hanka16 píše:
Dobrý deň prajem. Chcela by som opisať svoje problémy. V klimaktériu som prišla k osteoporóze ( beriem Biomin H+ vit. D),doma mám tlak v poriadku , u lekára skôr hraničný alebo vyšší. Minule mi vyskočil už aj cholesterol na 7,1. Cca pred 3 mesiacmi mi veľmi bušilo srdce, mala som vysoký tep.Vystresovať sa viem poriadne. Celý život trpím bolesťami hlavy- skôr migrenózne. Teraz ma už bolievala pomenej.Pohybu mám dosť. Chodím peši do práce a späť ( cca 6km)+ behám. 40 dní som teraz jedla iba ovocie+ zeleninu( čerstvú v podobe štiav a šalátov a varenú)+ semená ( orechy, oriešky, mandle, mak, sezam, slnečnica, tekvica). Teraz som pridala aj trochu mäsa. Bušenie srdca už nemám, tep sa mi spomalil, ale nejako ma častejšie bolí hlava, Tiež som si myslela, že keď budem jesť iba ovocie+ zeleninu, schudnem. Schudla som však iba cca 2 kg (167/ 66).
Vašu stránku čítam už dlhšie. Sama si však nejako neviem poradiť. Chcela by som Vás p. Jarda poprosiť- čo by som mala robiť a v akom poradí+ čo robím zle. Sama si to nejako neviem usporiadať. Ďakujem pekne.
Rostlinná strava s ořechy a semeny je určitě vhodná na cholesterol a na tlak. U osteoporózy bych se jak čert kříži vyhejbal mléku a mléčným výrobkům a dalším kyselinotvorným potravinám, který odvádí z kostí vápník (maso /obzvlášť vepřový/, kafe, vše z mouky...). Pak je dobrý doplňovat vitamín D (s tím při popisovaném pohybu venku na sluníčku asi nebude problém a možná ho ani nebude potřeba konzumovat v doplňcích stravy) a podle Wikipedie i v tuku rozpustnej vitamín K (lněný/olivový/řepkový olej, brokolice, kapusta, špenát, zelený salát, petržel). Většinou ho bude potřeba rozpustit. Lněnej olej doporučuje i Jarda kvůli omega 3.
Jarda ve vláknu Osteoporóza píše:
Problém není v nedostatku vápníku, toho máme skoro každý naopak moc, ale v nedostatku hořčíku, vitamínu D3 a omega 3 mastné kyseliny. Omezit hořčík je blbost, ten musíte naopak zvýšit na maximální možnou dávku, jak říkám až do stavu průjmu a těsně pod touto hranicí ho brát do srovnání stavu, což trvá tak 2-4 měsíce. (...) Prostudujte si toto a nešetřete na dávkování
http://dolezite.sk/Svet_zachvatila_epid ... _D_85.html rozumná denní dávka v tomto případě je 4000 I.U. a můžete dát i mnohem více, to pak tělo vápník doslova saje.
Takže vápník asi nebude potřeba doplňovat a jestli jo, tak možná v podobě solí. Doporučovanej hořčík je ale antagonistou vápníku, takže to vypadá, že jeho doplňování není žádoucí. Můžeš si tady u Jardy nebo kdekoliv jinde koupit hořečnatou sůl. Je to kvalitní, levnej a snadno vstřebatelnej zdroj.
http://www.celostnimedicina.cz/osteopor ... dicina.htm
kompletní sakulovaPoužívejte
MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!