NOWOCAYN_2 píše:
Enzýmy v rastlinách slúžia na to, aby rastlinu strávilo, aby tie "tuhé bunečné membrány" boli ľahšie rozbité trávením, a to aj za pomoci enzýmov v rastlinách. Keď sa tieto rastliny uvaria, TIE ENZÝMY SÚ ZBYTOČNÉ, preto ich uvarené rastliny neobsahujú. Zle som to teda napísal, ale myslel som to tak, že keď človek chce mať normálnu stolicu, tak surová strava musí obsahovať enzýmy, aby tá surová zelenina a ovocie ktoré človek skonzumuje, bolo dobre (alebo čiastočne dobre) strávené. Inak, taký odšťavovač (nič proti, mám sám doma Hurom) je ešte menej prirodzený než varenie, lebo oheň v prírode existuje, aj voda, ale odšťavovač teda nie...
...takže o prirodzenosti nech tu radšej potom nie je reči...
Bielkoviny sa začínajú tráviť predsa už v žalúdku, za pomoci Hcl, enzýmu pepsínu. Pokračuje v dvanástorníku. Načo sa toto pýtaš ? ...o_O ?
Tvoja veta "
Jinak zajimave je, ze pokud jsem jedl maso, tuky a bilkoviny, tak mi vlasy akorat padaly. "
A ešte mi povedz, že v období keď si ich jedol, si ich jedol bez zemiakov, bez ryže, bez chleba a iného pečiva, bez cestovín, ale pekne so zeleninou, a ja zjem papučuu....
Keďže si jedol bielkoviny a tuky SO SACHARIDMI, tak to logicky ŠKODILO, ale na vine nebolo mäso a tuky. Inženýr, je mi jedno koľko máš rokov (určite si starší ako ja, to mi je jasné, môžeš napísať svoj vek, ja mám 27), ale si úplne MIMO. Tie tvoje šťavičky (proti ktorým ako proti doplnku nemám NIČ) V LESE NENÁJDEŠ, ANI NA LÚKE.... Lenže živočíšne suroviny
ÁNO.
Chceš mi povedať, že príroda je tak nastavená, aby človek žijúci tu, kde skoro nikde v prírode nerastú jablká (o banánoch a citrusoch sa už dupľom baviť nebudeme), a kde sú 4 ročné obdobia, kde máš v celom lese dokopy 3kg lesného ovocia, ktoré keď zješ tak rok nevyrastie (či ako to je...neviem ako často rastie), chceš mi povedať, že príroda je TAK ZVRÁTENÁ, aby sme v miernom či studenom podnebnom pásme boli odkázaný na LEN NEVHODNÚ STRAVU (podľa teba nevhodnú), keby sme chceli prežiť v lesoch a na lúkach ??? Čo tak zapojiť trochu logiky ??? ....
Keby si odteraz musel žiť v našej prírode, čo by si jedol ? ZVIERATÁ, nič iné by ti neostalo, akurát na dochutenie jedál zopár bobuliek a zopár húb, ktoré by bez mäsa a tuku ani nezasýtili.......Preklínal by si za to prírodu ??? ASI HEJ..... A už len z toho dôvodu si nemôžem vážiť tvoje slová, Inženýr, pretože sú úplne mimo. Áno, mohli ti začať rásť vlasy, ale nie preto, že si bol predtým na vysokotukovo-strednebielkovinovo-nízkosacharidovej živočíšnej strave (lebo si nebol), ale preto, že si vtedy jedol ako bežný čech (slovák, atď) - nevhodne, lebo si konzumoval k mäsu (ale aj salámam, šunkám, klobásam) aj pšenicu a iné škroboviny, určite nie v malom množstve, ale v bežnom strednom-veľkom množstve.
A HLAVNE, KEĎ SI JEDOL MäSO A ŽIVOČÍŠNY TUK, URČITE AKO U TAKMER KAŽDÉHO, AJ V TVOJOM PRÍPADE TVORILA PRÍLOHA (škroby vo forme zemiakov, chleba, iného pečiva, cestovín, ryže) VäČŠIU ČASŤ, NEŽ SAMOTNÉ MäSO A TUK A pri prechode na šťavy si určite zmenil aj iné veci vo svojom živote týkajúce sa zdravia, takže láskavo aj to spomeň, a neveleb tu šťavičky bez tukov a bielkovín ako "kráľovnu potravín", lebo okrem toho že ti narástli vlasy, tak si musel počas tejto zmeny stravy prísť o značnú časť svalovej hmoty, čo teda výhra nie je,a to hlavne v strednom/pokročilom veku, keď svalstvo proste pomaly odchádza, a človek v tom období potrebuje bielkoviny na jeho udržanie ešte viac, než v mladom (nepíšem že dospievajúcom) veku.Maj sa, ja už k tomu nemám čo viac dodať.
Na traveni bilkovin jsi mi neodpovedel. Telo nejdriv musi vsechny zivocisne bilkoviny rozlozit na aminokyseliny. Na to potrebuje velke mnozstvi energie. A pak z tech aminokyselin zase sklada sve vlastni bilkoviny. Ja se zivim rovnou aminokyselinama, takze zadny rozklad bilkovin provadet nepotrebuji a tu energii na rozklad bilkovin usetrim.
Jim produkty z prirody a ze zahradky a zadna zvirata nikde nelovim, nebo mi chces tvrdit, ze se uzivis v prirode tim, ze budes lovit zvirata? Navic je to trestne lovit zvirata a myslivci vsechno co zastreli musi odevzdat. To bych chtel videt, co v nasi prirode ulovis, mozna tak mysi, to driv umres hlady, ale ja v ni najdu hromadu jidla.
O zadnou svalovou hmotu jsem neprisel, pouze jsem prisel o prebytecny tuk, naopak mi 4,5 kg svalove hmoty samo od sebe pribylo.
Tuku mi zbylo pouze 11%, vsechno ostatni jsou svaly.
Jinak zkus nekdy vyrazit do prirody, a uvidis, kolik tam rozte hrusek, jabloni, orechu, boruvek, malin, atd. Podle mne jsi videl prirodu akorat v TV.
Ted si jdu do prirody otrhat jablka ze tri stromu, a pak ze v prirode nic neroste.
Predevcirem jsem otrhal hrusku a predtim jsem natrhal 5kg vlaskych orechu.
Vsechno v prirode.
Na zahrade mam behem roku tak 60kg mrkve, 60kg cervene repy, 20kg celeru, 10kg brokolice, rapikaty celer, na kila paprik, na kila rajcat.
V pohode s tim vydrzim celou zimu.
Inzenyr