Zdravím všechny jaterkáře.
Dělám OJ každý měsíc před novoluním, vždy stejně podle návodu pana Jardy, s výjimkou jablečné šťávy (nedělá mi dobře), kterou jsem nahradila kyselinou jablečnou. Když jsem s OJ začínala, počítala jsem i s možností případných závratí, které tady někteří jaterkáři popisují hlavně ve svých začátcích, ale nikdy jsem žádné závratě neměla.
Jaké bylo moje nemilé překvapení při mé 19-té JO. Nad ránem jsem se vzbudila, odešla na toaletu, během potřeby se mi zatočila šiška, oblil mě studený pot a já se sesunula k zemi. Po chvilce jsem se probrala a začala jsem přemýšlet.
1/ jsem přiotrávená toxiny. Pokud jsem přiotrávená toxiny z JO, tak nepanikař. Tělo samo ví co má dělat a já se toho částečně před chvíli zbavila potřebou a pokud to bylo málo, tak se jenom poseru a mě se uleví.
2/ mám nízký tlak. Pokud mám nízký tlak, tak nepanikař. Tělo samo ví co má dělat a vyrovná se s tím tak, že padne k zemi a nedovolí ti vstát, dokud se tlak pomalu nesrovná. Je dobré mu pomoci aspoň zvednutím nohou.
3/ mám nedostatek cukru, tak nepanikař. Pokud mám nedostatek cukru, musím tělu pomoci sama a cukr mu dodat. Snažila jsem se vstát, ale pořad to nešlo, tak jsem se pomaličku doplazila do kuchyně, kde jsem si dala lžičku medu (našmátrat po tmě v tomhle stavu lžičku a dosáhnout na sklenici z medem bylo jako bych zdolávala poslední metry k vrcholu Everestu) a znovu jsem se svalila v kuchyni na zem. Netuším, jak dlouho jsem tam ležela, ale probrala jsem se zimou, tak jsem se odplazila do postele zahřát a kupodivu jsem usnula jak špalek. Po probuzení jsem dokončila standardně JO a bylo mi fajn.
Následující 20-tou JO jsem již byla připravená a ta proběhla úplně v pohodě, jako všechny předešlé.
Přeji všem jaterkářům tento zážitek nemít a pokud už ho máte, tak nepanikařte a hlavně zvažte, zda se s tímto zážitkem chcete pochlubit svým blízkým. Já hloupá jsem se svému muži pochlubila (chtěla jsem to dát k dobru jako vtipnou historku) a přesto, že mě v očistách podporuje, spustil tak hysterickou scénu a začal panikařit, jako by se to právě stalo jemu. Dostala jsem z jeho reakce záchvat smíchu, muž se naštval a já pochopila, že o určitých věcech je lepe mlčet. Pro vlastní dobro a duševní zdraví.
Alka