Jeden prispevok vevnujem aj tebe, Alopat...
Pises nezmysli, ak sa bavime o soli...
Nepochopil si, ze ked niekto zadrziava malo vody, prave SODIK mu zdravotne velmi prospieva, lebo VDAKA NEMU nebude DEHYDROVANY. Proste taky clovek ma nedostatok sodiku v bunkach.
Nebavime sa tu o tom, ze clovek ma prijimat sodik na ukor draslik... To nikde nepisem. NA DRUHEJ STRANE LUDIA NA NIZKOSACHARIDOVEJ STRAVE POTREBUJU UPLNE INY POMER SODIKA A DRASLIKA, nez ludia na vysokosacharidovej strave.... Kedy to uz pochopis???? Ludia na nizkosacharidovej strave potrebuju viac sodika nez draslika.
A co tu pises o morskej vode... Ty si fakt naivny az to boli...alebo lepsie povedane - ZASLEPENY.... Zmiesaj jeden diel morzkej vody s 5 dielami vody dazdovej, zo studne, z potoka, cisteho jazera... Stale bude zla ??? .... To ze sa neda pit (alebo ze ju namornici a posadka nepili kym nemuseli), TO NEMA NIC S TYM ZE OBSAHUJE SODIK AKO TAKY. Akurat ho obsahuje PRILIS VELA gramov na 1liter morskej vody. Tebe vsak vyhovuje demonizovat sodik ("dobru chut" pri jedeni vsetkeho mimo ovocia a orechov ti prajem), tak so zalepenymi ocami citujes nejaku zensku, ktora pise o sodiku ovplyvnena nejakym magorom. Tebe to vsak vyhovuje, tak ju tu spominas, a este das ako priklad taky blud o piti morskej vody... To ja ti mozem napisat ze CISTA voda ako taka je zla, lebo ked jej vypijes 15 litrov denne (a nie si na pusti ci ultramaratone), tak ti ublizuje, berie ti mineraly z tela (lebo prakticky neobsahuje elektrolyty)... To, ze sa odporuca ako super iontovy napoj pit vodu s citronom a SOLOU, to asi tiez ignorujes... Ked sa potis, aku chut ma tvoj pot ? SLANU. Myslis, ze ma slanu preto, ze telo je preplnene sodikom a s radoatou sa ho zbavuje cez pot, hej ?
.... A ze si telo povie.."Ano...super, zbavujem sa sodika, takze nech sa potim prinsporte co najviac, ale dalsi sodik mi uz NEDODAVAJ...!"...
Inam co sa eskimakov tyka, minimalne v tomto vlakne nemozu byt pouziti ako priklad... Ked denne skonzumovali nejakych 250-300g bielkovin (podla literatury mnozstvo na dospelu osobu), museli zjest nrjakuch 1250-1500g mäsa... "Boh vie", ci mali aspon 12 hodinove okno na jedlo, ak nie dlhsie... Lebo zjest na jeden zatah ci napriklad v dvoch hodinach 250-300g bielkovin z mäsa + 150g tuku...to si viem lredstavit asi len raz, a uz aj viem ako by mi z toho mnozstva bielkovin bolo zle... Tak isto ai to neviem predstavit zjedene v 6tich hodinach... Keby som zjedol 750g mäsa a k tomu 75g tuku (resp. 150g bielkovin +75g tuku), nebol by som hladny cele dlhe hodiny...mozno tak za 12-15 hodin by som zacitil trochu hlad...(lebo 75g tuku je malo na to, ze tam nie zu sacharidy)... A trpeli vobec eskimaci njekedy hladom? ... Ci len 1-2x rocne nemali take 3 dni co jest ? ... More ne plne ryb...
Ale to je uz recnicka otazka, uz nereagujem.
Nechce sa mi sem uz chodit...