Mohutné svaly, vytvořené vysokoproteinovou stravou, v průběhu detoxikace zmizí, neboť byly „napumpovány" aminokyselinami, jeţ nejsou pro normální tělesné funkce potřeba. Při štěpení bílkovin vznikají kyselina sírová a kyselina fosforečná, které jsou silně toxické a poškozují tkáně. Bílkoviny spotřebovávají naše elektrolyty, aby přeměnily tyto kyseliny na soli (ionizace), a tím zneutralizovaly jejich škodlivé účinky.
Bílkoviny jsou kyselinotvorné, takţe způsobují záněty a rozpad tkání – mají tedy přesně opačný účinek, neţ kvůli kterému je konzumujeme. Tím nechci říci, ţe se máte bílkovinám vyhýbat –jenom vás chci upozornit, abyste je jedli s mírou a pouze určité druhy. Strava bohatá na ořechy, zeleninu a ovoce posiluje a regeneruje tělo, neboť mu dodává velké mnoţství aminokyselin.
Tělo nemůţe bílkoviny z masa zuţitkovat, dokud je nerozloţí na jednoduché aminokyseliny. Tento proces začíná v ţaludku, kde ţaludeční šťávy (kyselina chlorovodíková) přemění pepsinogen na pepsin, který tyto bílkovinné struktury rozloţí na peptony a polypeptidy. Jedná se o kyselý proces. Jakmile se trávenina přesune ze ţaludku do dvanáctníku, začnou zásadité proteolytické enzymy ze slinivky měnit polypeptidy na peptidy. A při pohybu tráveniny tenkým střevem vylučují střevní stěny peptidázu, která tyto peptidy rozloţí na aminokyseliny. Tento rozsáhlý proces připravuje tělo o ţivotně důleţitou energii jenom kvůli tomu, aby získalo stavební materiál „z druhé ruky".
Rostlinné bílkoviny jsou jednoduché aminokyselinové struktury, které tělo připravují o mnohem méně energie. Rostliny, které jsou plné elektromagnetické energie, tuto spotřebu energie vyrovnávají. Oproti tomu bílkoviny z masa jsou mnohem strukturovanější a elektricky mrtvé. To vyţaduje mnohem radikálnější trávicí proces, který tělo zbavuje nezbytné energie. Jelikoţ bílkoviny z masa jsou velmi kyselé, jejich přílišná konzumace způsobuje rakovinu tlustého střeva, coţ je dnes druhý nejrozšířenější druh rakoviny v USA. Kaţdý rok zemřou tisíce lidí na kumulované následky konzumace potravy s vysokým obsahem bílkovin. Při nadměrné spotřebě bílkovin dochází k poškození jater, slinivky, ledvin a střev. 20 aţ 40 gramů bílkovin denně úplně postačuje, ale většina lidí jich kaţdý den zkonzumuje 150 aţ 200 gramů.
VYSOKOPRÓTEINOVÁ STRAVA MŦŢE ZPŦSOBIT SMRT
Výzkumy provedené špičkovými vzdělávacími institucemi (včetně Simmons College a Harvardovy univerzity, jak stálo v New England Journal of Medicine a Archives of Internal Medicine) ukázaly (jako uţ mnohé dřívější výzkumy), ţe kdyţ se bílkoviny z masa vstřebají střevními stěnami, jsou pro nás toxické. Způsobují v těle acidózu, vyvolávají imunitní reakci a lákají do něj parazity. Následující přehled shrnuje všechny základní důvody proti konzumaci masa a vysokoproteinové stravě, které jsme uvedli v předchozích pasáţích:
• Bílkovinnou strukturu jako takovou nemůţe tělo zuţitkovat, a proto ji musí rozloţit na nejjednodušší látky, zvané aminokyseliny. Tento proces energii odebírá, místo aby ji dodával.
• Při trávení a metabolismu bílkovin vzniká mnoho kyselin včetně kyseliny močové (způsobující dnu), kyseliny fosforečné a kyseliny sírové. Tyto kyseliny působí na tkáně dráţdivě a zánětlivě. Stimulují také nervové odezvy, coţ vede ke zvýšené aktivitě tkání.
• Bílkoviny jsou dusíkaté sloučeniny s vysokým obsahem fosforu, při jejichţ nadměrné konzumaci dochází k vyplavování vápníku a dalších elektrolytů z těla.
• Bílkoviny jsou vysoce kyselinotvorné, takţe sniţují hodnotu pH v těle. To má za následek zánět a oslabení tkání, coţ vede k jejich odumírání.
• Tělo bílkoviny nevyuţívá jako palivo, nýbrţ jako stavební materiál a nosiče. Jakmile jsou při trávení rozloţeny na aminokyseliny, stává se jejich hlavním úkolem růst a regenerace tkání. Hlavními palivem těla jsou kromě kyslíku jednoduché cukry. Kdyţ se snaţíme sníţit svou hmotnost spalováním bílkovin na palivo, má to za následek rozklad tuků. Avšak to rovněţ způsobuje rozklad tkání. Kdyţ spalujete svůj stavební materiál namísto správných paliv, můţete si zničit tkáně jater, slinivky a ledvin.
• U lidí s oslabenými nadledvinami vysokoproteinová strava způsobuje, ţe