Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned čer 08, 2025 1:46 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: sob čer 07, 2025 8:43 pm 

Dobrý den,nikde jsem nenašel diskusi o slinivce,konkrétně mi lékaři diagnostikovali kámen na slinivce,na který se bojí sáhnout,trpím bolestmi každý večer,mám si prý brát kapky algifen.
Je mi 66let a ještě se mi nechce umřít. Neumíte mi prosím někdo poradit,co s tím? Jsem 3x očkovaný na covid. Díky za každou reakci

Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: ned čer 08, 2025 10:51 am 
Administrátor
Administrátor

Vratislav píše:
Dobrý den,nikde jsem nenašel diskusi o slinivce,konkrétně mi lékaři diagnostikovali kámen na slinivce,na který se bojí sáhnout,trpím bolestmi každý večer,mám si prý brát kapky algifen.
Je mi 66let a ještě se mi nechce umřít. Neumíte mi prosím někdo poradit,co s tím? Jsem 3x očkovaný na covid. Díky za každou reakci

Tak to vám není co závidět a tím očkováním jste si asi taky zrovna situaci neulehčil, ale k věci. Primárně je potřeba se zamyslet nad možnou příčinou vzniku těchto kamenů a pak obráceným postupem postupovat při jejich léčbě. Medicína sice může nabídnout i v takovémto případě mimo operace z jejich pohledu mírně invazivní metody jak ten kámen odstranit, ovšem při našem stále se zkvalitňujícím zdravotnictví je otázkou zda vám je vzhledem k věku bude chtít poskytnout. V úvahu přichází Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie (ERCP) – lékaři mohou použít endoskop k odstranění kamenů nebo rozšíření zablokovaných kanálků a dále Litotrypse – rozbití kamenů pomocí rázových vln, což umožní jejich snadnější průchod. Pochopitelně to neberte doslovně, netuším zda je to možné i ve vašem případě abych medicínu nepomlouval. Jinak alternativní cesty existují pochopitelně také a pokud vyjdu z faktu že v zásadě mezi hlavní faktory vzniku pankreatických kamenů patří například chronická pankreatitida – dlouhodobý zánět slinivky může vést k tvorbě kamenů, nádory nebo cysty – mohou blokovat odtok pankreatické šťávy a způsobit její stagnaci, zneužívání alkoholu – alkohol může narušit metabolismus vápníku a fosforu, což přispívá k tvorbě kamenů, dědičné faktory – genetická predispozice (mikrobiom střeva) může ovlivnit sklony k tvorbě pankreatických kamenů, metabolické poruchy – změny v hormonálním a minerálním metabolismu mohou podporovat vznik kalcifikací, pak bych volil zamyšlení se nad tím které z těchto faktorů na mě pasují a nahodil reverzní postup. Čistě teoreticky by jste mohl uspět i pomocí Ursosanu nebo přípravku TUDCA zvláště pokud je světlá stolice tedy neteče dost žluče, což může být jeden z nepřímých faktorů vzniku nebo rozpouštění těch kamenů. Jinak bych určitě začal nasazením přírodních metod, které mohou pomoci odvápnit pankreatické kameny a zvýšit tok pankreatických šťáv:
Odvápnění - Vysoké dávkování hořčíku (minimálně 10 mg čistého hořčíku/kg váhy/den) může pomoci regulovat metabolismus vápníku, což by teoreticky mohlo přispět k odvápnění pankreatických kamenů. Hořčík hraje klíčovou roli v rovnováze minerálů v těle a může pomoci snížit kalcifikaci.
Bylinky – Některé byliny, jako přeslička, pampeliška, ostropestřec mariánský, kurkuma a oregano, mohou podpořit zdraví slinivky a pomoci s odvápněním a zlepšit její sekreční funkce.
Strava – Konzumace potravin bohatých na antioxidanty (mořské, nebo sladkovodní tučné ryby, hrozny, avokádo, citrusy, borůvky - respektive jakékoliv lesní a bobulovité plodiny, zelený čaj) a hořké látky (např. hořké byliny bych určitě nasadil) může podpořit sekreci pankreatických šťáv.
Hydratace – Dostatečný příjem tekutin (minimálně 30ml/kg váhy/den) pomáhá udržovat správnou viskozitu pankreatických šťáv a podporuje jejich tok. Pití teplé vody s citronem nebo jablečného octa může pomoci udržet správné pH a podpořit tok pankreatických šťáv
Pankreatické enzymy – Jednak by bylo vhodné je přímo nasadit a pak podpora přirozené produkce enzymů pomocí stravy bohaté na fermentované potraviny (např: miso, natto, tempeh, kefír, kimchi a další fermentované produkty) může pomoci zlepšit trávení střevní mikrobiom regulovat mineralizaci a zánět a zlepšit průtok šťáv.
Detoxikace – Některé přírodní metody, jako masáže jater a slinivky, půst nebo očistné kúry, mohou pomoci snížit zátěž slinivky a podpořit její funkci. Krátkodobý půst nebo konzumace pouze zeleninových šťáv může pomoci snížit zánět a podpořit přirozenou regeneraci slinivky.
Jak vidíte dá se toho nasadit rozhodně více než kapky algifen a umřít podle mě zatím určitě nemusíte. Pokud bude něco nejasné klidně mě zavolejte a můžeme váš problém ještě detailněji prokonzultovat.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]