Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte zář 02, 2025 7:07 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 216 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: ned srp 31, 2025 1:34 pm 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Ano spočítal jsem to blbě a ještě jsem se uklepl při zadávání čísel do kalkulačky, aby to bylo extra blbě :oops:

HCY mám 10-11. B12 i B9 mám celkem dost a můj problém souvisí spíš s B6, nicméně příště zkusím i pro jistotu otestovat i hladinu MMA, abych měl jistotu, že "B12" skutečně funguje a nově občas suplementuji i B9, abych měl jistotu, že B9 bude stabilně blíž optimálním hodnotám.

Hořčík, NAC a vitamín C v nějakých umírněných množstvích už dávám, napadá mě ještě TMG/betain a tím moje nápady/znalsoti jak podpořit methylaci končí.

Tak ideální homocystein by se měl motat kolem 7 a raději méně, ta hodnota co máte je tak na hranici zvýšených hodnot i když laborky dávají mnohem větší rozpětí. TMG je dobrá volba a docela bezpečná i v případě že by vám B6 tak nějak chyběla, ale lepší pokud bude dost B6 je SAMe. Každopádně vyzkoušet dost opatrně protože SAMe nahodí přemethylaci docela snadno a může to být dost nepříjemné. Umírněné dodávání hořčíku v tomto případě neplatí, nechte si udělat hořčík v erytrocytech a natlačte ho do horní čtvrtiny referenčního rozpětí. Jinak se dá pochopitelně dost vyladit lecitinem respektive cholinem a můžete se zařadit mezi pravidelné konzumenty červené řepy. Sám si ji pěstuji a naše tříčlenná rodina ji spotřebuje ročně minimálně 150 kg. Zajímavé na tom je že červená řepa neobsahuje přímo bakterie, které snižují homocystein, ale její pravidelná konzumace může zásadně podpořit růst těch správných bakterií, které se na tom podílejí zejména pokud už ve střevě jsou. Střevní mikrobiom hraje překvapivě důležitou roli v regulaci homocysteinu. Některé prospěšné bakterie totiž pomáhají syntetizovat vitamíny skupiny B (zejména B6, B12 a folát), které jsou klíčové pro správnou methylaci a odbourávání homocysteinu. Jak vidíte je toho docela dost a to jsem zdaleka nevyčerpal veškeré možnosti tohoto širokého tématu.

PříspěvekNapsal: ned srp 31, 2025 6:41 pm 

TMG zkusím, červenou řepu se snažím jíst několikrát do týdne, začal jsem zase dělat domácí jogurt a mám kulturu, která by měla mít jen bakterie redukující histamin. Výsledný jogurt je sice dost kyselý, ale velmi chutný, takže snad něco z toho přežije a dostane se do střev.

Hořčík v erytrocytech u nechám udělat, to je super nápad. V séru mám 0,86 - 0,88 a nahoru se mu příliš nechce, ale jak už jsme viděl u folátu, tak erytrocyty můžou ukázat něco jiného než co ukazuje sérum.

S tou B6 je to u mě takové, že potřebná suplementace u mě velmi kolísá podle fyzické zátěže, takže hladina v séru se sice jeví jako víc než dostatečná, ale funkčně už dostatečná není. Normální rozsah B6 je sice uváděn jako 20 - 121 nmol/l, ale vypadá to, že u mě je 170 ještě málo a až cca 300 je dost, abych měl zajištěnou dostatečně dlouhou REM fázi spánku.

PříspěvekNapsal: úte zář 02, 2025 10:45 am 

Ÿura píše:
Pefi takze bych hledal jadro problemu v metabolizmu tech kovu. Mozna v tom ma prsty treba i rtut. Nemas amalgamy?
Jinak jestlize mas medi v seru a jeste k tomu volne dostatek, tak bych rekl, ze jsi idealni kandidat na HG7 protokol.

Ÿura píše:
Berou to tak, ze pouzivaji chutovy test a jestli se jim ty vitaminy mineraly rozpousti v puse. Cele to zni docela silene, ale sleduju to uz nejakou dobu a je to hodne zajimave.

Ÿura píše:
Jinak si myslim, ze neni potreba brat tu plnou davku, ale dat treba jen 20% davek z toho protokolu. Aby clovek mohl i nejak fungovat a ne jen sedet doma a kalibrovat symtpomy jako pocit na zvraceni a pod.. Je to takovy neustaly kolotoc vyrovnavani hladiny tech prvku, ale ikdyz treba se clovek neciti optimalne a pod.. Tak stale by tam mel byt ten progres, ze se zbavujes prebytku zeleza a medi a nahrazujes ji zinkem na te bunecne urovni.

Ÿura píše:
Kdyz uz clovek nehodla ten protokol brat, tak minimalne ty jejich poznatky co se tyce co jaky prvek v deficitu, prebytku a pod. ma za symptomy a pod.. To je hodne dobre info..
Treba u te medi pokud mas vysokou volnou med, tak treba molybden by te mel hodit do klidu..
Ja kdyz se podivam zpetne na ty dlouhe roky kdy jsem trpel evidentne s brutalne vysokou volnou medi a pod. a ze jsem to mohl proste vyresit tak snadno molybdenem. To nasere..

ten autor toho protokolu prave taky trpel kdyz bral jen EGCG a zinek. Protoze nic netestoval tak nemohl prijit na to co se deje. No mel neustale vysokou volnou med roky nez prisel na molybden..

Ÿura píše:
Mas nejake i psychicke priznaky nadbytku medi? Nebo i po fyzicke strance jestli mas spis chlapecky vzhled, vic emotivni, nejake priznaky estrogenni dominance a pod.?

