Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv črc 24, 2025 12:15 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 112 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: sob čer 07, 2025 8:43 pm 

Dobrý den,nikde jsem nenašel diskusi o slinivce,konkrétně mi lékaři diagnostikovali kámen na slinivce,na který se bojí sáhnout,trpím bolestmi každý večer,mám si prý brát kapky algifen.
Je mi 66let a ještě se mi nechce umřít. Neumíte mi prosím někdo poradit,co s tím? Jsem 3x očkovaný na covid. Díky za každou reakci

PříspěvekNapsal: ned čer 08, 2025 10:51 am 
Administrátor
Administrátor

Vratislav píše:
Dobrý den,nikde jsem nenašel diskusi o slinivce,konkrétně mi lékaři diagnostikovali kámen na slinivce,na který se bojí sáhnout,trpím bolestmi každý večer,mám si prý brát kapky algifen.
Je mi 66let a ještě se mi nechce umřít. Neumíte mi prosím někdo poradit,co s tím? Jsem 3x očkovaný na covid. Díky za každou reakci

Tak to vám není co závidět a tím očkováním jste si asi taky zrovna situaci neulehčil, ale k věci. Primárně je potřeba se zamyslet nad možnou příčinou vzniku těchto kamenů a pak obráceným postupem postupovat při jejich léčbě. Medicína sice může nabídnout i v takovémto případě mimo operace z jejich pohledu mírně invazivní metody jak ten kámen odstranit, ovšem při našem stále se zkvalitňujícím zdravotnictví je otázkou zda vám je vzhledem k věku bude chtít poskytnout. V úvahu přichází Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie (ERCP) – lékaři mohou použít endoskop k odstranění kamenů nebo rozšíření zablokovaných kanálků a dále Litotrypse – rozbití kamenů pomocí rázových vln, což umožní jejich snadnější průchod. Pochopitelně to neberte doslovně, netuším zda je to možné i ve vašem případě abych medicínu nepomlouval. Jinak alternativní cesty existují pochopitelně také a pokud vyjdu z faktu že v zásadě mezi hlavní faktory vzniku pankreatických kamenů patří například chronická pankreatitida – dlouhodobý zánět slinivky může vést k tvorbě kamenů, nádory nebo cysty – mohou blokovat odtok pankreatické šťávy a způsobit její stagnaci, zneužívání alkoholu – alkohol může narušit metabolismus vápníku a fosforu, což přispívá k tvorbě kamenů, dědičné faktory – genetická predispozice (mikrobiom střeva) může ovlivnit sklony k tvorbě pankreatických kamenů, metabolické poruchy – změny v hormonálním a minerálním metabolismu mohou podporovat vznik kalcifikací, pak bych volil zamyšlení se nad tím které z těchto faktorů na mě pasují a nahodil reverzní postup. Čistě teoreticky by jste mohl uspět i pomocí Ursosanu nebo přípravku TUDCA zvláště pokud je světlá stolice tedy neteče dost žluče, což může být jeden z nepřímých faktorů vzniku nebo rozpouštění těch kamenů. Jinak bych určitě začal nasazením přírodních metod, které mohou pomoci odvápnit pankreatické kameny a zvýšit tok pankreatických šťáv:
Odvápnění - Vysoké dávkování hořčíku (minimálně 10 mg čistého hořčíku/kg váhy/den) může pomoci regulovat metabolismus vápníku, což by teoreticky mohlo přispět k odvápnění pankreatických kamenů. Hořčík hraje klíčovou roli v rovnováze minerálů v těle a může pomoci snížit kalcifikaci.
Bylinky – Některé byliny, jako přeslička, pampeliška, ostropestřec mariánský, kurkuma a oregano, mohou podpořit zdraví slinivky a pomoci s odvápněním a zlepšit její sekreční funkce.
Strava – Konzumace potravin bohatých na antioxidanty (mořské, nebo sladkovodní tučné ryby, hrozny, avokádo, citrusy, borůvky - respektive jakékoliv lesní a bobulovité plodiny, zelený čaj) a hořké látky (např. hořké byliny bych určitě nasadil) může podpořit sekreci pankreatických šťáv.
Hydratace – Dostatečný příjem tekutin (minimálně 30ml/kg váhy/den) pomáhá udržovat správnou viskozitu pankreatických šťáv a podporuje jejich tok. Pití teplé vody s citronem nebo jablečného octa může pomoci udržet správné pH a podpořit tok pankreatických šťáv
Pankreatické enzymy – Jednak by bylo vhodné je přímo nasadit a pak podpora přirozené produkce enzymů pomocí stravy bohaté na fermentované potraviny (např: miso, natto, tempeh, kefír, kimchi a další fermentované produkty) může pomoci zlepšit trávení střevní mikrobiom regulovat mineralizaci a zánět a zlepšit průtok šťáv.
Detoxikace – Některé přírodní metody, jako masáže jater a slinivky, půst nebo očistné kúry, mohou pomoci snížit zátěž slinivky a podpořit její funkci. Krátkodobý půst nebo konzumace pouze zeleninových šťáv může pomoci snížit zánět a podpořit přirozenou regeneraci slinivky.
Jak vidíte dá se toho nasadit rozhodně více než kapky algifen a umřít podle mě zatím určitě nemusíte. Pokud bude něco nejasné klidně mě zavolejte a můžeme váš problém ještě detailněji prokonzultovat.

