Obsidián píše:
A prosím tě, k těm nežádoucím účinkům, které jsi viděl - objevily se hned nebo se něco nejdříve zlepšilo a až poté zhoršilo? Já už těch 10 000 IU vitaminu A denně beru asi měsíc a půl a zatím jsem spokojená. Už po 14ti dnech se mi (takřka neuvěřitelně!) zlepšila kůže a žádné negativní vedlejší účinky zatím nepozoruji.
Precitaj si reviews na amazone, k takym davkam ako 10000 IU. Tam ich najdes viac. Dlhodobo samozrejme, ked to brali, ale to sa tyka uz aj 2-3 tyzdnov. Najhorsie na brani doplnkov je to, ze nemusis nieco citit... napriklad, ked ludia brali privela selenu, zistilo sa, ze ta skupina ludi mala vacsie riziko rakoviny. To neznamena, ze sa citili horsie. Ale potom neskor o par rokov udrela rakovina s vyssou pravdepodobnostou. Niekedy to telo nahlodava neviditelne. To je na tom zakerne. Rovnako, ked to blokuje vitamin D, subjektivne nic nepocitis prve mesiace, ale po rokoch blokovania vitaminu D mozu prijst dosledky horsie fungujucej imunity. Smutne je na tom to, ze vlastne musis za to platit, musis na to mysliet a prehltat tabletku, a este k tomu, to neviditelne moze skodit.
Preto, uz z mojich skusenosti, som dospel k zaveru, ze lepsie je nieco nebrat, respektive velmi opatrne, ako si nevedomky skodit. Vela ludi si totiz nespravnych branim doplnkov skodi. Podla mna sa to neoplati, tak pristupovat k zdraviu, ze nieco to odstrani, a zase nieco nici. Treba brat len tie veci, ktore pridavaju, a nemaju potencionalne vedlajsie ucinky. Co 10 tisic IU rozhodne ma. Nemusi to odpalit kazdeho automaticky. Len tvrdim, ze tento pristup k zdraviu, ze mozno mne sa to nestane, a mozno to v niecom pomoze, nieje prave najlepsi. Ovela lepsie je mat potencionalny nedostatok vitaminu A a ist radsej cez pro-vitamin A, nez riskovat dosledky s predavkovania. To je aspon moja cesta a moj pristup ku zdraviu, zakomponovat len to, co je bezpecne, za zvysok neplatit. U mna je teda strop doplnania vitaminu A cez retinol 3000 IU, a radsej zdvihnut mnozstvo kartenoidov v strave (pozor, nie umelo doplnat beta-karoten, ten tiez zdvihol v studii o nejakych 10-15% riziko rakoviny, co bolo totalne prekvapenie, myslim mix prirodnych kartenoidov.) Ak budes mat stale nedostatok vitaminu A, co neviem ako chces zistit, je to ovela rozumnejsie, nez naslepo brat 10 tisic a potencionalne si neviditelne skodit, a potom o rok alebo dva mozu prijst dosledky. Radsej zdvihni vitamin D na 10 tisic, nez vitamin A. Vitamin D na 10 tisic je preskumany velmi dobre, a da sa kontrolovat lahko v krvi.. je to teda ovela bezpecnejsie, nez sa dopovat vitamin A retinolom.