Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Tukovy metabolizmus https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=4&t=569 |
Stránka 2 z 2 |
Autor: | Jarda [ sob úno 20, 2010 2:21 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tukovy metabolizmus |
Xion píše: Ako sa telo vlastne zbavuje prebytocnej zlci, ktora sa kvoli nespravnemu fungovaniu vylucila zbytocne (napriklad, ked je v rano v zaludku)? Cim ju neutralizuje? Odplavi ju do creva a tam ju neutralizuje crevna sliznica? Ano, odplaví ji do střeva a tam je to vlastně zdroj kyselin, část se spotřebuje i na trávení potravin ve střevě, ale většina překyseluje tělo. Celý stav se dá srovnat pravidelným čištěním jater a vše bude chodit tak, jak má. |
Autor: | julo [ stř led 01, 2014 4:13 pm ] |
Předmět příspěvku: | Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd. |
Ahoj, už pomerne dávno som počul, že pri použití masla, nejakých olejov atd. pri vyšších teplotách vznikajú karcinogény. Jak to je? Je zdravé používať maslo, oleje (aj olivové) napr. na restovanie zeleniny a pod.? Viete mi niekto obajsniť túto problematiku? Dik |
Autor: | Ÿura [ stř led 01, 2014 5:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd. |
Cim vyssi teplota a cim dele je ten olej te teplote vystavovan tim je to horsi. Tzn. klasicke smazeni na oleji je to nejhorsi. Naopak nejlepsi varianta je duseni, vareni, pripadne peceni nasucho v troube a az po uprave toho jidla do nej pridat poyadovany tuk. Nevidim sebemensi důvod, proc olej a je jedno jestli to je kokosovy, olivovy nebo třeba to maslo vystavovat nejakym vetsim teplotam.. |
Autor: | Jarda [ pon úno 10, 2014 1:32 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd. |
julo píše: Ahoj, už pomerne dávno som počul, že pri použití masla, nejakých olejov atd. pri vyšších teplotách vznikajú karcinogény. Jak to je? Je zdravé používať maslo, oleje (aj olivové) napr. na restovanie zeleniny a pod.? Viete mi niekto obajsniť túto problematiku? Dik Člen Ÿura vám to píše dobře i když zrovna kokosák, máslo a olivový olej poměrně dost dobře snášejí vyšší teploty a žádný velký problém tak nevzniká. Netvrdím, že je to vyloženě zdravé, ale také nejde o nic zásadně nebezpečného. |
Autor: | krasnagadgetka [ stř bře 08, 2017 10:42 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd. |
Dobrý den Jardo, jak vaříte prosím Vás Vy? Maso a zeleninu dušené nebo v páře? Smažíte si něco na sádle nebo na nějakém z uvedených olejů? Moc děkuji. |
Autor: | Xion [ stř bře 15, 2017 4:15 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tukovy metabolizmus |
Obavam sa, ze Jarda maso nejedava, a ani velmi casto nevari, kedze je zastanca surovej stravy. |
Autor: | Jarda [ sob bře 25, 2017 4:57 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd. |
krasnagadgetka píše: Dobrý den Jardo, jak vaříte prosím Vás Vy? Maso a zeleninu dušené nebo v páře? Smažíte si něco na sádle nebo na nějakém z uvedených olejů? Moc děkuji. Tak v zimním období vařené jídlo jím celkem často, jedná se o spařenou zeleninu a co se týká masa tak hlavně rybí, mě moc chutná pstruh. Smažení určitě ne, jakékoliv přepalované tuky to je sajrajt a jinak máslo mám rád prostě samotné jako mlsotu. V letním období převažuje strava syrová, tam tak nějak nemám potřebu nic vařit když si třeba třešně a jiné ovoce mohu trhat rovnou ze zahrady. |
Autor: | krasnagadgetka [ pon kvě 22, 2017 12:33 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tukovy metabolizmus |
Pane Jardo, je toto pravda? Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností. Já se snažím jíst málo sacharidů a hodně tuků, tak mě toto zmátlo. Děkuji. |
Autor: | Xion [ pon kvě 22, 2017 1:47 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tukovy metabolizmus |
krasnagadgetka píše: Pane Jardo, je toto pravda? Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností. Já se snažím jíst málo sacharidů a hodně tuků, tak mě toto zmátlo. Děkuji. Odkial mas tuto informaciu? Ide o hociaky tuk? Podla mna to bude blbost. Tuk sa v zaludku vacsinou drzi navrchu, az kym sa neemulguje so zlcou. Tam uz ale pepsin urobil pracu, a kyselina chlorovodikova sa aj tak neutralizuje. Vynimka mozu byt homogenizovane mliecne vyrobky. Pojde asi aj o to, o aky tuk sa jedna, a ci bol k potrave pridany externe, alebo ho prirodzene obsahuje. Chcelo by to viac informacii. |
Autor: | Jarda [ ned čer 25, 2017 3:58 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Tukovy metabolizmus |
krasnagadgetka píše: Pane Jardo, je toto pravda? Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností. Já se snažím jíst málo sacharidů a hodně tuků, tak mě toto zmátlo. Děkuji. Ono jde o to jak je to myšleno, není vše pouze černé, nebo bílé, jsou i odstíny šedé. Asi bych se tím zabýval pokud budu mít evidentně s trávením bílkovin problém, ale jinak je to nesmysl. Naopak si dovolím tvrdit že bez dostatečného množství tuku ve stravě nedochází k adekvátnímu vylučování žluče, což má dalekosáhlé důsledky a určitě bych nízkotučné diety dlouhodobě nedoporučoval. |
Stránka 2 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |