[b:1ecjdmjm]Lněné semínko[/b:1ecjdmjm]
[b:1ecjdmjm]
Zde nyní najdete pouze potřebné informace o vlastnostech a výhodách produktů. Produkty stránek pro-zdravi-az
pohodlně nakoupíte v nově spuštěném e-shopu s větším komfortem než byl zde.[/b:1ecjdmjm]
Užívání lnu setého je známo již mnoho let před naším letopočtem. Len pochází z pásma od středozemního moře po Jihovýchodní Asii. Jedná se o velmi významnou jednoletou kulturní plodinu a pěstuje se jak na semeno, tak na vlákno.
[b:1ecjdmjm]Celá semena lnu jsou značně stabilní a lze je skladovat bez problémů delší dobu. Pro použití je však vždy vhodnější je nadrtit, nebo namlít, číž se usnadní vstřebávání zdraví prospěšných látek.[/b:1ecjdmjm] Celá semena projdou zažívacím traktem téměř bez užitku a spíše střeva zbytečně dráždí. [b:1ecjdmjm]Rozdrcená semínka se zase nedají déle skladovat a musí se rychle spotřebovat, protože díky vysokému obsahu mastných kyselin dochází k jejich rychlému žluknutí.[/b:1ecjdmjm]
Lněné semínko obsahuje hemicelulózu a lignin, lunistatin, linamarin, některé oleje a bílkoviny. Jde o superpotravinu s vysokým procentem tuku a to až 50%, dále má zhruba 30% vlákniny a 20% bílkovin. Lněné semínko mimo uvedených složek obsahuje také vitamíny a minerály. Obzvláště bohaté je na draslík a v menším množství obsahuje rovněž železo, měď, hořčík a zinek. Obsahuje v tuku rozpustný vitamín E, který je přítomný primárně jako gamma-tokoferol a působí jako silný antioxidant.
Lněné semínko je vynikajícím zdrojem vlákniny v nerozpustné i rozpustné, slizovité formě. Vlákniny obsahuje 20-25%, což ve střevě způsobuje zvětšení objemu stagnující potravy a lehce povzbudí střevo k reflexivnímu pohybu. Současně funguje jako "střevní mazivo", které pokryje stěnu ochrannou slizovitou vrstvou. Obsažená vláknina obaluje části potravy a tím ulehčuje jejich vstřebávání. [b:1ecjdmjm]Díky těmto vlastnostem se také používá jako výborný přírodní prostředek proti zácpě. Doporučit ho lze nejen u zácpy, ale i u zanícených střevních výchlipek, dráždivého tračníku, zevně na obklady, například na bolesti žlučníku, nebo jiné bolestivé problémy. Absolutní nezbytností při jeho konzumaci je vysoký příjem tekutin. Při omezeném pití jsou totiž účinky spíše negativní a dochází až k bolestivému nadýmání.[/b:1ecjdmjm] Důležité je počítat s tím, že jeho konzumace dost snižuje vstřebávání běžných léků vlivem jeho silných detoxikačních účinků.
Nejvýznamnější vlastností lněného semínka je vysoký obsah omega 3 esenciálních mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správnou výživu organizmu. [b:1ecjdmjm]Olej z lněného semínka obsahuje až 50% těchto esenciálních mastných kyselin, které jsou důležité pro správnou funkci buněčných membrán. Omega 3 mastné kyseliny z lněného oleje působí příznivě na ledviny, kůži, trávicí a kardiovaskulární systém, jsou zdrojem energie pro svaly a celkově razantně podporují imunitní systém.[/b:1ecjdmjm] V kombinaci s užíváním rybího tuku plně pokryjí potřebu prakticky všech potřebných omega 3 mastných kyselin a jde tedy o jejich vynikající a relativně levný zdroj. [b:1ecjdmjm]Len a v něm obsažené omega 3 nenasycené mastné kyseliny velice dobře chrání kardiovaskulární systém, snižují riziko infarktu a pomáhají rozvíjet centrální nervový systém. Lněné semínko je vhodné užívat pro zlepšení stavu a vzhledu kůže i při alergických dermatitidách, dále vzhledu a kvality vlasů, snížení nervozity, snížení hladiny cholesterolu. Mimo jiné je také silně protizánětlivé, usnadňuje porod a podporuje sekreci mléka.[/b:1ecjdmjm] Již dávka 30 gramů lněného semínka denně stačí pro zajištění nezbytného množství Omega 3 mastných kyselin.
[b:1ecjdmjm]Lněné semínko v kombinaci se sirným proteinem a lněným olejem vytváří jedinečný komplex mimořádně účinných látek a tvoří superpotravinu s ojedinělým léčebným efektem. Tato problematika je velice podrobně probrána ve vlákně Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig, které je k prostudování zde
Přílohy: |
Lněné semeno.JPG [ 55.41 KiB | Zobrazeno 27880 krát ]
|