NOWOCAYN píše:
Večer som si počítal, koľko čo stojí..... dospel som k názoru, že keď chcem mať denne ( občas prestávka na týždeň - tak sa odporúča, aspoň myslím ) na stole aj bryndzu a kefír ( spolu s ovocím, pseudoobilninami, orieškami a strukovinami ), tak ma to môže vyjsť pekne draho, ak by malo byť všetko v bio kvalite.... Tak som sa rozhodol, že strukoviny a oriešky v bio kvalite byť nemusia. Musia ale vyzerať a byť čerstvé, preto už pozerám na rok zberu a na ich vzhľad - nekupujem teda také, ktoré sú v balení, ktoré zakrýva obsah.
Radšej nech mám bio bryndzu a kefír, ktoré budú "viac bio" ako bio strukoviny či semená ( väčšina pochádzajú z Číny a Turecka ). Pri "bio" sušenom ovocí ostávam, lebo nie je sírené, rovnako využívam možnosť zadovážiť si vlašské orechy zo Slovenska, a strukoviny pochádzajúce zo Slovenska a Čiech. Zhrnutie : radšej užívať menej "bio potravín", a na základe toho si môcť dovoliť zadovážiť domácu nepasterizovanú bryndzu a kefír + nejaké potravinové doplnky ( vit. C, B12, him. soľ, atď... ), ktoré by sa v požadovanom množstve aj tak v "bio potravinách" typu strukoviny, zelenina, atď... nenachádzali v požadovanom množstve, nakoľko je pôda aj tak vyčerpaná a neprešlo 50 či viac rokov od jej "nehnojenia", pokiaľ sa nebavíme o pralesoch Bolívie, Himalájach, atď...
Toto sa týka ľudí, ktorí nemajú "slušný plat". Tí, čo majú, si to môžu dovoliť. Aj tak si myslím, že "nebio" fazule či hrach zo Slovenska či Čiech sa minimáne rovná "bio" hrachu ži fazuli z Číny... Mám pravdu ?
Dáme řeč, ju. Celkem často se potkáváme.
je fakt, že bio potraviny jsou příšerně drahé a nespolehlivé. Ale co takle pustit se do pěstitelství aspoň kouska svý ňamni. Zelenina se dá pěstovat i na balkóně. Citrusy rostou i v bytech.
Jahody v závěsných květináčích mohou být i na okně a nadělají parádu i užitek. Což takovýto směr ?
Je to prima zábava a i báječná dekorace pro doma. Možná ale blbej nápad. Nevím.