Modrovous píše:
Já myslím, že zahřátím to nebude. Nemůže to souviset se změnou stravy? Jak píše pan Jarda, například i úbytek HCL v žaludku to může ovlivnit. V zimě máme všichni lepší apetit a strávíme více tuku a tím pak automaticky jíme i méně sacharidů, v horku je tomu ale naopak, to zase netrávíme dobře tuky a tak do sebe cpeme škroby a cukry, což není pro tuhle chorobu dobré.
Obvzláště to platí při konzumaci cukroví na vánoce a během letního grilování oblíbené krkovičky
, to jíme tak, až se snědené vánočky a špekáčky projevují na příjmech pekáren a masokombinátů, navzdory dojmům Modrovousatého, který zřejmě odmítá chodit na grilovačky, protože mu to v létě nebere tuky a tak do sebe místo flákoty masa cpe škroby a cukry a dělá z toho pravidlo pro všechny neb jak je důležité míti filipa a zjistit si jaký tuk používají v horku středomořské národy na osvěžující zeleninové saláty a jak se naopak pro zahřátí a ovlivnění metabolismu hodí naše knedlíky, sádlo, špek a smetana.
Navíc si nemyslím, ale vím, že většina šmejdů nesnáší vysoké teploty.
pro Lenka Jirásková: Zhoršení může být jak herx, tak tím že přes zimu pijete čaje a v létě kontaminovanou vodu a tady si přečtěte zejména odstavec arthritis - infekce, myslím, že jsem Vám to docela snadno našel.
https://www.researchgate.net/publication/259499937_Extra-intestinal_and_long_term_consequences_of_Giardia_duodenalis_infections