka tuku je od 65 do 85 gramov podľa veľkosti človeka-ženy len po uvedenú dolnú hranicu!) Takže, robiť maličké guličky
|
Autor: | Martina46 [ úte lis 23, 2010 10:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Sybilla píše: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku. Myslím, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním, ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíme do seba tlačiť všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne zväčšujú objem nášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania. Potrebujeme - 250 g maku - 100 g lieskových (vlašských) orechov - 100 g hrozienok - 2 - 3 PL medu - asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie Postup Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke. Ak by sa to rozpadávalo, pridáme pomleté orechy alebo semienko sezamu na lepšie spojenie. Obmena Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom. miesto hrozienok dávam nesýrené nesladké sušené brusnice a medu iba 1 lyžicu, aj tak je to sladké až dosť a miesto orechov radšej mandle miesto kokosovej múčky niekedy sezamové semienka a aj iné obmeny a kombinácie podľa tohto čo doma mám, ale mak sezam a mandle sú základ Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín tejto planéty. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín a je organického pôvodu, teda nezanáša telo kyselinami, kameňmi a hlienmi, má to však jeden háčik - nesmie sa cukrovať! inak sú účinky fuči fuč.. Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeholiečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajme ho preto preventívne i liečebne dokiaľ nám nezakážu makovice . pre zaujímavosť )): Lískové oříšky : 100g energia: 2 872kJ bielkoviny: 13,10g sacharidy: 10,90g tuky: 65,20g *** Dýňová semínka 100.0g 1 819,00kJ 18,10g 13,20g 3 4,00g Kokos strouhaný 100.0g 2 536,00kJ 8,90g 16,00g 68,80g g Lněná semínka drcená 100.0g 1 691,00kJ 19,00g 1 3,00g 31,00g Mák 100.0g 2 200,00kJ 19,50g 24,30g 40,80g Mandle 100.0g 2 587,00kJ 17,50g 19,00g 52,40g Sezamová semínka 100.0g 2 500,00kJ 20,00g 16,00g 50,00g Slunečnicová semínka 100.0g 2 435,00kJ 27,00g 15,00g 49,00g Vlašské ořechy 100.0g 2 822,00kJ 18,40g 14,60g 60,30g ***(celodenná dávka tuku je od 65 do 85 gramov podľa veľkosti človeka-ženy len po uvedenú dolnú hranicu!) Takže, robiť maličké guličky chystam, sa ich robit na mikulasa no potrebujem overeny tip na iny obal, ako kokosovu mucku, dcerka z kokosu zvracia - teda neznasa ho |
Autor: | Martina46 [ pát pro 24, 2010 5:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
robila som ich vcera aby som sa vyhla uplne medu, dala som polovicu hrozienok a druhu polovicu datli. sladke to bolo tak akurat. dieta mi neznasa kokos, takze jemu som obalovala v zomletych kesu. |
Autor: | Sybilla [ pon pro 27, 2010 2:32 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Martina46 píše: robila som ich vcera aby som sa vyhla uplne medu, dala som polovicu hrozienok a druhu polovicu datli. sladke to bolo tak akurat. dieta mi neznasa kokos, takze jemu som obalovala v zomletych kesu. Sladiť sa dá akýmkoľvek sušeným rozmixovaným ovocím alebo zameniť med za melasu alebo pravý javorový sirup. Najlepšie je nesladiť vôbec , ale myslím, že raz za čas potrebuje psychika pohladkanie nejakou dobrou mňamkou. Ten základný recept sa dá rôzne podľa chuti upravovať, až po čertove guľky, keď sa priostrí napr. kajanským korením . |
Autor: | Martina46 [ pon pro 27, 2010 2:50 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Mne hlavne šlo o to, vyhnuť sa akýmkoľvek sladidlam, čo som teda vyriešila vými datlami. Kajanske korenie je super tip, vďaka! Mám namoceme ďalšie guľky, tak tam stipku dám, aby aj dieťa mohlo jesť bez ujmy |
