Petr 2 píše:
prokera píše:
O té Jolie si myslím své - je smutné, když už někdo udělá takovou blbost, tak ji ještě medializuje tak, že spoustu ženských nejspíš půjde v jejích šlépějích:(....(dokonce už jim to doporučovali i v rozhlase - aby jí následovaly:(!)
Mammografie je akorát TĚŽKÝ byznys! Kolem toho vznikla taková mafie, že se to zvenku možná nezdá...(jsem z oboru).
Na ženský se udělá BUBUBU a která se nenechá pravidelně "preventivně kontrolovat", tak je braná málem za hazardérku. Přitom ultrazvuk dnes sám odvede výbornou práci - na většinu lidí by bohatě stačil, ale proč dělat JEN ultrazvuky, když spolu s rtg se dá vydělat mnohem víc, že?;)
Problém je, že na mammy se používá měkké záření, které má ve výsledku horší dopad než běžně používané záření tvrdé...
Pokud mas pochybnosti proc nevystoupis z anonymity a nepromluvis o nekalostech, o korupci? o nesmyslnem ozarovani populace, nesmyslne prevenci ktera skodi? Kdo zlu neodporuje sam ho podporuje.
Nejsi o moc lepsi nez ostatni.
Že se k tomu ještě vracím - nic ve zlém Petře, ale myslím si, že ve své práci dělám i docela dost dobrého a řekla bych, že pěkná řádka lidí mi může děkovat za to, že jim nebyly udělány zbytečné snímky. Tím se ale i zároveň pochopitelně připravuji sama o peníze. To je podstatný "detail", nad kterým by ne každý mávl rukou. Kdyby takto postupoval každý z mých kolegů, byla by statistika někde úplně jinde. Problém ale je, že spousta lidí RTG vyšetření na lékařích sama vyžaduje (a věř, že jich není málo - zřejmě si myslí, že je rentgen spasí. Někdo si dá říct, někdo vůbec!). Je to jako ve všem jiném - lidé se nechtějí informovat . Maximálně jsou zblblí z přeposílaných mailů, které zřejmě vytváří někdo, kdo nemá o věci šajn
. Takovým často nemohu v jejich požadavcích vyhovět a oni se pak cítí dotčeni. Je to ale opět o neznalosti (což jim nemám za zlé,je to dost specifická oblast ale kdyby si aspoň nechali říct, vysvětlit...)
Máš pocit, že bych teď - po 20ti letech co dělám tuhle práci měla někde vylézt a tvrdit, že jsem objevila Ameriku
? To po mě nechtěj. Vím, že by to ABSOLUTNĚ nemělo smysl! Vyběhli by se mnou velice rychle jak v práci tak jinde - na takové "hrdiny" není nikdo zvědavý. To raději budu dál dělat svou práci s nejlepším vědomím a svědomím (tzn. tak aby se nedělala vyšetření duplicitně nebo úplně zbytečně), protože nic není černé nebo bílé a ono i to RTG vyšetření má v mnoha směrech své opodstatnění a může být velmi nápomocné. Jak se zjištěnou diagnózou každý naloží poté je věc další, ale všichni máme občanku a tedy i možnost rozhodnout si, co ještě podstoupíme a co ne a hlavně, jak se budeme dál ke svému zdraví chovat.