SemTamTuPrídem píše:
Znova som na jednom jedle denne (resp. 1hodinové okno na jedlo), zatiaľ ale len 5x týždenne (cez víkend zjem v 4 hodinovom okne 2 jedlá).
Rád by som bol v 1 hodinovom okne na jedlo KAŽDÝ DEŇ (mimo dní keď nemám pôst - ktorých je už len možno tak 1-2 mesačne).
V minulosti som upustil od 1 hodinové okna na jedlo z dôvodu, že som bol v ketóze, a spolu mi to nejak nepasovalo... Vyhovoval mi o to menší objem potravy (nemusel som zaraďovať banány, ryžu, pohánku), ale nevyhovovalo mi, že som bol "vyžmýkaný z vody", nakoľko moje telo veľmi zle zadržiavalo vodu, čo mi nevyhovovalo z viacerých dôvodov.
Teraz mám za úlohu vymyslieť to, ako mať v 1 hodinovom okne na jedlo zastúpené v pribehu celého týždňa tieto potraviny : Mäso (svalovina, vnútornosti), ryby, vajíčka, kefír, maslo, masť, banány, ryža, pohánka, sezónne ovocie (bobuľovité, iné nie)...
Sťažuje mi to kefír... Kefír má príliš veľký objem na to, koľko málo bielkovín a tukov obsahuje. To by však nevadilo, keby obsahoval aj veľa sacharidov (ale nie mliečnych cukrov...), čo ale nie je možné, a navyše kefír v kombinácii napr. s medom (med = koncentrovaný "cukor") nestrávi tak rýchlo ako kefír čistý či kefír s kakaom, a to by som už druhé jedlo v tom hodinovom okne na jedlo jedol ešte predtým, než by mi strávilo kefír s medom...A TO NECHCEM...
Popremýšam, poskúšam, a dám tu vedieť to, AKO MAŤ CO NAJPESTREJŠÍ "NEVEGÁNSKY" JEDÁLNIČEK s dostatkom kalórií, a zároveň jesť len v 1 hodinovom okne...
To je jednoduche, presne ako pises, kefir ma velky objem, ale treba sa opytat preco. Pretoze je tam voda. Mlieko obsahuje vela vody, ale tebe ide len o tie vyzivne latky. Prave preto sa vzdy robili "koncentraty" z mliecnych vyrobkov, ktore sa povazovali za vyzivnejsie. A jednym zo zakladnych koncentratov bol tvaroh. Tvaroh su v podstate vyzrazane bielkoviny, a tuky, kym srvatka odtecie, v pravom tvarohu ostanu zachovane aj probiotika, teda je to vlastne zakysany mliecny vyrobok, z ktoreho bola odstranena srvatka, teda hlavne voda.
Cize, z kefiru si mozes spravit kefirovy tvaroh tak, ze vyzrazas tie bielkoviny. Srvatka sa ale zvykla pit tiez, ako napoj, ktory obsahoval aj male mnozstvo bielkovin, tukov a zivin.
Problem len je, ze bielkoviny, bez toho aby si ponicil enzymi, sa vyzrazaju najlahsie zahriatim. Su vsak rozne postupy, zakladny je zohriat tvaroh cca na 60 stupnov. No su aj postupy s nizsou teplotou, tam ale bude treba pockat dlhsie, kym sa bielkoviny vyzrazaju. Treba zistit, aka teplota este nepozabija probioticke kultury a enzymi, a stale bude dostacujuca na to, ako vyzrazat bielkoviny. Vyskusal by som teploty ako 50 stupnov, respektive 52, 53... proste ist co najnizsie.
Aj ked v srvatke odtecie cast zivin prec, vyhoda bude to, ze tvaroh bude mat maly objem, takze ho budes moct zjest viac, co bude v tomto pripade obrovska vyhoda. Co sa vsak probiotik tyka, mam pochybnosti o ich preziti, v zaludku, myslim si, ze vacsinou nepreziju ziadne dlhsie travenie (ako pol hodinu). Kefir sa vo vacsom mnozstve ale travi zle, pretoze zriedi prilis kyseliny velkym mnozstvom vody, a ta voda sa musi najprv vstrebat (cize vidis, ze v zaludku sa ti aj tak najprv vytvori tvaroh, az ten sa potom travi). Ty si ten tvaroh vlastne len predvyrobis.
Ine postupy ako vyzrazat bielkoviny, su s enzymami, alebo so zvysenou kyslostou. Zvysena kyslost bude ale tiez nicit probiotika od urcitej hodnoty, na tom je zalozene aj travenie v zaludku.
Ako vidis, kefir a mliecne vyrobky su skor doplnok, respektive, su vhodne len pokial jes viac jedal denne. I tak, jedno jedlo denne mi pride trochu extrem, mne sa najviac pozdavaju 2 jedla, zjedene asi v 4 hodinovom slede. Teda napriklad neskory obed, o 14:00 a vecera o 18:00. Alebo to este posunut. V pripade ze ma telo cely den oddych na regeneraciu travenia, tak si myslim, ze v tomto pripade by nevadilo ani neskorsie jedenie, teda napriklad 18:00 a 22:00. Mnoho kulturistov a posilujucich to tak ma, ze po cviceni, si daju este druhu veceru. V pripade extremnych sportov, takisto nieje ina moznost, ked sa musia jest obrovske mnozstva kalorii. Ja neskoru veceru vidim problem len vtedy, ked sa potom zacina ranajkami, ak sa ranajky vynechaju, tak telo sa proste vzdy na druhy den doobeda vycisti. Pochopitelne v tomto pripade je prilis skore spanie nemozne, pretoze minimalne tak hodinu po druhej veceri by som urcite nesiel spat, no idealne je, ked je to uz stravene. Mozno teda 17:00 a 21:00, a ist spat o 23:00.