Autor: | gabrielik [ čtv kvě 12, 2011 3:37 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Nedalo mi a skúsila som kokosové guličky a-la čo dom dal. Takže tentoraz to boli vlašské orechy, mandle, sušené slivky a hrozienka. Trochu ľanových semiačok, trochu maku, a kokos. Mak pomlety, kokos tak ako som ho kúpila nastrúhaný v sáčku a všetko ostatné namočené a prehnané cez odšťavovač asi dvakrát. Potom som tu drť (kašu) zmiešala so šťavou a makom a obalila do kokosu. Lepilo to a držalo pokope až až. Hlavne v odšťavovači. Do polovičky som ešte zamiešala mrkvovú drť z odšťavovača. Sú skvelé fakt mňamka a dokonca nimi nepohrdli ani detiská, ktorým sa zatial do experimentovania s jedlom veľmi nechce. Doniesla som ochutnať do práce. Je zaujímavé aké majú ľudia rôzne chute. Podľa ohlasov kolegov tam chýbala čokoláda, rum, cukor. Ale našli sa aj takí, čo si zmlsli bez výhrad. Takže ďakujem za inšpiráciu a dúfam že ich bude viac. Môj milovaný bol rozhorčený ako som zaprasila odšťavovač, ale čo už. |
Autor: | magdalena [ pát črc 22, 2011 11:26 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Zdravím a moc děkuji Sibylle nejen za ty makové kuličky- jsou vynikající-moc si pochutnávám |
Autor: | ovekyska [ úte pro 06, 2011 10:09 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
makove gulicky som doteraz vyskusala v roznych variantach, mak je samozrejme zaklad a davam ho vacsinou 220-230g orechy davam mandle, lieskovce, (niekedy kesu) naposledy slnecnicove semienka, zo vsetkeho 1/3. med nepouzivam, snazim sa teda sladsie ovocie, hoci hrozienka su dost sladke. boli uz aj marhule, datle najcastejsie asi 30g. tiez susene slivky su fajn. gulky obalene v pomletom lane chutia najlepsie cerstve, na druhy den uz je lan citit, preto ich uz v lane neobalujem, pouzivam sezam zmiesany s raw kakaom, mozno vyskusam aj s karobom. |
Autor: | opice [ ned čer 03, 2012 7:38 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Všechny zdravím. Makové kuličky jsem vyzkoušela a jsou výborné.Hlavně kvůli tomu železu co potřebuju dorovnat.Jediný problém byl co s tolika kuličkama.Tak jsem je dala do misky a do mražáku.Jednou denně si vytáhnu 2-3 kuličky a zbytek vrazím zpátky.Dají se jíst i mražené,jinak rozmrzlé jsou během pár min.Všem doporučuji. |
Autor: | Gabriel [ stř dub 10, 2013 2:24 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Po akej dobe oxiduje rozomlety mak? Napriklad v tychto gulockach v chladnicke, kolko by ste ich skladovali? Podla mna uz na druhy den bude olej z maku žlkly, osobne mam pocit, ze to uz citit na chuti podobnych makovych "raw food" maskrt na druhy den. Este by bola moznost narobit viac guliciek a sup ich do mrazaku, akurat neviem ako by chutili po rozmrazeni... Podobnu otazku mam aj k rozomletemu sezamu (ten by mal byt stabilnejsi), mandliam, lieskovcom, vlasske orechy (tie oxiduju velmi rychlo aj cele), tekvicove semena, slnecnicove a pod. V ziadnej raw food kucharke som nevidel zmienku o tychto vlastnostiach olejnatych semien, dokonca si v nich veselo vsetko melu dokonca aj ľan!, robia z neho gulicky a davaju do chladnicky ako by sa nic nedialo! |
Autor: | Jarda [ sob dub 13, 2013 9:55 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Gabriel píše: Po akej dobe oxiduje rozomlety mak? Napriklad v tychto gulockach v chladnicke, kolko by ste ich skladovali? Podla mna uz na druhy den bude olej z maku žlkly, osobne mam pocit, ze to uz citit na chuti podobnych makovych "raw food" maskrt na druhy den. Este by bola moznost narobit viac guliciek a sup ich do mrazaku, akurat neviem ako by chutili po rozmrazeni... Podobnu otazku mam aj k rozomletemu sezamu (ten by mal byt stabilnejsi), mandliam, lieskovcom, vlasske orechy (tie oxiduju velmi rychlo aj cele), tekvicove semena, slnecnicove a pod. V ziadnej raw food kucharke som nevidel zmienku o tychto vlastnostiach olejnatych semien, dokonca si v nich veselo vsetko melu dokonca aj ľan!, robia z neho gulicky a davaju do chladnicky ako by sa nic nedialo! To máte pravdu, oxidace je zde velký problém a rozhodně doporučuji spotřebovat uvedené potraviny co nejrychleji po rozemletí, nebo řádně zmrazit, což dobu trvanlivosti prodlouží a také vakuování by mohlo dost pomoci. |
