Ÿura píše:
A sakra asi se mi dela tromboza. Ze mam aterosklerozu je mi jasne. Nemam to diagnostikovane, ale normalne to v tech zilach citim..
No vcera mi zcervenalo misto na lytku a ted se to rozsiruje tam, kde je ta hlavni zila po cele delce od trisla k tomu lytku..
Tak bych se rad zeptal pokud budu muset jit do nemocnice co si mam a nemam nechat udelat. Nejradsi bych zitra objednal Nattokinezu a zacal brat velke davky? Fakt nechci zrat warfarin a pod.. Co se doplnku tyce mam prestat vsechno asi brat co? Urcite asi ne K2 vitamin. Ted jsem prave dal jen vit E ktery by mel redit krev.. Mam da aspirin? Na dotek jsou ty cervena mista bolestiva. Napred jsem myslel, ze to je detox z kyseliny borite kterou jsem zacal brat, ale tim toasi nebude..
Mam z toho teda docela bobky.

4.6. jsem si nechal delat fibrinogen to bylo 2.78 g/l meze 1.80-4.20..
Mel bych hladovet? Dovedo si predstavit, ze poslat do tech zil ted tuk a pod. asi nebude idealni..
Tak max rejze, zelenina a proteinak? Nebo nic?
Toto řešit dopisováním je asi celkem blbost vzhledem k tomu že máte červenej flek i na stehně což není zrovna běžné u trombóz je otázkou o co vůbec jde a určitě bych si to nechal zkontrolovat protože s trombózou není zrovna sranda. Zvažte návštěvu pohotovosti nebo interního oddělení. Popisované příznaky mohou odpovídat hluboké žilní trombóze, která může být život ohrožující. Požádejte o ultrazvukové vyšetření žil dolních končetin (Doppler) a laboratorní testy jako D-dimery, CRP, případně INR. Lékaře bych informoval o všech doplňcích, které užíváte – zejména vitamin K2, E, bor, jód, případně nattokinázu nebo kyselinu boritou i když to možná k ničemu nebude.
Každopádně nevysazujte doplňky bez rozvahy, ale u látek ovlivňujících koagulaci (K2, E, nattokináza, aspirin) buďte velmi opatrný – mohou zhoršit krvácení nebo ovlivnit diagnostiku. Aspirin ani jiné antikoagulancia bych bez konzultace asi raději zatím nebral. Nehladověl bych úplně, ale omezte tuky a těžce stravitelné potraviny – rýže, zelenina a lehký protein jsou vhodné. Saunu a zahřívání používejte s mírou – mohou zvyšovat cirkulaci a zánětlivou reakci, což může být v akutní fázi kontraproduktivní.
Zde máte některé biochemické souvislosti, které stojí za úvahu. Bor může ovlivňovat enzymatické dráhy a metabolismus minerálů, ale není prokázáno, že by měl přímý vliv na kalcifikaci měkkých tkání jako K2. Vitamin K2 (MK-7) aktivuje proteiny, které odvádějí vápník z cév – jeho vysazení může vést k vyšší kalcifikaci, ale v akutní fázi trombózy může být kontraindikován. Měď je zásadní pro syntézu kolagenu – její nedostatek může vést k oslabení cévní stěny. Zvažte aktuální test na ceruloplazmin a měď v séru. Cholesterol a vápník se ukládají do cév jako náhradní „záplaty“, pokud není dostupná kvalitní regenerace přes kolagen.
Co se dá sledovat doma.
Změřte obvod lýtek – rozdíl >2 cm může indikovat otok.
Sledujte teplotu kůže a bolestivost – pokud se zhoršují, nečekejte.
Zaznamenávejte vývoj zarudnutí a případně si pořizujte fotodokumentaci.
Lékaře bych informoval o seznamu doplňků a látek, které užíváte (včetně dávkování). Historii laboratorních výsledků – např. fibrinogen 2.78 g/l je sice v normě, ale může být užitečný v kontextu. Popis symptomů – kdy začaly, jak se šíří, jak reagují na teplo, pohyb, doplňky. Pokud se rozhodnete pro konzervativní postup, doporučuji alespoň jednorázové vyšetření žil, abyste měl jistotu, že nejde o hlubokou trombózu. V případě negativního nálezu pak nastavit protokol na podporu cévní regenerace – s ohledem na měď, K2, bor, kolagen, enzymy a další faktory. Berte to tak že vždy je lepší znát diagnózu než doma laborovat od oka a třeba blbě.