Zakládám nové téma, které tady myslím bylo zatím všeobecně probíráno velmi okrajově, je roztroušeno do všech možných vláken a myslím že určitě patří do souvislosti se zdravím a chtěl bych zkusit to tady rozebrat více do podrobna se všemi lidmi, kteří smýšlejí podobně.
Je myslím totiž jasné, že člověk nesoběstačný tj. závislý na produktech a pravidlech dnešní západní civilizace bude přirozeně "stresován" všemi vlivy, které si na ně vrchnost vymyslí či bude snažit vymyslet (pokud se tedy nad to prostě nějak nepovznese
) a minulý rok nám byl jasným důkazem, že to ještě může být v budoucnu hodně zajímavé viz. například tlačení očkování, covid pasů, zde v ČR připravovaná novela o ochraně zdraví atd... atd... no myslím že víte o čem mluvím. Nejde ani tak o to v jaké přesné formě se bude dít co se bude dít, protože to stejně vědět nemůžeme, ale co můžeme a na to bych se tady chtěl hlavně zaměřit je jak se aspoň rámcově připravit na různé typy scénářů. Tzn. vytvořit a zaměřit se na jakési ultimátní schopnosti nebo nahromadit určitý typ věcí, které se nám budou v budoucnu vždycky hodit, ať už se bude dít cokoliv, ale je mi jasné, že to takto nejde úplně zjednodušit a od toho je právě mimo jiné tahle diskuze. Asi bych to mohl napsal podrobněji či jednodušeji a určitě taky i srozumitelněji, ale myslím, že na začátek snad dostačující, takže uvedu pár příkladů schopností a věcí, které se člověku budou hodit děj se co děj.
1) Schopnost obstarat si vlastní jídlo, tzn. žít tak, jako by neexistovali supermarkety, online obchody, případně i farmářské bedýnky
Nevím jestli jste zachytili i ve vašem okolí, ale v mém okolí začlo tento rok pěstovat jídlo podezřele více lidí než v letech minulých, čím to asi bude že?
No a tady už se dá diskutovat. Jaké jídlo, je nejjednodušší na vypěstování? Tzn. že nám poroste prakticky kdekoliv, ačkoliv nebudeme mít ideální výchozí podmínky a bude nám poskysovat aspoň základní živiny. Nebo jinak, jaké jídlo si ani nemusíme pěstovat, jelikož nám stačí zajít do lesa a to jídlo si nasbírat v bio kvalitě? No jenže co až přijde zima? Co budeme jíst v zimě? Vytvoříme si zimní skleník? Nebo budeme celé léto chodit do lesa a snažit se všechno co nasbíráme nějak zakonzervovat, aby jsme měli co jíst přes zimu, zvláště, když ani nemáme vlasní kus pozemku, kde si můžeme něco vypěstovat atd atd....
2) Schopnost obstarat si vlastní vodu (tedy nebýt zase závislý na online obchodech, supermarketech a vodovodním řádu ČR)
Tady se to zdá zatím býti jednodušší, jelikož pitné vody je u nás stále relativně dost, viz. např. studánková mapa zde:
https://www.estudanky.eu/mapaNo ale vodu samozřejmě budeme potřebovat i pro jiné účeli, např na zalévání, koupání atd atd... a tady už to začíná být trochu zajímavější, navíc situace může nastat různá, takže různé zařízení či vychytávky jak si upravit vodu a to i k pití se budou určitě hodit - jaké?
