Ve světě se již metoda ošetření vysokým tlakem používá na maso, šunku, uzeniny, mořské plody, ovocné a zeleninové šťávy a pyré, dressingy, dipy, quacamole, vařenou rýži, apod. V České republice je technologie v současné době využívána dvěma výrobci.
Výhodou paskalizace je inaktivace živých mikrobů, bakterií, virů a plísní bez nutnosti ohřevu. Potravina si zachová přirozený vzhled, barvu, obsah nutričních látek, chuť i vůni. Nejde ovšem o sterilaci, potraviny zůstávají čerstvé a nadále se uchovávají chlazené. Jejich životnost se však zvýší několikanásobně.
cituju část z FAQ na jejich stránkách:
Citace:
Doporučená maloobchodní cena šťávy v petce je 30,-. Může se lišit podle segmentu prodeje resp. prodejce. Síť stále rozšiřujeme, aktuální informace o tom, kde se dá Ugo koupit najdete v sekci „kde koupit“ na webu
www.ugo.czKde se UGO prodává?
Zatím jsou našimi největšími odběrateli prodejny zdravé výživy, farmářské prodejny, restaurace, cateringové společnosti. V jednání jsou obchodní řetězce a supermarkety. UGO nabízí vlakové spoje Regiojet a vybrané čerpací stanice
Složení?
Viz nutriční tabulka v sekci „druhy šťáv“, nic do Uga nepřidáváme, žádná barviva, konzervanty, koncentráty, vodu, ani nedoslazujeme. Je to 100 % čistá, přírodní šťáva.
Co je paskalizace a jak funguje?
Paskalizace, čili ošetření vysokým tlakem v konečné fázi výroby, pracuje s fyzikálními vlastnostmi buněk. Šťáva je i s obalem ve vodní lázni vystavena vysokému tlaku 600 MPa. Tlakem se stlačí buněčná stěna nežádoucích mikroorganismů a tím dojde k inaktivaci proteinů a látek, které umožňují množení mikroorganismů.
Šťáva musí být uchovávána v chladu, vydrží až 3 týdny.
Tlakem vzniká teplo, šťávy jsou pasterované?
UGO není pasterované. Lahvičky jsou paskalizované ve vodní lázni.
Vysoký tlak zvýší teplotu na max. 27 °C, což parametry čerstvé šťávy neovlivňuje. Při „odtlakování“ se teplota opět snižuje díky expanzi objemu.
Ugo je chlazený nápoj?
ANO,
Ugo se vyrábí v chlazené hale, distribuuje chlazenou cestou a prodává v lednicích. Je to nutná podmínka, mimo lednici se Ugo kazí jako vše čerstvé.
k mání jsou prozatím tyto druhy šťáv:Jablko a celer
Jablko
a červená řepa
Jablko a mrkev
Jablko
a červené zelí
Jablko