tine píše:
Súvislosť sirovodíku so štítnou žlazou je kľukatá a pochopil som ju v skupinách na FB o suplementacii tiamínu. Názvy skupín si už nepamätám - FB nepoužívam, ale sú ľahko dohľadateľné. Jednu má pod palcom propagátorka problematiky B1-ky v kontexte mitochondrií Chandler Marrs a druhú skupinu vytvoril Elliot Overton. Do oboch skupín prispieva nejaký Rus žijúci vo Finsku, ktorý sa snaží pomocou suplementácie zlepšiť kvalitu mitochondrií jeho dvoch autistický chlapcov (jeden má dokonca Tourettov syndróm) a celkom sa mu to darí v zmysle, že má vyslovene kontingenčný plán na jednotlivé situácie (záchvaty, obsesívno-kompulzívne rituály, zvýšená agresivita). Pre istotu napíšem, že to neznamená, že ich vyliečil, ale vždy lepšie ako nič a aj 20 % zlepšenie môže zastaviť negatívnu špirálu a iniciovať pozitívny postupný progres.
Od neho som teda čerpal informácie, pričom vysvetloval v komentároch, že sirovodík je signálna molekula, ktorej sa organizmus potrebuje okamžite zbaviť, pretože vo veľkom množste je problematická - spúšťa celú kaskádu maladaptývnych procesov (možno aj epigenetiku, to dnes nikto nevie), ktoré majú negatívny vplyv na mitochondrie.. to vedie ku generovaniu menšieho množstva ATP molekúl (málo energie, únava) a naopak ku zápalu, stresu ap. (čiže dvojsečná zbraň) a organizmus je teda nútený spomaliť metabolizmus. Jedným z dôležiýtch koliesok v súkolí metabolizmu je práve štítna žľaza, ktorá riadí rýchlosť metabolizmu. Lekári samozrejme riešia to, čo je vidieť na povrchu t.j. "dolievajú vodu do deravej krhly". Čítal som, že jeho deťom pomáhajú suplementy typu MSM - práve preto, že riešia sirovodík a spomínal aj nejaké čínske bylinky (škoda, že som si nerobil poznámky).
Málokto si totiž uvedomuje, že ľudské telo sa správa ako voda v prípade derave strechy - diera je síce na jednej strane domu, ale mokrý flak sa objaví na opačnej strane. Pretože voda si postupne nachádza škáry v stene a dierky a okom je vidieť až tam, kde by to človek nepredpokladal.
To jsou velice inspirativní informace a plně odpovídají mým vysledovaným závěrům že západní populace má prakticky vždy deficit B1 thiaminu tedy v zásadě trpí nemocí beri beri v nějaké různě silné formě a odstraněním tohoto deficitu lze docílit velice často zcela zásadních pozitivních změn. Jinak to přirovnání k děravé střeše je velice trefné a ukazuje i důvod proč moderní medicína jde jinou cestou a řeší pouze důsledky a nehledá příčiny.