Výzkum trval několik desetiletí a zúčastnilo se ho přes 120 tisíc lidí pracujících ve zdravotnictví.
Co nám hrozí
- o 13 % větší šance na úmrtí na srdeční choroby nebo rakovinu
- u fanoušků uzenin a salámů je to až o 20 procent
"Čim víc červeného masa účastníci výzkumu jedli, tím víc to mělo spojitost s předčasným úmrtím nebo úmrtím kvůli konkrétním příčinám, jako byla rakovina, srdeční nemoci nebo i cukrovka 2. typu. Když se hovězí peče při vysokých teplotách, dostávají se do něho další dusičnany, sodík a další přísady, které neprospívají zdraví," říká Maudene Nelsonová, odbornice na stravování z Kolumbijské univerzity.
Odborníci tvrdí: Jezte maximálně 750 gramů syrového červeného masa týdně.
"Propagujeme v rámci Programu zdraví XXI. zásadních 10 kroků k pevnému zdraví. Je to o tom, požívat pečivo, chléb, těstoviny, nahrazovat tučné maso a masné výrobky např. částečně i rybami a luštěninami a popřípadě i netučnou drůbeží," říká Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví.
Průměrný Čech sní ročně na 30 kilo drůbeže a ryb, červeného (vepřového a hovězího) dvakrát tolik. Domácí produkce potom Čechům nestačí, za rok 2011 se k nám dovezlo z ostatních zemí maso za celkem 19,5 miliardy korun.
Red Meat Consumption Linked to Increased Risk of Total, Cardiovascular, and Cancer Mortality
Pravidelná konzumace červeného masa, zejména zpracovaného, bylo spojeno se zvýšeným rizikem mortality. Jedna denní porce nezpracovaného červeného masa (o velikosti balíčku karet) byla spojena s o 13 % vyšším rizikem úmrtnosti, a jedna denní porce zpracovaného červeného masa (jeden párek v rohlíku nebo dva plátky slaniny) byl spojen s 20% zvýšeným rizikem.