PříspěvekNapsal: čtv čer 12, 2025 4:33 pm 

K odvápnění:
Zvednout příjem hořčíku, jako forma v takovém případě není špatný citrát hořečnatý, protože citrát odvápňuje.
K hořčíku bych přihodil ještě bór ( 6 až 10 mg/den), vyšší dávky vitamínu K a po zjištění hladiny vitamínu D bych doporučil doplnit vitamín D na nějakou dobrou hladinu s tím, že určitě neberte vitamín D bez vitamínu K.
S vitamínem K pozor, pokud berete léky na ředění krve nebo nějaké další léky, kde by mohla být interakce.

Jinak vitamínem K se předávkovat téměř nelze, takže v případě problému s vápníkem je horní limit příjmu vitamínu K dán asi jen vaší peněženkou.
Dobrý,ale ne zrovna levný zdroj vitamínu K je přípravek "Life Extension Super K".

V mém okolí je společným jmenovatelem problému s kameny/vápenatými usazeninami:
- dlouhodobě nedostatečný příjem tekutin chemicky blízkých čisté vodě (chce to 3 litry vody čaje za den)
- dlouhodobě nedostatečný příjem hořčíku
- dlouhodobě mimořádně nízká hladina vitamínu D
- nedostatek pohybu (stačila by i obyčejná chůze, pokud by jí bylo dost)
- nadměrná víra v lékaře a to, že vedlejší účinky popsané v příbalových letácích lékaři nějak budou sledovat a nebo dokonce řešit dřív, než budou mít zásadní dopad na kvalitu života.

PříspěvekNapsal: čtv čer 12, 2025 7:17 pm 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
K odvápnění:
Zvednout příjem hořčíku, jako forma v takovém případě není špatný citrát hořečnatý, protože citrát odvápňuje.
K hořčíku bych přihodil ještě bór ( 6 až 10 mg/den), vyšší dávky vitamínu K a po zjištění hladiny vitamínu D bych doporučil doplnit vitamín D na nějakou dobrou hladinu s tím, že určitě neberte vitamín D bez vitamínu K.
S vitamínem K pozor, pokud berete léky na ředění krve nebo nějaké další léky, kde by mohla být interakce.

Jinak vitamínem K se předávkovat téměř nelze, takže v případě problému s vápníkem je horní limit příjmu vitamínu K dán asi jen vaší peněženkou.
Dobrý,ale ne zrovna levný zdroj vitamínu K je přípravek "Life Extension Super K".

- dlouhodobě nedostatečný příjem tekutin chemicky blízkých čisté vodě (chce to 3 litry vody čaje za den)
- nadměrná víra v lékaře a to, že vedlejší účinky popsané v příbalových letácích lékaři nějak budou sledovat a nebo dokonce řešit dřív, než budou mít zásadní dopad na kvalitu života.

Ten soubor zdrojových příčin jste vychytal opravdu dobře i když by vše šlo lehce shrnout i do dvou slov že příčinou je lenost a blbost.

PříspěvekNapsal: stř črc 23, 2025 1:57 pm 

pefi píše:
K odvápnění:

Ja bych teda v jeho pripade D3 rozhodne brat nezacal. Jestli je nejaka latka, ktera primo zpusobuje vapenateni mekkych tkani, tak je to D3. TO je to posledni co bych resil v jeho pripade a kdyz uz, tak jedine ze slunce/solarka. Tam prece jenom funguje aspon nejak ten regulacni system tela.
Jinak neni vitamin K jako vitamin K. Zminujes redeni/zahusteni krve a doporucujes Super K kde je velka davka vitaminu K1 a ten ma prave zpusobuje zahustovani krve a zvysuje srazlivost. Ja jsem to poznal okamzite pri jeho brani.
Co dotycny potrebuje je pouze k2 ve forme mk7 ne syntetickou mk4.. 200mcg denne bude bohate stacit.. Jinak bych se taky ujistil, ze nejaky ten prijem vapniku tam je taky. Ja osobne bych si spis nechal zmerit hladinu PTH ktera dotycnemu rekne, jestli ma dostatek vapniku a nebo nema a tim padem bude PTH zvysena a to znamena, ze telo vytahuje vapnik z kosti do krve.. To je ten paradox, kdy vysoka hladina vapniku muze znamenat nedostatek.. Pokud dotycny neji mlecne vyrobky, tak citrat vapniku nejakych 200-300mg 3x denne s jidlem..
No a pak jsou potreba i ostatni elektrolyty k tomu, aby drzely ten vapnik rozpusteny mimo ty kosti a zuby tzn. dostatek drasliku, sodiku, chloridu a toho horciku..
Jinak uz jsem to psal v jinem vlakne Krome vitamin D3, zveda vapnik v krvi i vitamin A a měď. Takze neco jako hovezi jatra asi nejhorsi co muze dotycny jist. Tady by bylo dobre ve spadia zjistit i serum vitamin A jestli to neni zvedle.. Hlavne vit A a taky D3 jsou antagonisti K2jky a bez K2jky se to zavapnuje opravdu jedna radost..
Horcik malat bude mozna jeste lepsi nez citrat..
Jinak ale osobne neverim, ze ma dotycny jen kamen na slinivce. Jatra, zlucovody, zlucnik asi taky nebudou uplne v topu.. Takze lecitin a jak psal Jarda TUDCA urcite nebude na skodu. Ale to musi vedet dotycny asm jestli ma priznaky problemu s tokem zluci.. Ty enzymy slinivky jak psal Jarda jedou dobre. Vysoke davky udajne zvladnou vycistit i rakovinu slinivky, ale pokud je to zavapnene, tak bych pockal. Napred bych to rozpustil viz. co tu zaznelo..

