Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Trávení syrových potravin
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=4&t=3752
Stránka 13

Autor:  pve [ ned srp 11, 2013 1:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Trávení syrových potravin

Rád bych si ujasnil, jak vlastně probíhá trávení syrové zeleniny a ovoce.

Četl jsem, že syrová zelenina a ovoce obsahuje dotatek enzymů k tomu, aby potravina sama sebe strávila poté, co ji sním. Tím se tělo nemusí zatěžovat výrobou trávicích enzymů, místo toho produkuje běžné enzymy pro chod organistmu. Proto má člověk po jídle více energie a nemusí si jít lehnout na gauč, aby jídlo strávil.

Někde zde na fóru jsem ale četl, že konzumace syrové potravy zatěžuje slinivku, která ale právě produkuje trávicí enzymy. Neměla by být slinivka syrovou potravou spíše šetřena, když nemusí produkovat tolik trávicích enzymů?

Prosím někoho znalejšího o vysvětlení.

Autor:  Kachně [ ned srp 11, 2013 2:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

Je obrovskej rozdíl mezi ovocem a zeleninou. Ovoce obsahuje hodně kyselin a má křehkou strukturu, takže tělo už nemusí vytvářet žádnou další kyselinu. Zelenina kyseliny nemá a je navíc tvrdá(kromě třeba rajčat), takže by tělo mělo vytvořit kyselinu, ale přesto jí nevytvoří. Podle mě je to že zeleninu nerozpozná jako potravu. Takže by se zelenina měla buď jíst s nějakým jídlem nebo pít jako šťáva nebo aspoň nastrouhaná.
Ale kdo má trávení v pořádku, tak se vyrovná i se syrovou zeleninou v rozumným množství.

Autor:  Jindra [ ned srp 11, 2013 4:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

Kachně píše:
Je obrovskej rozdíl mezi ovocem a zeleninou

.
no, on je rozdíl už i jen v ovoci a ovoci :-)
není marné zkouknout třeba toto video, kde to kamarádka Zuzka krapet popisuje

Autor:  Kachně [ ned srp 11, 2013 5:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

Jindra píše:
.
no, on je rozdíl už i jen v ovoci a ovoci \":-)\"

není marné zkouknout třeba toto video, kde to kamarádka Zuzka krapet popisuje

A jak souvisí obsah cukru s trávením ? Nijak. A banány maj víc než dvojnásobek cukru než většina ostatního ovoce, není to že by v jablku byla jenom fruktóza a v banánu jenom glukóza.

Banány:
Fruktosa FRUS g 4.3
Glukosa GLUS g 4.1
Sacharosa SUCS g 10.6

Jablka:
Fruktosa FRUS g 5.8
Glukosa GLUS g 2.6
Sacharosa SUCS g 2.5

Autor:  Kachně [ ned srp 11, 2013 5:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

A jinak, kilo banánů bohatě pokryje denní potřebu hořčíku, zatímco jablek by bylo potřeba 7 kilo.

Autor:  ovekyska [ pon srp 12, 2013 6:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

mnohi ludia s porusenym crevom, nevedia travit surovu zeleninu, odporucanie zeleninu kratko tepelne upravit je pre nich na mieste, kedze naco jest surovu, ked si z nej telo aj tak nic nedokaze vytiahnut...?
najprv treba crevo uzdravit.
co sa tyka enzymov z ovozelu, udajne aj tak nepreziju svoj pobyt v zaludku, prave vdaka HCl.

ak niekto na sebe testuje vitarianstvo a jeho stav sa po par mesiacoch zhorsi, treba vitariansku cestu velmi dobre zvazit.

Autor:  Vševěd [ pon srp 12, 2013 8:09 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

Zelenina obsahuje hodně vlákniny, a tu neumí trávit nikdo. Projde tělem nestrávená a to je její plus:-)

Autor:  OndraN [ pon srp 12, 2013 2:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

pve píše:
Rád bych si ujasnil, jak vlastně probíhá trávení syrové zeleniny a ovoce.

Četl jsem, že syrová zelenina a ovoce obsahuje dotatek enzymů k tomu, aby potravina sama sebe strávila poté, co ji sním. Tím se tělo nemusí zatěžovat výrobou trávicích enzymů, místo toho produkuje běžné enzymy pro chod organistmu. Proto má člověk po jídle více energie a nemusí si jít lehnout na gauč, aby jídlo strávil.

Někde zde na fóru jsem ale četl, že konzumace syrové potravy zatěžuje slinivku, která ale právě produkuje trávicí enzymy. Neměla by být slinivka syrovou potravou spíše šetřena, když nemusí produkovat tolik trávicích enzymů?

Prosím někoho znalejšího o vysvětlení.

To je takový mýtus. Syrová strava enzymy obsahuje, ale zcela jiné, než trávící. Rozdíl, mezi ovocem a zeleninou je taky ten, že se ovoce nabízí k sežrání a roznesení svojich semen. Kdežto zelenina se sežrání dost silně brání a mezi jejími enzymy se vyskytují i obranné, které mají za účel odradit zvíře či člověka od konzumace. Jedná se hlavně o požerové jedy a enzymy pro rozvracení trávení. Největší koncentrace těchto látek je ve slupce a pod slupkou (u listové zeleniny ve slabých částech). Tyto látky jsou většinou termolabilní (enzymy nepřežijou 45stC a většina požerových jedů 100sc C). To je taky důvod, proč je vařená zelenina pro většinu lidí stravitelnější. Bohužel se tepelnou úpravou zničí vše termolabilní, a tak už to není ono. U dost druhů zeleniny pomůže spaření povrchové vrstvy (rajčata, papriky..) a někde stačí oloupat (okurky, cukety, ředkvičky....). Taková zelenina je slušně stravitelná a obsahuje stále dost enzymů a jiných látek, které bychom podušením nebo vařením zničili.

