Iva12 píše:
Dobrý den,
prosím o radu pro moji maminku. Maminka trpý akutní revmatoidní artritidou asi 8 let. Ráda bych jí pomohla, ale mé znalosti (zatím spíš neznalosti) mi nedovolí, abych si troufla sama určit jak začít, vzhledem k tomu, že se neobejde bez léků, bere tyto léky
1xza 10dní methotrexate-Teva 10mg, 1x za den 1/2 Betaloc SR 200mg na vysoký tlak, 1x za den Amprilan 2,5; Artrilom 15mg - dle potřeby.
Zatím jsme začaly každodenním pitím čerstvých šťáv asi 2-3dcl ráno z karotky a jablek, střídavě s karotkou a červenou řepou nebo karotka s okurkem, odpoledne taky 2-3 dcl šťáva z grepu nebo jiného ovoce. Šťávy pijeme asi 14 dní, dnes jsem si přečetla v knize Přirozená strava, že by revmatici neměli jíst kyselé ovoce, Vy naopak při artritidě grepovou šťávu doporučujete, mohl by jste mi prosím napsat, z kterého ovoce by bylo vhodné pro ni ovocné šťávy dělat, nebo naopak, kterému ovoci nebo potravině by se měla vyhýbat, nerada bych udělala více škody než užitku. Taky bych chtěla vědět, jak je to s čerstvým kravským mlékem nepasterovaným, může ho pít?
Pomalu ji směruji k syrové stravě, ale bohužel se železným zvykem vaření budu muset ještě nějaký čas určitě bojovat.
Moc Vám děkuji.
Artritida je o kyselosti v těle a ne o kyselém ovoci, nebo zelenině. Co je kyselé nemusí být kyselinotvorné a naopak, čili tím by se člověk neměl tak zatěžovat. Základem je srovnat kyselost, čili člověka odkyselit, na což si musíte sledovat pH moče a dle toho upravit jídelníček. Mléko bych viděl vhodné tak kozí, nebo ovčí a dále spíše domácí jogurty, nebo kefír. Syrová strava je sice na daný problém dobrá, ale i tak hlavně hlídat kyselost.