Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=4&t=3672
Stránka 11

Autor:  muflon [ úte čer 25, 2013 10:39 am ]
Předmět příspěvku:  Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem :
http://www.paskalizace.cz/

* Nezahřívá – nepasteruje
* Likviduje živé mikroby, bakterie, viry a plísně
* Zachovává parametry čerstvé potraviny: přirozený vzhled, strukturu, barvu, obsah nutričních látek a aroma
* Provádí se v balení, snižuje riziko následné kontaminace

Pokud člověk jede na dovču a nemůže si dělat čerstvé šťávy, je paskalizovaná koupená šťáva (ZA STUDENA zpracovaná !!) určitým dočasným řešením..., nebo pokud není zrovna sezona nějakého druhu ovoce či zeleniny....

PS: ještě jsem nepátral v obchodech co vše už se začalo takto ošetřovat (v ČR jsou 2 velmi drahé zakoupené přístroje, které českým dodavatelům umožňují takto šetrně konzervovat...(na doma by takový přístroj nikdo asi neměl finance...)

- napište pokud máte nějakou zkušenost (jaký výrobek, cena, chuť, trvanlivost, jakýkoli názor...)

Autor:  muflon [ úte čer 25, 2013 10:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

Ve světě se již metoda ošetření vysokým tlakem používá na maso, šunku, uzeniny, mořské plody, ovocné a zeleninové šťávy a pyré, dressingy, dipy, quacamole, vařenou rýži, apod. V České republice je technologie v současné době využívána dvěma výrobci.

Výhodou paskalizace je inaktivace živých mikrobů, bakterií, virů a plísní bez nutnosti ohřevu. Potravina si zachová přirozený vzhled, barvu, obsah nutričních látek, chuť i vůni. Nejde ovšem o sterilaci, potraviny zůstávají čerstvé a nadále se uchovávají chlazené. Jejich životnost se však zvýší několikanásobně.

cituju část z FAQ na jejich stránkách:

Citace:
Doporučená maloobchodní cena šťávy v petce je 30,-. Může se lišit podle segmentu prodeje resp. prodejce. Síť stále rozšiřujeme, aktuální informace o tom, kde se dá Ugo koupit najdete v sekci „kde koupit“ na webu www.ugo.cz

Kde se UGO prodává?

Zatím jsou našimi největšími odběrateli prodejny zdravé výživy, farmářské prodejny, restaurace, cateringové společnosti. V jednání jsou obchodní řetězce a supermarkety. UGO nabízí vlakové spoje Regiojet a vybrané čerpací stanice

Složení?

Viz nutriční tabulka v sekci „druhy šťáv“, nic do Uga nepřidáváme, žádná barviva, konzervanty, koncentráty, vodu, ani nedoslazujeme. Je to 100 % čistá, přírodní šťáva.

Co je paskalizace a jak funguje?

Paskalizace, čili ošetření vysokým tlakem v konečné fázi výroby, pracuje s fyzikálními vlastnostmi buněk. Šťáva je i s obalem ve vodní lázni vystavena vysokému tlaku 600 MPa. Tlakem se stlačí buněčná stěna nežádoucích mikroorganismů a tím dojde k inaktivaci proteinů a látek, které umožňují množení mikroorganismů. Šťáva musí být uchovávána v chladu, vydrží až 3 týdny.

Tlakem vzniká teplo, šťávy jsou pasterované?

UGO není pasterované. Lahvičky jsou paskalizované ve vodní lázni. Vysoký tlak zvýší teplotu na max. 27 °C, což parametry čerstvé šťávy neovlivňuje. Při „odtlakování“ se teplota opět snižuje díky expanzi objemu.

Ugo je chlazený nápoj?

