postcd píše:
Dobrý den,
omlouvám se jestli je to tu již někde rozebírané. Které běžné potraviny je lepší nejíst a proč? Nezajímají mě tolik ty potraviny (to bych odhadl také) ale hlavně proč, které látky jsou na nich špatné. Potraviny mám na mysli hlavně ty prefabrikované jako chleba, těstoviny, salám, tvrdý sýr, mléko,jogurt, knedlíky, amolety.. co je tedy v nich to čeho by se měl člověk vyvarovat a co to v našem těle dělá když to jíme furt.
děkuji
I když také nejím zde často kritizovaný lepek nebo třeba i cukr a prospívá mi to, najdu mnoho lidí, kterým ani jedno nevadí a naopak na něm prospívají.
Než se řídit obecnými doporučeními, které se každou chvíli mění a které každý expert může podat jinak, použil bych selský rozum a především - a to chci zdůraznit - citlivost ke svému tělu.
Je pro mě 1000x směrodatnější, co na potravinu říká moje tělo, jak reaguje trávení, co dané jídlo udělá s mojí psychikou a energií, v jakém jsem rozpoložení když jím, než co na to říkají experti.
Tím rozhodně nechci říci, že není ve nějaké rozumné míře dobré se bavit obecně o tom, jaké jídlo nám má spíš potenciál prospět a u které potraviny je větší pravděpodobnost, že nebude tolik prospěšná pro mnoho lidí.
Na druhou stranu mám ve své poradně poměrně hodně klientů, kteří se rozdělováním potravin na dobré a špatné zabývali tak důsledně, vytrvale a dlouho, že se dostali do takového psychického nastavení (pocity stresu, strachu, viny a úzkosti ohledně toho co jí), že jim ani "sebelepší" potravina nemůže prospět. A i při "dokonale dobré" stravě jsou ve výrazně horším fyzickém i emočním stavu než většina bůčkařů, pizzařů a fast -foodařů.
A do jisté míry jsem do tohoto stavu dospěl před lety i já.
Pro ukázku toho, co zmiňuji - nedávno klient, který přišel poprvé do mé poradny, odmítl hrnek zeleného čaje, na který měl možná docela chuť, protože si nebyl jistý jej schvaluje SCD dieta.
V jeho realitě tedy v tuto chvíli bylo něco jako:
zelený čaj nezapadá do SCD = není dobrý = je špatný = je "škodlivý".
V tu chvíli mě vyskočí červená kontrolka a vím, že už máme materiál k řešení.
Při dalším setkání již pil zelený čaj v pohodě a zašel si na dříve "zakázané" jídlo.
V tento moment již mohla být rovnice jiná:
zelený čaj= nemám ho v žádné škatulce = chutná mi = cítím se po něm OK = je "dobrý"
Nicméně důležité je, že samotná "dobrost" a "škodlivost" (všiměte si absurdnosti těchto termínů) zeleného čaje se během setkání nijak nezměnila. Nebyl to najednou objektivně jiný "lepší" zelený čaj. Změnil se jenom vnitřní postoj a přesvědčení člověka.
Tady dle mého náhledu stoprocentně platí že s láskou v pohodě snězený rohlík bude pro tělo mnohem prospěšnější, než ve strachu a stresu snězená brokolice.