Neloupané-nepražené kakaové boby 100% Raw Cacao BIO Zde nyní najdete pouze potřebné informace o vlastnostech a výhodách produktů. Produkty stránek pro-zdravi-az pohodlně nakoupíte v nově spuštěném e-shopu s větším komfortem než byl zde. Jde o Ekvádorské kakaové boby, které patří k nejkvalitnějším a nejznámějším na světě. Mají mnoho blahodárných účinků a jsou typické pro svoje výjimečné aroma a chuť. Kakaové boby jsou semena kakaovníku pravého, která jsou obsažena v cca 30 cm velkém plodu.
Jsou vhodné k přímé spotřebě, např. jako oříšky - mohou se konzumovat jak oloupané, tak i neoloupané - se slupkou. Rozdrcené boby lze použít i v kuchyni na přípravu pokrmů.
Neloupané nepražené kakaové boby jsou skvělou pochoutkou plnou důležitých látek. Theobroma Cacao je botanický název kakaovníku a v překladu znamená "Pokrm bohů". A tím kakao rozhodně je. Kakao - kakaová semena, neboli boby, obsahují nezanedbatelné množství hořčíku a organické síry a dále 2x více antioxidantů než červené víno nebo zelený čaj. Tyto skvělé vlastnosti se ovšem pražením ničí. V nepražené podobě zůstávají netknuté a díky tomu je kako vskutku tzv. superpotravinou. Kakao se řadí mezi tzv. ‚superfoods‘.
Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety. Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob. Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10% flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj. Je to také 20x více než v praženém standardním kakaovém prášku dostupném na trhu.
Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus. Kakao, respektive čokoláda, má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky, často je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí. Látky, které byly pro tyto účinky zkoumány vědci, jsou mimo jiné anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění – ananda kupříkladu znamená v sánskrtu blaženost. Arginin je považován za přírodní viagru. Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, významného neurotransmiteru ovlivňujícím mimo jiné nálady a pocity. Fenyletylamin, který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí, je endogenní amfetamin. Je syntetizován z aminokyseliny fenylalanin a je rovněž přítomen v kakau. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru jež má vliv na nálady, ke zvýšené sekreci této látky dochází například při orgasmu. Díky těmto chemickým látkám je čokoláda skutečným antidepresivem, navozujícím dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků. S tím souvisí známá tradice obdarovávání se čokoládovými pamlsky mezi milenci.
To vše v případě syrového kakaa v daleko větší míře než u běžné čokolády z praženého kakaa.
Kakao v sobě navíc skrývá MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), které zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmitterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady. Všechny tyto látky společně s hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, příznivě ovlivňují centrální nervový systém. Kakao rovněž obsahuje vysoké množství theobrominu a zanedbatelné množství kofeinu. Theobromin tvoří 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrální nervový systém, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy, díky čemuž napomáhá snižování krevního tlaku. Má asi 1 stimulační síly jeho příbuzné molekuly kofeinu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeinu se různí, ale všeobecně panuje shoda, že ho obsahuje velmi málo. Dokonce však existují výzkumy prokazující, že pražené kakaové boby ve vařené vodě vyvolávají efekt podobný šálku černé kávy – vzrušení nervového systému a krevního oběhu demonstrované zrychleným tepem –, kdežto syrové nepražené kakao žádný podobný účinek nevykazuje.
Čokoláda zapadla do škatulky ‚špatných a nezdravých potravin‘, slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv.
Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je více než pravděpodobné že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje. Nepražené čisté kakao je skutečnou ambrózií, pokrmem bohů. Uchovává veškeré výživné látky v nezkažené podobě, neznehodnocené tepelnou úpravou ani jiným přepracováním.
Je to ta nejčokoládovější čokoláda na světě s neodolatelnou hořkou chutí. Nepražené kakaové boby jsou pečlivě vybírané a ručně tříděné.
Původ zboží: Ekvádor.
Nabízené kakaové boby jsou odrůdy Arriba Nacional z oblastí: Esmeraldas, Manabi, Los Rios, Azuay, Bolívar, Guayas, Santa Elena, Loja, Sucumbios, Napo, Fco. Orellena.
Extra tip:Pokud budete boby loupat, tak slupky nevyhazujte. Kakaové slupky jsou křehké osemení a mnohde se používají k přípravě nápoje „čaje“ velmi jemné chuti. Prostě se přelijí vařící vodou, nechají luhovat a po té se scedí. Kakaové slupky se také dají použít i v péči o tělo jako tělový peeling.
Postup přípravy čokoládového nápoje "čaje": Cca 3 polévkové lžíce slupek zalijeme 0,5 l vroucí vody a necháme 10 min luhovat, poté scedíme a podáváme. Je to lahodný nápoj vonící po čokoládě.