tine píše:
Darovanie krvi je limitované zákonom, pričom (u nás) môžu ženy darovať krv maximálne 3 krát do roka a muži 4 krát. Tento rok som bol prvý krát v živote a ten úžasný pocit sa nedá ani opísať - vyslovený stav eufórie. Oficiálne vysvetlenie je také, že je to spôsobené akútnym stresom. Stratu cca 10 % krvi (450 ml) organizmus interpretuje ako mega-stresovú udalosť (zranenie v boji, napadnutie šelmou atď), preto produkuje endorfíny a tie tlmia "bolesť", neg. emócie atď. Niektorí ľudia sú vraj závislí a netrpezlivo čakajú na ďalší odber ako dieťa na Vianoce na LEGO.
Myslím si (samozrejme je to len neoverená domnienka), že je to dané aj tým, že som sa zbavil "bordelu" v krvi (vysoký podiel železa a iných prvkov). Jedna zdravotná sestra pracujúca v Švajčiarsku raz písala na facebooku, že púšťala pacientkám (o ktoré sa starala) žilou a že im to pomáhalo. Škoda, že je to povolené len 4 krát, pretože by som IMHO zvládol (a privítal) aj dvojnásobok. Ženy sa štatisticky dožívajú viac ako muži, lebo mužov údajne zabíja testosterón.. ale podľa mňa je pre ženy zdraviu prospešné, že sa zbavia časti krvi počas menštruácie.
V zásadě se dá s vaším závěrem souhlasit a jenom zmíním jednu zajímavost která se vidí na fórech o rakovině v USA kde používají termín železná rakovina. Právě snížením železa pomocí pouštění žilou si dovedou docela zásadně zlepšovat svůj zdravotní stav.