Tak jsem byl odeslán obvoďákem na funkční vyšetření jater HIDA. Myslel jsem, že jde o rentgenování s použitím kontrastní látky, ale v tom jsem se mýlil. Jde o radioaktivní prvek, který je aplikován injekcí do žíly a pak se 45 minut snímá gama kamerou. Doktoři celou dobu nenuceně popocházeli kolem, takže jsem nabyl dojmu, že to zas tak moc asi nezáří.
Byl jsem ujištěn o neškodnosti látky, ale také jsem byl upozorněn, že bych v případě cestování letadlem v následujících dvou dnech mohl způsobit alarm na letišti.
Mám doma starý radiometr IT-65, tak jsem se večer s ním přeměřil. Bylo cca 19 hodin, tedy 8 hodin po vyšetření.
Se sondou v oblasti jater se to rozvrčelo a ručička ukázala 5mR! Jinde v oblasti břicha do 1mR.
Byl jsem sice po večeři a po pivě, ale okamžitě jsem se rozhodl pro Sankhapraksalanu. Udělal jsem toho litr, dalo to poměrně hodně cvičení, než voda protekla skrz, ale podařilo se. Nakonec tekla už jen voda s trochou rezavého bordýlku. V této fázi jsem to ukončil vypitím čisté vody. Rýži jsem nenašel, tak jsem si udělal aspoň meduňkový čaj a máčel si v něm rohlík
Po dalším měření radiometrem měla