Dobry den.
Mam – piesok (blato, sludge) v zlcniku. Uz niekolko krat som mala zlcnikovu koliku (raz po kyslej kapuste, raz po medvedom cesnaku, raz po pecenom mase…) Niekolko-krat (cca 5x) som si robila ocistu pecene. Prve 2 razy som dostala zo seba drobne kamienky a piesok, ale teraz uz je moje vyprazdnovanie ciste (bez kamienkov a piesku). Musim si robit pec.ocistu kazdy mesiac lebo ked tento interval predlzim (napr. na 2 mesiace), kolika je na svete. Zatial som si 1x robila aj Šankaprakšalánu. Problemy s nadvahou nemam, moj BMI index je 19,5. Momentalne som necele 2 mesiace po kolike, vcera som si robila pec.ocistu – ziadne kamienky, ziaden piesok. Travenie nemam v dobrom stave, vacsinou pocitujem v oblasti zaludka diskomfort a pocit akoby jedlo, ktore prijimam bolo „otravene“.
Lekari odporucaju: Jest 3x (8:00 – 12:00 – 17:00) denne nizkotucnu stravu a medzitym (10:00 – 14:00) nieco male: ovocie, zelenina. Nerozumiem, kedy pri takejto strave (bez tuku) ma dojst k vyplaveniu zlce zo zlcnika? Asi tomu nerozumiem, pretoze doteraz som si myslela, ze na to aby zlc v zlcniku nestagnovala, nehustla a nevytvarala piesok, mala by sa pravidelne vyprazdnovat. Ale kedy? Lieky neuzivam, tuk neprijimam. Tuk nesposobuje vyprazdnovanie zlcnika?
Dakujem za vysvetlenie tejto zahady