[quote="Menma21":rtjuxpfv]Zdravím, ďakujem za odpoveď, rád by som aby ste mi trošku upresnili pár odpovedí,
" pokud nadledvinky nedávají dost kortizolu nemáte jak rozložit tuky na cukry což je docela problém " Toto ma veľmi zaujíma, ja kedže som viac menej na keto strave tak ma zaujíma ako tento princíp funguje? Možno preto môžem jesť kvalitné veci a nemam energiu pretože mi tie tuky poriadne netrávy.. užívam kyselinu ale nič viac okrem toho. Viem že inzulín ukladá cukor do tukových buniek, ja som myslel doteraz že na štiepení tukov sa nejak podiela žlčník možno aj pankreas nejakým enzýmom. Rád by som vedel viacej kludne mi dajte nejaký link toto ma zaujíma.
Ohladom sacharidov počas dna - stačí že si ráno dam 2-3 mrkvy ? Potom zjem niečo väčšie napríklad praženicu syr a nejaku zeleninu? prípade iný kvalitný sacharid? Alebo treba jesť iný sacharid aj ako snack? Vôbec nič ma nenapadá ohladom sacharidov.. Viem že zelenina je v pohode, ovocie 1-2 kusky za den nie moc sladke ale pečivo vôbec.. ryžu tiež nemusím a ani mi nechutí moc, ovsene vločky tam je zase lepok a plesne.. pohánka možno áno ale to sa nedá jesť furt, zemiaky .. no to sa da raz za čas s nejakými tukmi a bielkovinami zjesť.. fakt netuším.
K tomuto ma napadá - ako je to s trávením sacharidov a bielkovín ? Neni to tak že sacharidy (pečivo,ryža,cestoviny..) potrebuju iné pH v žalúdku ako mäso? Okrem zeleniny ktorá s masom ide v pohode?
Tie PUFA tuky mam v strave dosť.. to priznám cez vianoce som jedol vkuse arašidy alebo vlašske orechy ale už som si povedal že na to kašlem. Ide to do normálu..
" Příklad jedné porce 150 g vařené pohanky, 150 g zelených fazolek, 30 g krůtího masa a 30 g oliváče přidat koření a mělo by vše fungovat. Většinou se jí po třech hodinách a někdo i častěji." To mi pride dost sacharidov to nemam za celý den snad a to som jedával aj horku čokoládu a jablká či mrkvu alebo kapustu.
"Na keto stravě by se střevo mělo spravit tedy je otázkou co vlastně máte za problém." Hlavne mega silne únavy to je moj hlavný problém ktorý mi znemožnuje žit ako človek. Samozrejme mám aj depresie a občas uzkosti ale pracujem na tom.. začal som každý den meditovať a snažim sa zmenit vzorce myslenia.. myslím že sa to posuva k lepšiemu.. Mával som aj silnu mozgovu hmlu ale naštastie toto sa mi zlepšilo na taku uroven že by som asi vedel fungovat aj normalne cez den.. občas mávam stavy "demencie" ale netravju dlho za toto som fakt rád, myslím že tunak mala zasluha keto strava, ale unava sa vobec nezlepšila. Preto vôbec neviem aký problém mam hlavne s riadím tým čo všeobecne sposobuje unavu a logikou.. viem napríklad že nadobličky mam dávno vyčerpané dôsledkom stressu.. mam pocit že už sa to snad k addisonovej chorobe bližilo.. užívam adrenal cortex vždy ked vstanem ale extra zlepšenie necítim. Preto ma napadlo aj syndrom priepustneho čreva. Mávam aj hnačky a zapchy preto si robím klystíry takže črevo nebude uplne OK, nič viac ma nenapadá, občas sa mi stne že mam "zablesk" energie a ten pocit to je uplne iný život.
Vašu poslednu odpoved by som skúsil ale obávam sa vredov, práve dnes som si dal vodu s citronom a himalajskou solou asi 1/4 ližičky a potom vývar(pomerne slany) a po dlhej dobe nejaká silnejšia bolest nad pupkom.. čo som prekvapený toto sa mi nestalo dlho.. nemože ist o to že sa mi otvoril nejaky vred?
ďakujem za pomoc[/quote:rtjuxpfv]
Tělo normálně jede na cukry a pokud je nemá musí si na cukry rozložit tuky, nebo bílkoviny tedy celý proces je hodně dobře jištěný. Ovšem náš stvořitel nepočítal s tak nesmyslnou stresovou zátěží která zvedne kortizol, vypne HCl a sníží tedy schopnost těla rozložit bílkoviny na aminokyseliny, což zapříčiní hnilobné procesy ve střevě a zvedne potřebu tlumit zánět. Pak spotřeba kortizolu prudce naroste a pokud do toho přijde ještě stres nadledvinky to nestíhají a kortizolu se pak nedostává na jiné procesy protože tělo volí vždy cestu která mu umožní tak nějak přežít i když ne moc komfortně. Pak pokud člověk nejí malé porce sacharidů vícekrát denně vyčerpává dále nadledvinky a stejně z nich více kortizolu nevyždímá, proto kortizol medicína aplikuje jako téměř všelék, což ovšem není pravda. Za dané situace se pak velice mizerně dá jet na tuky protože je člověk není schopen efektivně měnit na potřebné cukry a většinou má nízké hladiny cukru a radikálně snížený výkon. Ovoce problém moc neřeší, většinou má vysoké indexy a tedy houpe s krevním cukrem, navíc většinou také silně ochlazuje a tedy dále snižuje trávicí oheň, což je hlavně v zimním období opravdu problém. Je potřeba dodávat pomalé sacharidy tedy sice málo, ale často a držet stabilní hladinu cukru v krvi tedy index tak do 50 ideálně do 35. Pokud trváte na ovoci tak by možná vyhovovalo kompotované jablko s hřebíčkem a skořicí. Trávení bílkovin a sacharidů je problém pouze u lidí s deficitem HCL v žaludku tedy nějak zvednout HCl, třeba vyzkoušejte pít šťávu z řapíkatého celeru, většinou z celého svazku, nebo alespoň z poloviny tohoto množství popsáno třeba zde
https://budejovice.rozhlas.cz/stava-z-r ... ci-7751082. Jinak 150 g vařené pohanky má prakticky přesně 30 g sacharidů a 5 g bílkovin, tedy pokud nepočítám bohaté množství hořčíku a dalších minerálů a vitamínů jde o velice hodnotné jídlo. Podle potíží co popisujete bych vyzkoušel jednoduchý postup na prokrvení jater který se dělá denně a pokud vím tak hlavně Chorvati ho dost využívají protože léčí i chlastem utahaná