3) Schopnost obstarat si vlastní zdroj energie (nemuset platit nikomu za elektřinu, tzn. být na něm závislý atd atd)
Z mého prozatím velmi laického pohledu celkem složitý úkol. Chtěl jsem psát, že mám na mysli hlavně samozřejmě elektřinu, ale pak mi laicky došlo, že jsou i třeba jiné zdroje energie, např. pára - parní válec, voda - vodní mlýn atd atd... prostě zdroj a užití energie pro chod čehokoliv přece vůbec nemusí znamenat jen potřeba elektřiny, ale dá se to kompenzovat spoustou jiných vychytávek, jen je potřeba je znát a vědět kde tyto znalosti načerpat (a to já třeba zatím vůbec nevím)
4) Schopnost nezmrznout
prostě zima je zima a je potřeba s ní myslím trochu počítat
5) Schopnost žít plnohodnotně ať se bude dít cokoliv
Tento bod je velmi těžko definovatelný, ale asi i nejdůležitější, zkusím napsat jak ho myslím. Jde totiž o to, že všechno co jsem vypsal výše, ačkoliv se dá toho vymyslet určitě mnohem více je tak trochu "závislé" respektive počítá s tím, že budeme moci něco vlastnit zejména pak samozřejmě nemovistost tzn. např. že budeme moct mít vlastní kus pozemku a nikdo se nám do toho nebude moci sr*t. Jenže zkušenosti z historie nám jistě dají za pravdu, že to tak vůbec nemusí být a ze dne na den se mohou začít pozemky zabavovat jen to fičí. No a tady pak přichází na řadu právě z mého pohledu to nejdůležitějí, tzn. být připraven i na tohle. No jen si to představte, vychytáte si vaší zahrádku a jídlo vám tam pomalu bude růst samo, vykopete pořádnou studnu, budete chytat dešťovku do kádí, vítr do větrolamů, slunce do solárních panelů atd atd... a pak přijde nějakej magor a všechno vám to bůhví proč zabaví. A co teď? No a o tom je tento bod. Být připraven tzn. mít schopnosti a případně nashomáždit i věci, které nám umožní žít a být kdykoliv a kdekoliv za jakýchkoliv okolností.
Samozřejmě toto téma je velmi komplexní, každý máme jiné schopnosti a znalosti a také jiné výchozí podmínky. Někdo je sám někdo má rodinu někdo je švorc, jiný má někde závazky atd atd... Ale tak prostě každý musímé hrát s tím co máme a jde myslím hlavně o to, vymyslet ty cesty takové, aby byli v určité míře aplikovatelné pro nás všechny nebo prostě vymyslet všechny možné cesty ať si každý vybere to co mu nejlépe bude vyhovovat. Dám zase příklad, určitě je myslím dobré, mít někde zaparkované auto s plnou nádrží, které má to nejnutnější vybavení (a teď je otázka jaké že?!) aby do něj člověk mohl sednout a vypadnout, kam bude potřeba, případně v něm prostě nějakou dobu žít. Dále by bylo také asi dobré vědět, kam s tím autem dojet, tzn. mít vytypované oblasti hojné např. na zdroje potravy nebo např na dostatečné úkryty?! Např. předpokládám, že když někdo bude lépe znát šumavu nebo moravský kras, či já nevím jakou oblast, tak ho tam nenajde ani velký bratr ani nějaká válká či já nevím co a to je to o čem mluvím. A takhle se dá pokračovat dál a dál, ale už jsem toho pro začátek myslím napsal dost, tak prosím pokud by tady někdo chtěl tohle začít více řešit, tak zkuste nahodit nějaké reakce či náměty, které je potřeba si vyřešit a jakým směrem tak nejlépe by se v této souvislosti podle vás měl člověk dát. Díky
Závěr: Je tězké popsat co jsem chtěl popsat a zavést nějaký systém diskuze, zkusím to tedy ještě na závěr malinko a jednoduše zestručnit. Takže základ je prostě být soběstačný tzn. mít schopnosti případně věci k tomu, aby člověk přežil lépe řečeno žil ať se bude dít cokoliv a na nás teď je zkusit shrnout, vyjmenovat, strukturovat či prodiskustovat všechny tyhle dovednosti a věci k nim potřebné, (případně odkud nejlépe čerpat info) tzn. jaké to jsou, proč takové jsou a jestli jsou vlastně skutečně tak důležité
Díky