neti píše:
Čakal som, kedy sa karta otočí a z agresora Nicka urobí niekto obeť. V mojom prímere by to mohlo vyzerať takto: Neznámy pán sa vyserie uprostred mojej obývačky, čo ma pochopiteľne naštve. Chytím ho za gule a keď sa ho snažím vyhodiť z bytu, objaví sa suseda a začne kričať na celý barák, prečo sa k hovnosráčovi správam zle: "To se přece múže stát každýmu. Vemu hadr a hovínko utru, to je takový problém?"
Spôsob vysvetlovania by bol nešťastný, ak by som sa to snažil vysvetliť Nickovi. Lenže on moje príspevky nevidí ani ich nečíta - dokonca to teatrálne oznamuje pravideľne každému. Preto si myslím, že to prekáža hlavne tebe. Sorry, ale to si musíš spracovať v sebe sama..
Moje komenty (a budem sa opakovať) smerujem ostatným členom tohto fóra - aby si uvedomili, že verbálna agresivita môže byť rovnako deštruktívna ako fyzická. Treba rozlíšiť jedno: nediagnostikujem konktétne Nicka, diagnostikujem niekoho, kto sa vyjadruje a správa ako on (tu a na youtube). Predstav si to takto: herec X hraje vo filme postavu Y. Ak psychiater prehlási, že postava Y má hraničnú poruchu osobnosti, neznamená to, že herec X ju má.
Neviem, čo je to podľa teba "skutečně destruktivně" - na mňa to pôsobí ako eufemizmus. Čo by musel Nick urobiť, aby to bolo skutečne destruktívne správanie? že by sa so mnou pobil? alebo by znásilnil nejakú satanovu dcéru s haďou pipinkou? Všimla si si ako step by step posúva hranice a už sa mi vyhráža, že by som sa posral, ak by sme sa stretli? A to je ten problém - väčšina ľudí Nickove správanie zľahčuje. Preto som zainvestoval svoj čas a napísal do tejto komunity, aby si niektorí uvedomili (prípadní čitatelia v budúcnosti), že Nickove správanie nie je neškodné ako sa na prvý pohľad zdá ("veď sa jedná len o internet"). Práve naopak.
Okrem toho si please ujasni, kto je tu agresor a kto obeť. Ak sa obeť bráni, nie je agresor. Tak to proste v našich zemepisných šírkach je. (necítim sa ako obeť, je to len pojem).
Jenomže my nejsme uprostřed tvého obýváku. Když už použiju tvůj příměr, tak jsme v obýváku pana Jardy. Jakmile se tu nick „vysere“, tak se ho snažíš (oprávněně) vyhodit, ale u toho to hovno omylem ještě pěkně rozmažeš a přihodíš další, už vlastní. A já nejsem žádný soused, ale návštěva, stejně jako ty. Všichni jsme tu dobrovolně a nejsme jen bezmocné oběti, ale máme možnost si nicka zablokovat, nenechat se urážet a jeho příspěvky nevidět. Nikdo to číst nemusí. Proto mi tvoje obrana přijde jaksi zcestná. Pokud by tohle byl můj obývák, tak za to opakované nadávání a urážení členů bych nicka vykopla už dávno, rozhodně bych to netolerovala několik let. Ale chápu, že pan Jarda má na práci mnohem důležitější věci, než čtení a zhodnocování všech těch sáhodlouhých nickových příspěvků. Téma ploché země ani masturbace mi nevadí, to druhé sem, dle mě, vyloženě patří, ačkoliv ta hranice mezi smysluplným diskutováním a exhibováním je u nicka asi dost křehká a přiznám se, že jsem udělala osudovou chybu, když jsem si jeho příspěvek o krásným houbovitým penisu šla číst při snídani... málem to byla snídaně poslední. Ale to byla čistě moje blbost, protože on nás naprosto jasně upozornil, že
„radšej nečítajte, budem detailnejší v niektorých veciach“.
Souhlas s tím, že verbální agresivita může být stejně destruktivní jako ta fyzická. Právě proto nechápu, proč vytloukáš klín klínem. Navíc, když za ty roky už víš, že nicka to akorát popudí. Potom se z toho vymezení se a oprávněné obrany totiž stává spíš to nekonečné rozmazávání hovna, kterému by šlo zabránit jednoduše tím, když byste na sebe vy dva vůbec nereagovali. Nemyslím si, že zdejší čtenáři potřebují někoho, kdo jim musí složitě vysvětlovat, že „nadávání lidem není v pořádku“. Jo, je dobrý se ozvat, protože nickovo hulvátství není okej. Úmysl jsi měl dobrý. Ale z kritiky jeho internetového hulvátství, přejít k tomu, že:
1) ho diagnostikuješ na dálku ( a netvrď, že
„nediagnostikujem konktétne Nicka, diagnostikujem niekoho, kto sa vyjadruje a správa ako on“, když vzápětí na něj vypálíš:
„Ja ťa mám prečítaného a viem, že trpíš vážnymi poruchami osobnosti“)
2) používáš příměry navázané na Hitlera, komunikaci s nějakým pedofilem apod.
3) sdílíš drby o incestu:
„Po internete nejaký čas kolovala šepkanda, že tatínek bol v skutočnosti brat maminky“4) a snažíš se ho vykreslit jako člověka, který bude pravděpodobně agresivní i fyzicky:
„Tam choď mlátiť sestru a matku, ktorá ťa takto vychovala ako tvoj takto, ktorý bol ěbnutý a agresívny presne ako ty..“,
„Ak by si mal trvalú priateľku, tak ju zreme budeš mlátiť, pretože tá by bola najbližšie (po ruke). Jablko nepadá ďaleko od stromu, že..“To mi přijde vcelku úlet. Taková hezká ukázka (ne)konstruktivní mezilidské komunikace. Nejde o to, že bych se nicka zastávala, spíš říkám, že mi vadí, když se k sobě lidi chovají jako hulváti. Jestli takhle komunikuješ s každým, kdo tě štve nebo jsi jen vyčerpaný z toho, že i přes tvé opakované upozorňování tu může „pobíhat“ člověk, který pořád někomu nadává, to nevím. Je nick agresivní internetový diskutér? Ano. Zakázala bych mu kvůli tomu přístup do diskuze? Ano. Musí to znamenat, že je agresorem i v běžném životě? Ne.
Tím „skutečně destruktivním“ jsem chtěla poukázat hlavně na to, že je dost velký rozdíl mezi srážkou s hulvátem na internetu, kterého si může kdokoliv zablokovat, nečíst ho a nereagovat na něj, a mezi vztahem, kde je oběť na agresorovi nějak závislá a nemůže se mu úspěšně bránit. Pokud by se jednalo o ten druhý případ, tak by tvůj angažovaný a vytrvalý přístup byl naprosto chvályhodný. A velmi si cením lidí, kteří se dokáží takto ozvat a vymezit a nastavit agresorům hranice, protože je až děsivé, co všechno jim může projít jen díky tomu, že se nikdo neozve.