Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv led 30, 2025 11:40 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PLNÝ JÓGOVÝ DYCH = PODVOD
PříspěvekNapsal: stř pro 25, 2024 5:02 pm 

Rostislav Václavek (jeho text, a odkaz na video kde o tom hovorí) :

"Ú-plný jógový dech - Je to fake??? Zkusme se tedy zamyslet nad otázkami zde a pokud vás zajímají, napište i vy zde více, než se ve čtvrtek uvidíme. :-)

Kde se vzala jóga?
Jaký má původ?
Kde se vzal a čím v důsledku může plný jogový dech i škodit?
Jak vzniká historický fake?
Co vlastně v dechu u jogy dává smysl?
Jak jogu propojovat s biochemií dechu?

A spoustu dalšího v souvislostech a praxi dýchání tak, jak vždy v historii byl v kvalitě chápán než do tohoto činění vlezla vysokoobjemová západně smýšlející mysl :-) "

https://www.youtube.com/watch?v=2WTcvHe ... P&index=41

Předmět příspěvku: Re: PLNÝ JÓGOVÝ DYCH = PODVOD
PříspěvekNapsal: sob pro 28, 2024 8:05 am 

Ohledně dýchání existuje hodně rozporuplných teorií a vlastně nať tím taky přemýšlím, co je správné. Hlavní asi je dýchat nosem a ne pusou, tohle je asi nejdůležitější.

PříspěvekNapsal: ned pro 29, 2024 10:40 am 

Ates píše:
Ohledně dýchání existuje hodně rozporuplných teorií a vlastně nať tím taky přemýšlím, co je správné. Hlavní asi je dýchat nosem a ne pusou, tohle je asi nejdůležitější.

Dýchaním môžeš aktivovať sympatikus (stresovú reakciu) alebo parasympatikus (upokojenie tela) - vhodné napr. pre ľudí s takzvanými "vyčerpanými nadľadvinkami" (v skutočnosti sa jedná často o kortizolovú rezistenciu, preto dr. predpisujú kortikoidy). V praxi to znamená, že ak mám nízky tlak a cítim sa ospalý ako "zombie", aktivujem krátkodobo(!) kortizol rýchlym dýchaním (nádych nosom, ústami výdych; stačí pol minúty). A naopak, keď mám stresové obdobie alebo mám proste nervy, tak spomalím dýchanie a tým aktivujem parasympatikus (a teda znížim kortizol). Prvý spôsob dýchania zažije každý, keď ho naháňa v lese medveď (vyplaví sa kortizol, adrenalín ap, zúži sa pozornosť a zmysly - túto fintu využíva každý cholerik, ktorý sa rozčuluje na sockách - de facto je to narkoman adrenalínu aka opioidov :) ) a druhý spôsob sa učia mnísi v ašrámoch, kláštoroch ap.

PříspěvekNapsal: ned pro 29, 2024 1:29 pm 
Administrátor
Administrátor

tine píše:
Dýchaním môžeš aktivovať sympatikus (stresovú reakciu) alebo parasympatikus (upokojenie tela) - vhodné napr. pre ľudí s takzvanými "vyčerpanými nadľadvinkami" (v skutočnosti sa jedná často o kortizolovú rezistenciu, preto dr. predpisujú kortikoidy). V praxi to znamená, že ak mám nízky tlak a cítim sa ospalý ako "zombie", aktivujem krátkodobo(!) kortizol rýchlym dýchaním (nádych nosom, ústami výdych; stačí pol minúty). A naopak, keď mám stresové obdobie alebo mám proste nervy, tak spomalím dýchanie a tým aktivujem parasympatikus (a teda znížim kortizol). Prvý spôsob dýchania zažije každý, keď ho naháňa v lese medveď (vyplaví sa kortizol, adrenalín ap, zúži sa pozornosť a zmysly - túto fintu využíva každý cholerik, ktorý sa rozčuluje na sockách - de facto je to narkoman adrenalínu aka opioidov :) ) a druhý spôsob sa učia mnísi v ašrámoch, kláštoroch ap.

Popsal jste problematiku myslím docela výstižně a zrovna tak jak se dá správnou aplikací správného dýchání hodně spravit tak špatnou aplikací nesprávného dýchání se dá také hodně pokazit. Laicky se dají vydýchat i dlouhodobě přetrvávající panické stavy nebo různé druhy poruch na fyzické úrovni těla tedy určitě první pokusy nedělat od oka ale pokud možno pod vedením člověka který problematiku dostatečně ovládá a je schopen nadšení začátečníka dostatečně efektivně brzdit.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]