ANO, Ugo se vyrábí v chlazené hale, distribuuje chlazenou cestou a prodává v lednicích. Je to nutná podmínka, mimo lednici se Ugo kazí jako vše čerstvé.



k mání jsou prozatím tyto druhy šťáv:

Jablko a celer

Jablko
a červená řepa

Jablko a mrkev

Jablko
a červené zelí

Jablko

Autor:  muflon [ úte čer 25, 2013 1:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

...hodně zajímavé pokud někdo jí málo zelí a pije málo šťáv z něj...tak:
určitou alternativou jsou šťávy ze zelí ošetřené paskalizací za studena vysokým tlakem, zachovávají obsah sulforafanu!!!

glukosinolát zvaný sulforafan, obsažený v červeném zelí, snižuje mutagenitu tří mutagenů). V grafu č. 2, jakým způsobem reaguje na způsob zpracování.

Česká republika patří ke špičkám ve výskytu rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty. Zaostáváme v doporučované spotřebě 200 g ovoce a 400 g zeleniny na den, čímž se připravujeme o velké preventivní dávky antioxidantů. Denní příjem pro zdraví přínosných glukosinolátů v ČR je 10 mg na osobu na den, především díky spotřebě zelí. Pro srovnání, v Japonsku je to 112 mg na osobu na den, ve Velké Británii 46 mg na den.

...k předchozímu příspěvku - píšou, že zatím je mezi dodávanými šťávami ošetřenými paskalizací nová značka UGO:
http://www.ugo.cz/
Citace:
...Ugova šťáva zůstává při uchování v chladu tři týdny ve skvělé kondici. Ugo ji totiž ošetřil vysokým tlakem. Díky této technologii má šťáva stejnou barvu, chuť a obsah živin je podobný jako u právě vymačkané čerstvé šťávy.


Kde se UGO dá koupit: http://www.ugo.cz/kde-koupim-ugo/

Možná přibudou časem i jiné značky a dodavatelé, kdyžtak se podělte pokud něco objevíte... \":-)\" ...jinak samozřejmě vždy ještě o nějaký level výše jsou před pár minutama čerstvě udělané šťávy na pomaluběžném šnekovém odšťavnovači, ...asi začnu více zařazovat to červené zelí \":-)\"

Autor:  Gabriel [ stř čer 26, 2013 9:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

Vyzera to slubne, ak vsak paskalizacia dokaze znicit rozne mikroby, tak to asi znici aj enzymy...
Ale aj keby, stale to moze byt vcelku zdrave pitivo...

Autor:  muflon [ stř čer 26, 2013 12:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

Gabriel píše:
Vyzera to slubne, ak vsak paskalizacia dokaze znicit rozne mikroby, tak to asi znici aj enzymy...
Ale aj keby, stale to moze byt vcelku zdrave pitivo...

Vadí mi na tom že se jabko kombinuje se zelím (samotnou zelnou šťávu zatím neprodávají...).

Takže překonat lenost a dělat si šťávy doma, nebo kupujem občas v Tescu sáček kysané červené zelí, tepelně nezpracované, bez chem.konzervantů.

Autor:  martina72 [ stř čer 26, 2013 12:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

muflon píše:
Takže překonat lenost a dělat si šťávy doma, nebo kupujem občas v Tescu sáček kysané červené zelí, tepelně nezpracované, bez chem.konzervantů.

Toto není možné, TESCO žádné takové věci neprodává, ani nesmí prodat.
Kysané zelí si každý může dělat průběžně doma, je to trivialita.

Autor:  muflon [ stř čer 26, 2013 3:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

martina72 píše:
Toto není možné, TESCO žádné takové věci neprodává, ani nesmí prodat.
Kysané zelí si každý může dělat průběžně doma, je to trivialita.

Napěchovat do sklenice a zavíčkovat jen tak nalehko rukou (s přístupem vzduchu)...? Je nutná sůl...?

Autor:  Jarda [ pát črc 19, 2013 9:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Paskalizace potravin a šťáv vysokým tlakem

Gabriel píše:
Vyzera to slubne, ak vsak paskalizacia dokaze znicit rozne mikroby, tak to asi znici aj enzymy...
Ale aj keby, stale to moze byt vcelku zdrave pitivo...

Nejsem si sice zcela jistý, ale domnívám se, že tato metoda enzymy likvidovat nebude.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/