Jarda píše:
PUFA by jste měl přijímat ideálně do 10% z celkového denního příjmu tuků s tím že jejich poměr by měl být ideálně pod 1:5 omega 3 : omega 6. Navíc pokud máte záměr brát je formou rybího tuku tak pouze fermentovaný a co nejkvalitnější jinak je vždy reálný nějaký problém. Adrenální únavu lze dodáváním kvalitního rybáče spíš zlepšit nicméně nepřímo, největší vliv má patrně obsažený retinol.
No moje problémy začali když jsem změnil stravu. Přepočítal jsem to na cronometru a co jsem udělal bylo, že jsem si dramaticky snížil omegu 3 a zvýšil omegu 6. Moje symptomy hezky odpovídají nedostatku omegy 3. Už dřív jsem si zkusil doplnit a udělala mi moc dobře, jen jsem byl netrpělivý a nedal jsem jí dost času. Takže předpokládejme že je na vině.
Prý nedostatek omegy 3 může způsobit předržděnost systému, zbytečnou syntézu cortisolu a adrenalinu a to mi prostě unavilo adrenálky (
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12909818)
Ted už je to dva roky co mám problémy a jediné co mi uleví je b-komplex. Jenomže potřebuju srovnat tu omegu 3 ve stravě aspon trochu. Jenomže když jsem ted začal jíst více ryb a omezil trochu tu omegu 6, mi pořád padá sodík (dělá mi to i hořčík). Mám křeče v břiše, chuť na slané, motá se mi hlava. Když si líznu soli, hodně mi to pomůže ale nevyřeší to problém.
Takže potřebuji najít způsob, jak doplnit omegu 3 a zároveň si nezničit adrenálky a neplesknout sebou někde. Jakmile ji budu mít, dostanou žlázky více prostoru se z toho dostat.
Pročetl jsem vlákno a možná by pomohl adrenal cortex ? Nebo něco jiného byste mi doporučil ? Díky