Jarda píše:
To je velký otazník, protože rostlina nevydává zvuky a nemá nějaké vizuální projevy, ale vzhledem k tomu že i voda má projevy pokud jí třeba jenom nadáváte, je velkou otázkou jak je to u rostlin. Vezměte například v potaz jak "brečí" třeba vinná réva pokud ji stříháte v blbém období, nebo většina stromů ve vegetačním období a u rostlin je to totéž. Možná jde pouze o to co chceme vidět a cítit my, ne to co je opravdu realita, stále si něco promítáme skrze své vědomí, ale to nemusí být v souladu s jiným vědomím.
Nieje bolest ako bolest, je rozdiel zabit cloveka a prasa alebo psa a je rozdiel zabit psa alebo rybu, alebo chrobaka. A takisto je rozdiel, pokosit travu - obilie, chvilu predtym, ako by vyschla tiez. Najmensie zlo z prirody je ale ovocie, odtrhnut si plod. Veru su aj taki vegani, co idu touto cestou, aby neublizli nikomu. Tu sa uz neda hovorit o ziadnom nasili. Inak, je aj rozdiel "zabit" zeleninu a zviera. Je mi luto, ze odporcovia vegetarianstva toto nevidia, vzdy vytahuju take argumenty, akoze ved aj zeleninu zabijem, ked ju zjem. To je podla nich to iste, zabit male dieta, ako chrobaka napriklad? Ved aj chrobaka zabijem, trpi, tak mozem aj dieta, je to to iste? Nieje. Je rozdiel zabit zeleninu a ziveho tvora, zviera. Vacsina zeleniny, napriklad korenova, to ma tak, ze ked sa odreze urcita jej cast, a da do pody, tak rastie zas... takze vlastne sa ani nezabija, iba sa z nej "odreze". Cesta vegetarianstva je urcite cesta zmiernovania utrpenia, neverim, ze vinna reva trpi rovnako, ako napriklad prasa, krava, alebo jahna, ked ho idu zabit. Nieje to rovnake, ja to citim, ze je v tom rozdiel, lebo pri vinnej reve netece krv. My by sme nemali prelievat krv, v tom to je... a k rastlinam sa tiez spravat uctivo, len nieco uz jest musime, takze vyberame najmensie zlo, rastliny... s co najviacsim podielom ovocia, hlavne pocas sezony (v zime menej ovocia, cez sezonu, aspon 50% potravy ovocie).