Vypadám o cca 15 let mladší, než jsem, mírné příznaky estrogenní dominace na těle i v krvi skutečně jsou, příznaky nadbytku mědi jsou nevýrazné ale být tam můžou, spíš na mě ale sedí pyrrolurie (degficit B6 a Zn). Ani z vlasovky mi ta měď nevycházela nijak jednoznačně (mixed slow oxidizer, calcium shell, ale jinak si ty poměry občas odporovaly a interpretace byl nejezdnozačná, ale to mohlo souviset s tím, jak jsem tehdy metodou pokus-omyl testoval různé suplementace. Takže podle těch wilsonem zveřejněných "patternů" nebylo poznat jestli to je deficit mědi, nebo hidden copper toxicity. Na vlasovku jsem tehdy šel spíš ze zvědavosti kvůlli svojí expartnerce, abych věděl jestli má smysl ji přesvědčit ať si ji v kontextu jejich podivných zdravotních problémů nechá udělat).

HG7 pro mě vypadá extrémně zajímavě a naakumulované železo a měď v mém případě dává bohužel docela dost smysl.
Molybden 150 ug jsem měl nějakou dobu v šuplíku, ale myslel jsem si že nejspíš nepořebuji tlačit dolů měď, ale spíš dostat nahoru zinek. Ale díky HG7 už snad začínám tušit o co možná jde. Děkuji.

Mimochodem, firma Thorne k molybdenu přihazuje B2-riboflavin (a glutathion), některé další zdroje v souvislosti s nadbytkem mědi zmiňují potřebu suplementovat B3 (a B5, B6 které v HG7 jsou zahrnuty), takže já bych HG7 určitě doplňoval nějakým dobře namíchaným b-komplexem s aktivními formami B vitamínů.

Co v HG7 není zdůrazněno je nutnost nutnost navýšit a udržet vyšší příjem tekutin. V komunitě, která řeší toxicitu B6, zjistili, že při příjmu tekutin nižším než 2,5 litrů za den tělo nedokáže nadbytečnou B6 vyplavovat - a podobně to bude i pro další ve vodě rozpustné B vitamíny, které se v HG7 sypou v pekelných dávkách.

Jinak ty dávky zinku v HG7 mi přijdou hodně brutální, 3x50 mg Zn se běžně používá na Wilsonovu nemoc a 3x25 mg Zn je spodní hranice toho, co na Wilsonovu nemoc funguje, rozdělení na 3 dávky během dne funguje na Wilsonovu nemoc lépe než jedna/dvě větší dávky za den.

HG7 by taky mělo trochu víc zohlednit jak rychle se jednotlivé suplementy metabolizují (half-life / pharmacockinetics), protože jinak to nutně musí s člověkem zbytečně moc cloumat.

Po diskusi s AI by mi dávalo smysl doplnit to např o taurin (podpora produkce žluči) a NAC nebo něco dalšího co podporuje tvorbu glutathionu a obecně to co pan Jarda doporučuje - rozhýbat střevo, aby odpadní produkty šly z těla co nejdříve pryč.

PříspěvekNapsal: úte zář 02, 2025 2:40 pm 

Podle me se dost toho zinku vubec nevstreba. Proste telo je schopne najednou vstrebat nejakou davku a je uplne jedno kolik toho tam je navic. To proste proleze strevem vem a taky podle me to EGCG se na nejaky ten zinek taky navaze. Ma radsi zelezo, ale zinkem asi taky nepohrdne..
Jinak urcite to neni uplnej a dokonalej protokol. Je to proste neco co sedi tomu co to vymyslel a protoze dotycenj moc nechape, ze kazdej je jinej, tak si nepreje, aby se tam resily nejake jine varianty toho jeho protokolu.

Jinak to ze vypadas o 15 let mladsi me rozesmalo. Me je 39 a kdyz chodim po brigadach a pod.. Tak si lidi mysli, ze jsem student. :mrgreen: Jedine co me prozrazuje jsou kolem usi nejake bile vlasy a na brade bile vousy..
Ja to mam teda diky tomu, ze jsem mel dost pozdni pubertu a myslim, ze i neuplnou a kdyz pripocitam fakt, ze nemam cich od narozeni, tak mam asi kallmanuv syndrom.. Takze je to takovej celozivotni boj no. Nikdy nebudu jako ostatni. Rozhodne si nepripadam jako 40tnik a kdyz s nekym stejne starym prijdu do kontaktu, tak mi pripadaji ti lidi jako spis strejdove, tety nez lidi v mem veku a na druhou stranu s mladyma si taky moc nerozumim, protoze ti maji zase moc energie, kterou zase ja nemam. Takze jsem takovy "lone wolf" no...

Jinak kdyby jsi to chtel vyzkouset, tak mam v inzerci to EGCG decaf. Mozna by se ti hodily i ten betain a to ostatni?

PříspěvekNapsal: úte zář 02, 2025 5:23 pm 

Ÿura píše:
Takze jsem takovy "lone wolf" no...

Tvůj popis docela sedií i na mě, nicméně s čichem problém nemám.
Pokud bys zvládl poslání "z boxu do boxu" - Z-box, Penguin box, atd., tak se dohodneme.
Poštu tu mám tak příšernou, že se jí radši vyhýbám jak to jenom jde.

PříspěvekNapsal: úte zář 02, 2025 5:36 pm 

Penuguin box slysim poprve, ale pres zasilovnu to snad poslat zvladnu. :mrgreen:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 216 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]