Uzemňujem sa doma už prakticky 22 mesiacov. Čím ďalej, tým efektívnejšie (nejdem však do extrémov v zmysle, aby ma to časovo neobmedzovalo).
Uzemňujem sa napojený na prirodzene uzemnenej WC stúpačke tak, že drôt/káblik mám pripojený z WC stúpačky priamo na uzemňovací náramok na lýtko či uzemňovaciu podložku (alebo ponožku/ponožky), ale praktizujem aj megasilný uzemňovací "booster". Ako to vyzerá? Drôt/káblik z WC stúpačky (napojený na uzemnené kovové rúrky, samozrejme nie na elektrinu) vediem do veľkého lavóra, najväčšieho aký som dohľadal cez internet a kúpil si ho.
Používam tento lavór/vandlík o objeme
70 litrov :
https://www.majsterkutil.sk/vandlik-ics ... gIC1_D_BwEPříloha:
ICS SPA VANDLÍK.jpg [ 24.38 KiB | Zobrazeno 11410 krát ]
V otázkach uzemňovania platí jednoduchá matematika : Čím vodivejšie médium dotýkajúce sa tela a čím väčšia plocha tela prichádzajúca do styku s čo najvodivejším médiom, tým silnejšie/liečivejšie uzemňovacie účinky. V prípade že používame nejaký
*"30% soľný roztok" ktorý máme uzemnený (napr. v spomínanom lavóre/vandlíku za pomoci uzemnenia drôtom/káblikom), tak v účinkoch na telo silno imitujeme kúpanie sa v mŕtvom mori. Samozrejme záleží od cm/dm2 plochy kože tela, ktoré si máčame.
A tu potrebujem niečo rieišť.... Pri mojej výške 190cm mi uzemňovanie sa vo vandílku (foto a odkaz naň hore) vyhovuje len v polohe "v tureckom sede", v chrbtici prehnutý, pričom si namáčam nie len celú dolnú polovicu tela (mimo oblasti asi 15cm nad a pod kolenami - lebo sa do lavóra nezmestia), ale aj lakte. Nie je to pohodlná poloha, ale nedochádza pri nej k otlačeniu nejakej časti tela.
Používam aj druhú polohu, keď mám plecia opereté o horné steny zúženej strany lavóra, zadok sa mi dotýka opačnej strany lavóra, ruky mám ponorené až po zápästie, ale horná časť hrudníka, ramená, trapézy a skoro celé dolné končatiny (mimo "boxerkovej" oblasti, lebo tá je ponorená) ponorené nie sú. Navše pri tel polohe sa musím prehýňať v chrbtici "do kĺbka" čo v tejto polohe spôsobuje otlačenie chrbtice medzi jej spodnou a strednou časťou. Z krátkodobého hľadiska žiadny problém, z dlhodobého áno. A hlavne, je to maximálne nepohodlná poloha (našťastie trvá len 30 minút denne), pretože si kolenami jemne tlačím na vnútornú časť zápästia, pričom to je taká časť tela, ktora neznáša tlak...
Tieto problémy telesného diskomfortu pri uzemňovacích čiastočných kúpeľoch v umelohmotných nádobách typu lavór/vandlík som sa rozhodol riešiť zabezpečením si inej nádoby/lavóra/vandlíku/vaničky, ktorá by mala rozmery čo najviac vyhovujúce na takýto typ uzemňovania, ktorému sa chcem venovať (ako "boosteru") aj naďalej na (takmer) dennej báze.
Nech som hľadal ako som hľadal, nachádzal som len nádoby/lavóre/vandlíky/kade/vaničky rozmerov, ktoré boli prakticky nevýhodné z hľadiska ich tvaru, alebo z dôvodu potreby používať veľké množstvo slanej vody (jej archivácia vo vedrách by potom bola veľmi nepraktická, zaberala v byte kopu miesta a v zimných mesiacoch by nestačil ani jeden sporák na zohrievanie vody...)...
Až som natrafil na niečo, z čoho som sa začal najprv nahlas smiať (že na čo som to natrafil), ale v konečnom dôsledku mi to príde ako jediná možnosť mať svoju "dobre tvarovanú vaničku" na takmer denné uzemňovanie megasilného typu..... A tou "vaničkou" je táto plastová vaňa na (mŕtvu
) zver, ktorá má
rozmery 100x72x30cm, a objem 122litrov (nikde nepíšem, že voda pri mojom ležaní v nej musí byť naplnená po okraj)....
https://www.plastovenadoby.sk/polovnict ... -zaoblena/Příloha:
vaňa zver_1.jpg [ 91.29 KiB | Zobrazeno 11410 krát ]
Příloha:
vaňa zver_2.jpg [ 47.75 KiB | Zobrazeno 11410 krát ]
Moje telo v tejto "zelenej vaničke na zver" by mohlo komfortne ležať (od krku až po zadok, a možno aj s namočenou zadnou časťou hlavy - čo by mi nevadilo keďže mám kratučké vlasy), nič by ma netlačilo, a ponorenú by som mal ešte väčšiu časť tela než v prípade spomínaného modrého "vandlíku"...
Avšak mám jednu otázku.... Keďže tá zelená vanička nie je vhodná na potravinárske účely (ten modrý vandlík na to vhodný je), je možné si v nej robiť bezpečné kúpele? Plast zelenej vaničky je údajne veľmi kvalitný, dá sa ním manipulovať/dvíhať ho aj keď je v ňom zver do hmotnosti 170kg... Čiže bude tvrdený "jak sviňa" (alebo diviak
).... takže by som sa vôbec neobával toho, že by sa z neho niečo mohlo uvoľňovať (hlavne po predchádzajúcom dôkladnom umytí saponátom a možno aj octom) do slanej vody....
S najväčšou pravdepodobnosťou si tú vaníčku kúpim, ale urobím to radšej cez internet než v kamennej predajni (majú aj v našom meste v kamennej predajni), pretože NEVIEM aká časť môjho tela sa do vandlíka ponorí...v zmysle, či ma nebude 30% slaný roztok príliš nadnášať. V modrom lavóri je všetko o.k., nič ma nenadnáša, no potrebujem si overiť ako to bude v tejto zelenej vaničke...
Keď ju budem mať (ešte nie som pevne rozhodnutý, ale pravdepodobne si ju zadovážim.... je drahá "jak sviňa", ale bola by na roky rokúce, možno do konca života...čo môže byť v tejto dobe aj len 5 rokov
...ale aj nasledujúcich 50, keď okolnosti dajú...)
*Slanú vodu uchovávam v dvoch bielych potravinárskych vedrách, ktoré majú utesňovací poklop. Vodu mením tak raz za dva mesiace, do uzemňovacieho megaslaného kúpeľa idem vždy po sprche a 30% slaný roztok kuchynskej/morskej soli neumožní aby sa tam množili baktérie či toxíny. Pred použitím časť vody vo väčšom hrnci zohrejem asi na 98-99% stupňov a prilejem k slanej vode izbovej teploty, ktorú už mám prichystanú v lavóre. V lete počas horúcich dní potreba zohrievania vody odpadá, vtedy slaná voda izbovej teploty a uzemňovací kúpeľ v nej telo krásne zbaví prebytku tepla...
EDIT : neodolal som, vaničku som už objednal, stadiaľ za super cenu a bez platenia za dopravu :
https://www.plastovenadoby.sk/polovnict ... -zaoblena/Budúci týždeň (dnes je nedeľa) dám vedieť ako to je s komfortom, manipuláciou, atď....
....