Zdá se, že tato informace zde ještě nepadla, pokud ano, tak se omlouvám za duplicitu.
Na revmatoidné artritidu by měla hodně dobře fungovat suplementace bórem. Proč, to nevím.
Australský vědec "si pořídil atritidu", lékaři nepomohli, tak na to šel jako věděc. Dělal výzkum v zemědělství a povšiml si, že v zemích, kde mají v půdě hodně bóru mají lidé málo artritidu a naopak. Austrálie (stejně jako střední Evropa) je na bór v půdě taky relativně chudá, proto se i u nás prodává a stromkům sype hořčík s boraxem.
Vědec začal brát 30 mg boraxu denně, což je cca 3 mg boru (to je totiž oficiálně doporučená denní dávka pro bór) a za tři týdny zaznamenal velké zlepšení.
Borax je celkem hodně bezpečný, ale musí se s ním najíždět pomalu. Počáteční dávka 30 mg /den je v pořádku, kdo chce zrychlovat, tak vhodné maximum pro Borax je 100 mg/den, tj cca čistého bóru 10 mg/den.
Pokud bór pomůže, tak 3 mg bóru (30 mg boraxu) lze brát trvale, těch 10 mg/den bóru by mělo být bezpečné i po dobu několika měsíců.
Já bral bór kvůli kandidě a bral jsem i 500 mg boraxu za den, ale kdybych od takto vysoké dávky začal, tak to se mnou sekne a odvezou mě. Takže začínat pomalu.
Protože miligramová množství boraxu se špatně dávkují, tak se to dělá tak, že se odhadne/odměří 1 gram boraxu (1000 mg Boraxu tedy 100 mg boru), ten se rozpustí v cca 1 litru teplé vody (ve studené se špatně rozpouští) a to se pije 10 nebo 30 dní, trn denní dávka je 100 ml nebo 30 ml.
Pokud použijete převařenou vodu a výsledek skladujete v ledničce, tak by se ve vodě nemělo nic namnožit, protože v takto koncentrované boraxové vodě se nic normálního množit nebude. Pokud nevěříte, tak si po týdnu udělejte novou čerstvou vodu. Mi v létě boraxová voda vydržela v létě na stole stát týden a upíjel jsem ji přímo z láhve ...
Chuť je hnusná mýdlová, není problém si těch 30 ml nebo 100 ml naředit vodou, ale mi to problémy nedělalo, ani když jsem to měl jen v 0,7 litru a upíjel jsem dle chuti přímo z láhve.
Kdo se bojí boraxu, existují i potravinové doplňky s bórem - potřebujete takový, kde dodáte minimálně 3 mg bóru z den.
Z počátku může nastat herxheimerova reakce, tedy nejrůznějí potíže a bolesti různě po těle i v kloubech, protože bór chybí v celém těle a tělo se probere k životu. Dobrý postup je zpomalit přísun bóru tak, aby ty problémy byly jen pouhá nepříjemnost.
Artritidu nemám, ale po 14 dnech boraxu mě přestaly bolet klouby na dvou prstech na noze, které občas lehce pobolívaly
Nevím jak to s artritidou funguje, ale bór tělo potřebuje mj. pro manipulaci s vápníkem, to znamená, pokud jsou bolesti způsobené usazováním vápníku, tak je vhodné kromě bóru dodávat i trochu hořčíku, aby tělo snáz transportovalo vápník z kloubů tam, kam skutečně patří.
Kdo umí anglicky, hledejte na googlu: The Borax Conspiracy