PříspěvekNapsal: čtv črc 24, 2025 8:53 am 
Administrátor
Administrátor

Ÿura píše:
Ja bych teda v jeho pripade D3 rozhodne brat nezacal. Jestli je nejaka latka, ktera primo zpusobuje vapenateni mekkych tkani, tak je to D3. TO je to posledni co bych resil v jeho pripade a kdyz uz, tak jedine ze slunce/solarka. Tam prece jenom funguje aspon nejak ten regulacni system tela.
Jinak neni vitamin K jako vitamin K. Zminujes redeni/zahusteni krve a doporucujes Super K kde je velka davka vitaminu K1 a ten ma prave zpusobuje zahustovani krve a zvysuje srazlivost. Ja jsem to poznal okamzite pri jeho brani.
Co dotycny potrebuje je pouze k2 ve forme mk7 ne syntetickou mk4.. 200mcg denne bude bohate stacit.. Jinak bych se taky ujistil, ze nejaky ten prijem vapniku tam je taky. Ja osobne bych si spis nechal zmerit hladinu PTH ktera dotycnemu rekne, jestli ma dostatek vapniku a nebo nema a tim padem bude PTH zvysena a to znamena, ze telo vytahuje vapnik z kosti do krve.. To je ten paradox, kdy vysoka hladina vapniku muze znamenat nedostatek.. Pokud dotycny neji mlecne vyrobky, tak citrat vapniku nejakych 200-300mg 3x denne s jidlem..
No a pak jsou potreba i ostatni elektrolyty k tomu, aby drzely ten vapnik rozpusteny mimo ty kosti a zuby tzn. dostatek drasliku, sodiku, chloridu a toho horciku..
Jinak uz jsem to psal v jinem vlakne Krome vitamin D3, zveda vapnik v krvi i vitamin A a měď. Takze neco jako hovezi jatra asi nejhorsi co muze dotycny jist. Tady by bylo dobre ve spadia zjistit i serum vitamin A jestli to neni zvedle.. Hlavne vit A a taky D3 jsou antagonisti K2jky a bez K2jky se to zavapnuje opravdu jedna radost..
Horcik malat bude mozna jeste lepsi nez citrat..
Jinak ale osobne neverim, ze ma dotycny jen kamen na slinivce. Jatra, zlucovody, zlucnik asi taky nebudou uplne v topu.. Takze lecitin a jak psal Jarda TUDCA urcite nebude na skodu. Ale to musi vedet dotycny asm jestli ma priznaky problemu s tokem zluci.. Ty enzymy slinivky jak psal Jarda jedou dobre. Vysoke davky udajne zvladnou vycistit i rakovinu slinivky, ale pokud je to zavapnene, tak bych pockal. Napred bych to rozpustil viz. co tu zaznelo..

Z hlediska správného přisvojování vápníku to mají asi nejlépe vymyšlené šikmé oči kteří jedí ty jejich zkvašené sojové boby s názvem NATTO. Má nejen nejvíce té nejlepší správné přírodní formy vitamínu K ale je i relativně chutné pokud si ho člověk neoškliví tedy bych se spíše zaměřil na takovéto přírodní zdroje.

PříspěvekNapsal: čtv črc 24, 2025 9:54 am 

Ano Japonci to maji presne naopak nez zbytek zapadniho sveta. Maji min vapniku a vic K2. Natto je super sam jsem si ho i fermentoval. Ale soja nic moc. Ono se da fermentovat kde co. Te bakterii je jedno jestli to jsou normalni bile fazole a nebo sojove boby.. Dokonce jsem nekde videl, ze vic K2 a tech enzymu nattokynaza ma fermentovana smet, kde jsou i nejake obiloviny a pod.. Youtube je plne video, kde lidi fermentuji ruzne suroviny s tou bakterii na vyrobu K2. Ja ale fermentovane nedavam. Je to plne histaminu a s nizkym ceruloplasminem telo neni schopne vytvaret dostatek DAO enzymu na rozklad histaminu..

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 112 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]