Nenašla som vlákno k téme podobné, a ak som založila duplicitnú tému, ospravedlňujem sa.
Potrebovala by som poradiť.
Zistili mi denzitometrickým vyšetrením osteoporózu. (konečne mudr-ci od začiatku roka aspoň niečo našli) Viem, že vyliečiť sa to nedá, ale dá sa to zastaviť. Všade čítam, že treba dodávať vápnik a vitamín D. Tieto bude určite potrebné dodávať v strebateľnej forme a v správnom pomere. Mlieko nechcem piť ani jesť syry. Z mliečnych vecí som zobrala na milosť iba kefir a budwig puding. Ostáva z biologických možností asi iba mak, ktorý má slušné množstvo vápnika (1460mg/100g) alebo sušené byliny ako tymián a majoránka (majú písané až 2070/2500 mg v 100g). V akej forme je však najlepšie ich kozumovať? Ďalej som sa dočítala, že treba obmedziť prísun horčíka pri prijime vápnika, pretože horčík môže ďalej znížiť nízky obsah vápniku v krvi (Zdroj: Christine Heideklang) (horčíku beriem kopcom mokka lyžičku ráno nalačno). V posledné roky (asi 10) som chodila málo na slnko, pretože jednak mám veľmi svetlú pleť čo sa skôr spáli ako opáli a čítala som že, prudké slnko spôsobuje rakovinu. Odkedy som čítala Budwig, tak som svoj postoj k slnku prehodnotila a ešte pred výsledkom denzitometrického vyšetrenia som akosi vo vnútri prišla na to, že mi musí chýbať to Déčko. Tohto roku bolo málo slnečného svitu, čo mi tiež nepomohlo, ale kúpila som si preto aspoň vitamin D 3. Či je to ten správny alebo mám brať D-éčko ako také, neviem.
Som zo všetkého poriadne mimo, pretože výpočet rôznych pomerov a množstiev mi nikdy nešlo moc dobre. Napr. ten D3, na krabičke píšu 400 I.U. (to budú asi nejaké medzinárodné jednotky) a na boku krabičky píšu obsah cholekalciferolu v jednej kapsli 10,0 ug (neviem v rýchlosti nájsť tú značku, tak píšem obyčajné u). Preto by som potrebovala napísať čo najpresnejšie z krištáľovej gule, čoho koľko mám dodávať, pretože mne nestačí povedať pomer 1 :3, z toho nezmúdriem, potrebujem všetky zinky, horčíky, vápniky, selény, lugoly, mede a pod. prerátať akosi na rovnakú mernú jednotku a aspoň rádovo odhadnúť koľko čoho denne brať, aby sa telo jednak dostalo do rovnováhy prípadne nedostalo mimo ňu a koľko maximálne môžem asi denne brať, aby som sa nakoniec niečím nepriotrávila. Inak skôr, ako z toho zblbnem, odídem vám na osteoporózu
, ak sa mi nepodarí ju zastaviť.