Kučis píše:
Dobrý den, pane Jardo, nejprve vám chci poděkovat za velice inspirativní stránky!
Mám 20-ti měsíční dceru s cystickou fibrózou projevující se převážně nedostatečnou funkcí slinivky. Před každým jídlem užívá trávící enzymy a musí jíst vysokokalorickou stravu bohatou na bílkoviny. Zajímalo by mě, jestli máte nějaký tip ohledně této stravy. Nechci ji ládovat šlehačkou a sladkým našlehaným tvarohem, množstvím masa a podobně. I pěti denní konzumace "živého" bílého jogurtu se projeví zvýšenou tvorbou hlenu, což vzhledem k této nemoci nepovažuji za žádoucí, když každá rýma je rizikem, že se jí v plicích usídlí nějaká bakterie, kvůli které bude muset užívat vysoké dávky antibiotik. Takže kravské mléko nahrazujeme obilninovými mléky, tofu a kysanou smetanou a jogurtem vyjímečně. Chápu správně, že by pro ni byl vhodný kefír, i udělaný ze smetany? A co sirná patlanina? Dále by mě zajímalo, jak pomoci slinivce, jestli je vůbec možné její funkci podpořit tak, že by u této nemoci fungovala normálně? A jak je to s konzumací ořechů. Zkrátka - co jíst a co nejíst, abychom dceři pomohli udržet ji v co nejlepší kondici?
To stravování mě tedy zrovna rozumné nepřipadá a jíst ve velkém hlenotvornou a kyselinotvornou stravu s nedostatečným přísunem enzymů a zároveň k tomu enzymatické přípravky, je asi opravdu hovadina. Vhodná strava pro slinivku se zde již také probírala, ale obecně musí obsahovat co nejvíce enzymů, tělo musí mít dostatek kyseliny chlorovodíkové a vyrovnané deficity prvků. Prakticky vše je zde již popsáno, tak si to nastudujte a vhodnost kefíru je potřeba vyzkoušet, dle mého názoru se budete muset pokusit vynechat všech pět bílých jedů a pokusit se o živou stravu, což vidím jako solidní možnost uspět.