Autor: | lucie5 [ úte dub 30, 2013 7:20 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Makové kuličky - VYNIKAJÍCÍ! Dnes jsem je zkusila poprvé a jedli jsme s chutí, super je, že se toho nedá sníst moc. Místo medu jsem dala povidla, senzační spojení. Zbytek je v mrazáku, tak uvidíme, jaké budou zmražené. |
Autor: | ovekyska [ úte dub 30, 2013 8:29 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
lucie5 píše: Makové kuličky - VYNIKAJÍCÍ! Dnes jsem je zkusila poprvé a jedli jsme s chutí, super je, že se toho nedá sníst moc. Místo medu jsem dala povidla, senzační spojení. Zbytek je v mrazáku, tak uvidíme, jaké budou zmražené. aspon polovicu mnozstva dajte datle namiesto hrozienok a nemusite sladit vobec. na tie mrazene som zvedava, dajte potom prosim vediet |
Autor: | lucie5 [ pon kvě 06, 2013 8:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Tak už je dělám poněkolikáté. Vždy jich udělám větší množství a dám do plastové krabičky do mrazáku a pak na ně chodím . Mají příjemnou konzistenci, nejsou ani zmražené, jsou spíše jen tužší než při pokojové teplotě. Mák má normální chuť jako čerstvý, z toho usuzuju, že je nezoxidovaný. Jinak s rozinkama bych u nás neuspěla, s datlemi možná. Ještě jednou moc díky za super tip na makové kuličky. |
Autor: | Jarko26 [ čtv pro 17, 2015 11:47 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Makové guľôčky nielen proti anémii a stresu |
Jarda píše: Gabriel píše: Po akej dobe oxiduje rozomlety mak? To máte pravdu, oxidace je zde velký problém a rozhodně doporučuji spotřebovat uvedené potraviny co nejrychleji po rozemletí, nebo řádně zmrazit, což dobu trvanlivosti prodlouží a také vakuování by mohlo dost pomoci.Napriklad v tychto gulockach v chladnicke, kolko by ste ich skladovali? Podla mna uz na druhy den bude olej z maku žlkly, osobne mam pocit, ze to uz citit na chuti podobnych makovych "raw food" maskrt na druhy den. Este by bola moznost narobit viac guliciek a sup ich do mrazaku, akurat neviem ako by chutili po rozmrazeni... Podobnu otazku mam aj k rozomletemu sezamu (ten by mal byt stabilnejsi), mandliam, lieskovcom, vlasske orechy (tie oxiduju velmi rychlo aj cele), tekvicove semena, slnecnicove a pod. V ziadnej raw food kucharke som nevidel zmienku o tychto vlastnostiach olejnatych semien, dokonca si v nich veselo vsetko melu dokonca aj ľan!, robia z neho gulicky a davaju do chladnicky ako by sa nic nedialo! Dobrý večer nechcem zakladať nové téma tak skúsim pokračovať tu. Podľa profesora Zachara zo Zvolena sa dá pomleté ľanové semeno udržať dlhšiu dobu (pokiaľ ho potrebujete zobrať napr. na dovolenku) jednoducho rozmiešané v mede, kde sa k nemu nedostane vzduch. Posledný týždeň experimentujem so zakysanými orechmi ( podľa tejto stránky: http://www.opravdovezdravi.cz/zakysane-orechy/ ), je to taká podľa mňa výborná náhrada za jogurty ktoré nemôžem kvôli mlieku, len na fermentáciu používam lactobacilus bulgaricus a tu si myslím (ale neviem to ničím podložiť ani vygoogliť), že to vlastné zfermentovanie ochráni orechy a semienka pred oxidáciou, len je otázne nakoľko sa zmení zloženie nutrientov v surovinách pred fermentáciou a po nej! Tie orechy nenamáčam všetky rovnako dlho (kvôli deaktivácii kyseliny fytovej), ale riadim sa týmto návodom http://www.nasytsvoudusi.cz/2014/03/nam ... budit.html S pozdravom Jaro |
Stránka 1 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |