[quote="Brona64":29l2hs61]Byla mi diagnostikována kalcifikace vnejší strany žlučníku tzv."porcelánový žlučník". Lékař doporučuje operaci pro vysoké riziko výskytu rakoviny žlučníku. Jsem překvapená, neboť jsem 30 let striktní vegetariánka, žádné maso, mléčné výrobky, žádná vejce a z tuku jen kokosový a olivový olej. Mohu se pokusit něco uděat o bez operace?[/quote:29l2hs61]
Tak bavíme se vlastně o zánětu který tělo hasí vápníkem a tím vznikají kalcifikace. Základ je tedy jakoukoliv cestou tlumit zánět a podával bych raději více položek než méně. Důvodem zánětu může být cokoliv od dlouhodobého působení malých šmejdů zalezlých do žlučových cest, na ty by pomohlo odparazitování, až po mizerný tok žluče, což může být i důsledkem uvedeného stravovacího režimu. Bez příjmu živočišných bílkovin je zpravidla citelně zhoršená produkce HCl v žaludku, což má za následek i snížené vylučování žluče. Z mého pohledu je potřeba nasadit megadávky hořčíku, cca 10 mg na kilo váhy a den, který je schopen udržet vápník ve stavu kdy si nesedá do míst zánětu, nebo obecně do měkkých tkání a současně tlumí efektivně i zánět. K tomu dodávat kofaktoriální látky které umožní jeho podržení v těle tedy bór a vitamín B6 s tím že vápník rozpouští a odvádí z měkkých tkání také křemík tedy denně pít přesličkový čaj. Na zlepšení toku žluče buď překopat jídelníček, nebo denně dávat taurin cca 4 g, který tok žluče celkem silně zlepšuje a jíst hořké byliny které zvyšují tvorbu HCl i žluče. Kokosový olej