Autor:  Jindra [ úte srp 13, 2013 9:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

OndraN píše:
To je takový mýtus. Syrová strava enzymy obsahuje, ale zcela jiné, než trávící.

toto mi přijde jako hodně ukvapená anebo přinejmenším "levná" odpověď.

Uživateli pve určitě doporučuji vyhledat nějakou odbornou literuturu na téma enzymů, mne osobně toto téma velmi baví studovat a mohu-li, doporučím například autora Howella, předního odborníka na enzymy, jeho knihu stáhnete z uloz.to zde

Autor:  OndraN [ úte srp 13, 2013 11:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

Aby nedošlo k nedorozumění, já netvrdím, že enzymy ze stravy nepotřebujeme. Jsou velice důležité a jejich absence vede k závažným problémům. Ale neznám žádnou zeleninu, která by obsahovala trávící enzym, shodný s lidskými. Pokud nějaká taková zelenina existuje, tak ji tady uveď. Dále je prostě faktem, že hodně lidem dělá strávení zeleniny v syrovém stavu velké problémy a ve spařeném nebo vařeném stavu už ne. Kde je tedy zakopaný pes, když by to mělo být vlastně naopak? Nemyslím tím nic zlého ani nechci vyvolávat nějaký flame, ale kolik je autorů literatury, tolik je různých teorií a většinou si protiřečí. Pak nezbývá, než to otestovat na sobě a podle výsledků se zařídit.

Autor:  merti [ pát srp 16, 2013 9:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

K enzymům se vyjadřovat nebudu, ale problém s trávením syrového ovozelu podle mě spočívá ve špatném zažívání a zpomaleném střevu. Není divu, že to má spousta lidí, když většina žije na klasické rozmělněné stravě - tuhý ovozel se šlupkami potom musí být šok.

Ve svém okolí vím o pár lidech, co mají slinivku v háji, ale rozhodně to nejsou ti, co by se přecpávali syrovou zeleninou. Naopak.

Autor:  Tom Kořenek [ pát srp 23, 2013 4:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

No jo, jenze co s tim ? Jsem jeden z tech pripadu: zeleninu jim, dukladne kousu, ale jidlu trva treba 2 dny nez skrze me projde. Proste brutal dlouho a strevo je proste liny a nedari se mi to zrychlit...

Budu tedka zkouset s mixerem vsechno mixovat a brat k tomu enzymy, ale je to teda naprd.(doslova)

Autor:  NOWOCAYN_2 [ pát srp 23, 2013 9:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

Tom Kořenek píše:
No jo, jenze co s tim ? Jsem jeden z tech pripadu: zeleninu jim, dukladne kousu, ale jidlu trva treba 2 dny nez skrze me projde. Proste brutal dlouho a strevo je proste liny a nedari se mi to zrychlit...

Budu tedka zkouset s mixerem vsechno mixovat a brat k tomu enzymy, ale je to teda naprd.(doslova)

Tak v tom NEPOKRACUJ..... Ked vidis, ako.to NEFUNGUJE....Ci sa silou mocou stavas posluhovacom EMOCIONALNEJ VIERY ???....Asi...

Autor:  ovekyska [ sob srp 24, 2013 6:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

Tom Kořenek píše:
No jo, jenze co s tim ? Jsem jeden z tech pripadu: zeleninu jim, dukladne kousu, ale jidlu trva treba 2 dny nez skrze me projde. Proste brutal dlouho a strevo je proste liny a nedari se mi to zrychlit...

Budu tedka zkouset s mixerem vsechno mixovat a brat k tomu enzymy, ale je to teda naprd.(doslova)

Myslím, že by ti mohla pomôcť GAPS diéta, pozri sa po nej na nete a treba si ale prečítať knihu. Ja som na tom podobne ako ty, proste ani zmixovanim nespravis pre seba sur. zeleninu stravitelnou.

Autor:  Tom Kořenek [ ned srp 25, 2013 12:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení syrových potravin

ovekyska píše:
Myslím, že by ti mohla pomôcť GAPS diéta, pozri sa po nej na nete a treba si ale prečítať knihu. Ja som na tom podobne ako ty, proste ani zmixovanim nespravis pre seba sur. zeleninu stravitelnou.

O GAPS diete uz vim celkem dlouho, ale v soucasne dobe fakt nemam duveru v jakekoliv maso. Vzhledem k tomu, ze nam sem prichazi jaro, tak chci zacit zarazovat sezoni ovoce a najet na stravovani podle Markuse v jeho knize HealYourself - tedy s mixerem, ale on nabada slozeni koktejlu cca 2/3 zelene listy a zbytek ovoce.
Jinak mam podezreni na to ze tukove stravovani je proste pomalejsi na traveni a jeste kdyz se to spoji se syrovou zeleninou. Zjistuju, ze ted uz pro me neni ani tak problem candida jako spis zacpa a hniti jidla.

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/