Nada píše:
Dobrý den, téma ostruhy jsem v diskuzích nenašla ani pomocí kolonky "hledat". Mám ostruhu na spodní straně chodidla v místě, kde začíná pata. Chodím na ultrazvuk a vířivku a sháním informace, co vlastně ostruha je (vápenný výrůstek na kosti), ale jak ho rozpustit. Rázovou vlnu nechci, přečetla jsem si plno recenzí. Také jsem se dočetla o možnosti snížit množství solí v těle pomocí odvaru bobkového listu. Jsem spíše pro přírodní "léčbu". Můžete mi, prosím, poradit, co by se s tím mohlo dělat? Také jsem měla Hekla lava 9.
Na vašich stránkách mě velice zaujalo čištění těla pomocí olivového oleje a citronové šťávy, které provádím pomalou cestou již pár let.
Děkuji Vám za odpověď.
Naďa
Shock Wave tady nefunguje. Bobkový list působí spíše na kloubní stélky. Vsadil bych na vnitřní rozpouštění kalcifikované tkáně snahou o acidobazickou rovnováhu, česnekové kůry (Alivictus, nebo domácí varianty), ten oliváč s citronem taky neuškodí.
S ohledem na to, že se jedná o periferii, účinná by mohla být i varianta působení z vnějšku (chce to ale trpělivost, nezabírá hned) :
Směs kvalitní soli z mrtvého moře (nejlépe té magneziové, s extra velkým podílem hořčíku, např. zde :
http://www.lamur.cz/soli-z-mrtveho-more) a kvalitního olivového oleje v poměru 1:2 (např. 100g v kávomlýnku rozdrcené soli a 200ml oleje). Denně (ideálně večer, ale neškodí i vícekrát během dne) vtírat směs do předmětné oblasti a intenzivně masírovat, nejméně 10min., vhodné je i déle. Sůl se zcela v oleji nerozpustí a třením krystalků o pokožku zvyšuje masážní efekt i lokální teplotu.
Účelem je vstřebání části směsi (zejména hořčíku v ní obsaženého) do kalcifikované tkáně, čímž by mělo dojít k postupnému rozvolnění vápenného inkrustu. K (dočasné) úlevě od bolesti v dané oblasti dojde každopádně a to v poměrně výrazném rozsahu po každé masáži.
Při řešení tohoto problému je ovšem třeba především odstranit jeho příčinu, a tou je vždy porušená geometrie chodidla/nohy/nezřídka i pánve. Přestat šmatlat a začít chodit... Toto téma není na jeden příspěvek v tomto vlákně, který by vše jednoduše popsal, dobrou průpravou je něco odborného si o tom přečíst, třeba výborně napsanou knihu Christiana Larsena
Zdravá chůze po celý život (nakladatelství Poznání, 2005)