na spuštění rými doporučuju, pokud máš možnost, infrateplo.
Cayen se dá koupit ve slušné kvalitě u prodejců koření, většinou stávají v nějakých marketech, cayen vyjde kolem 34kč a má grády.
Jinak stopro je v kauflandu, občas byl i v Bille, pod velkým názvem chilli papričky nebo chilli koření a pod tím je maličkým připsané cayenský pepř-taky kotány
, no kvalita je dost mizerná, aspon tedy z mého pohledu, kdy si denně dopřávám dvě lžičky cayenu od prodejců koření a když náhodou dojde a jsem nucena použít cayen z marketu, tak to tak pár velkých lžíc a stejně nic moc. No a super je habanero, jenže to v čr sehnat už nejde, to tesca ho přestali dovážet, já ho občas seženu na slovensku v tescu, jsou to celé čerstvé papričky.
Jinak po požití kvalitního cayenu teče člověku opravdu odevšad a v organismu se rozlije příjemné teplo, pálivost jde mírnit přidáním jakéhokoliv tuku, já si míchám speciální polívku, říkám tomu :zabijačková:
uvařím brambory ve vodě s hodně kmínem, vodu sliju a ještě horkou přeleju 2 lžičky cayenu, přidám majoránku a to docela hodně, krájený česnek, trochu vařené rýže natural (jakoby náhrada krup), trocha mleté sušené marjány, trocha kokosového tuku a třeba i pár vařených brambor, možno vkvedlat vajíčko-nejlíp jen bílek.
Pro mě úžasné papůůů, zdravé a dobré ....